De digitale møteplassene

Denne høsten har gjort mange av oss til eksperter i digital møtedeltakelse. De digitale hjelpemidlene har vært en utrolig viktig hjelp i løpet av koronapandemien, men det er nå mange som ser frem til å kunne møtes i større fora igjen.

Helt siden nedstengningen av samfunnet 12. mars har det nærmest vært en bomstopp av fysiske møteplasser i byggenæringen. Kun noen få av de større arrangementer har kunnet blitt avviklet i mellomperioden fra sommeren før vi på nytt fikk en ny nedstengning nå i høst. Også disse arrangementene var annerledes og var en spesiell opplevelse – men man fikk i hvert fall se folk i øynene igjen. Nå er det på ny bom stopp, og det begynner faktisk å bli utfordrende å arrangere digitale møteplasser også, ettersom det i ulike deler av landet er umulig for å flere å møtes på innspillingsstedene. Men det finnes fortsatt mulighet, og de neste par ukene skal arrangementer som til vanlig samler hundrevis av personer avvikles i rene digitale former.

En av de desidert største møteplassene, og kanskje den aller største, er Fjellsprengningsdagen. Denne blir alltid arrangert på Radisson BLU Scandinavia Hotel i Oslo, og samler som regel over 600 personer. Denne kunne selvsagt ikke arrangeres som vanlig i år. Nå blir det digital sending fra Trondheim i neste uke. Det blir ikke det samme, men er fortsatt en møteplass for fagfolk innen ulike deler av bransjen. Slik har det vært, og vil det bli, for flere konferanser også fremover. Målet og håpet er selvsagt at de aller fleste av disse kan gjennomføres på tilnærmet normalt vis neste år. Det vil nok bli utfordrende i første halvår, men om noen får rett i at man kan begynne å vaksinere i Norge allerede i januar, er det et berettiget håp om bedre tider for de fysiske møteplassene etter sommeren neste år. Kanskje noe før for de litt mindre arrangementene.

Det er mange som nå ser frem til at vi forhåpentligvis kan gå mot lysere og mer lystige tider. Koronaen gjør noe med oss, og helseminister Bent Høie sa det nokså treffende denne uken: «Det er noe herk». Vi kan klare å leve i en slik situasjon en periode, kanskje halvannet år også. Men vi trenger snart å komme tilbake til en mer normal situasjon. Det gjelder hele samfunnssystemet vårt, næringslivet og hver enkelt av oss. De digitale plattformene kan også erstatte mye på en god måte – men ikke alt.