Miklagard Resort

Miklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienMiklagard Resort på Kløfta, 4.11. 2020. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Miklagard Golf åpnet i 2001 og har lenge hatt ambisjoner om å bli et ledende golfanlegg i Europa. Men det siste viktige elementet for å bli et komplett golftilbud, har latt vente på seg – inntil nå. For nå står første fase av et nytt kurs- og konferansehotell med 302 rom ferdig og klart til bruk.

Fakta

Sted: Kløfta

Prosjekttype: Kurs- og konferansehotell med SPA

Bruttoareal: 14.800 kvadratmeter

Byggherre: Aker Property Group

Prosjekt- og byggeledelse: Aker Property Group

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 428 millioner kroner

ARK: LPO Arkitekter

IARK: Zinc

LARK: Bar Bakke

Rådgivere: RIB: Djerving l RIB prefab: Kynningsrud Prefab l Teknisk rådgiver: Itech l RIBR: Fokus Rådgivning l RIG og RIByFy: Multiconsult l RIVA: Rambøll Norge l RIAKU: Brekke & Strand Akustikk l RIV: Structor Tekniske Systemer Oslo l RIE: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Kalkpeling: Soil Mixing Group l Elektro: Assemblin l Rør: Rørteft l Råbygg: Kynningsrud Prefab l Ventilasjon: Randem & Hübert l Heis: Otis l Storkjøkken: T. Myhrvold l Flis- og murarbeider: Leif Runars l Tømrerarbeid / spiler: Fjeldåsheim & Nilsen l Utomhus og VA: Nordby Maskin l Badstue og SPA: Badstuspesialisten l Basseng SPA: Processing l Glassfasade: H-fasader Glassteam l Parkett og laminat: ParkettPartner l Tepper og vinyl: Kjærnsmo l Lås og beslag: Lås og Sikring l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Trapper og rekkverk: Nbygg l Maler og tapetsering: Hunvik l Himling og systemvegger: Modulvegger l Universell utforming: Norsigns l Akustikkpanel: Notto l Innerdører: Swedoor l Vinduer: Nordan l Rigg og utstyr: Ramirent l Gasspeis: Romerike Peis og Varme l Byggevarer: Optimera l Branntetting og ståldører: Brann og Sikkerhetsforum l Radonsikring: Radonmannen l Gulvavretting: Epoxy Betong Service l Støpearbeider: Vinstra Sementpuss l Armering: Armeringsservice l Betong: Ferdig Betong l Tømmer: Ergane l Trykktesting: Omega Akerholdt l Betongsaging og hulltaking: Mimax l Badekabiner: Parmarine l Taktekker: Hesselberg Tak l Stillas: Mesa l Dekkekantsikring: SafetyRespect l Avfallshåndtering: Franzefoss l TRP Tak: Byemark Stål

Byggherre og prosjekt- og byggeledelse er Aker Property Group, mens et annet Akerselskap, Miklagard Resort Hotel, står som drifter og leietaker. Veidekke Entreprenør har med en kontrakt på 428 millioner kroner, gjennomført det 14.800 kvadratmeter store prosjektet i en totalentreprise.

– Aker Property har lenge hatt en visjon om å bygge et resorthotel knyttet opp mot golfklubben og SPA, rett utenfor Oslo, sier Jan-Petter Tenold fra Aker Property Group.

Stor interesse

– Hotellet opplevde også en stor interesse både fra ferie-, fritids- og konferansemarkedet før planlagt åpning i oktober, inntil koronabølgen slo til for fullt, sier Tenold.

LPO arkitekter har vært ansvarlig for ide og rammesøknad for hele Miklagard-prosjektet samt prosjektering av fase 1.

– Opprinnelig var det ønsker fra byggherre om et hotell med 300 rom, der vi senere utredet en fase 2 med ytterligere 200 rom. Det trinnet er under bygging nå, med Halvorsen og Reine som arkitekter. Når dette står ferdig vil hotellet da være på 507 rom med tre restauranter, SPA og en stor kurs- og konferansesal på 700 kvadratmeter, forteller LPO Arkitekters Marie Claussen.

– Fantastisk landskap

Golfbanen og hotellet ligger i Romerikes over 10.000 år gamle ravinelandskap, som danner et bølgende landskap med V-formede daler.

– Ravinelandskapet og tomta er fantastisk. Vi kaller det for Nordens Toscana. Prosjektetet er tydelig delt inn i to hotellfløyer og en kurs- og konferansedel som binder restaurant og vestibyle sammen. Fra gårdsrommet kommer man inn og ser ut på dette fantastiske landskapet på den andre siden, forklarer Claussen.

Den fysiske oppstarten for Veidekke, på det som inntil da var klubbens driving-range, var 1. oktober 2018. Deler av golfbanen ble redesignet i forbindelse med dette byggeprosjektet. At landskapet også består av store deler leire, var godt kjent.

– Vi gjorde prøveboringer flere titalls meter ned uten å treffe fjell. En løsning med kalkpeling ned til om lag 20 meter ble brukt i stedet, før bunnplata på 60 centimeter ble støpt. Overvannshåndteringen ble løst ved at det i den nordøstre delen av tomta ble etablert et fordrøyningsbasseng i et kvikkleireområde, sier prosjektleder Tarjei Sunde i Veidekke.

I tillegg til de tre restaurantene og SPA-anlegget, består hotellfasilitetene også av en betydelig kurs- og konferansesal med 7,5 meters takhøyde. Salen kan romme inntil 800 personer.

Navnet Miklagard henviser til det norrøne navnet på byen Bysants, dagens Istanbul, der menn fra de nordiske områdene tok tjeneste som elitesoldater hos keiseren i Konstantinopel.

– Med bruk av trematerialer og ornamentikk fra Østen spiller vi litt på kontrasten mellom det norrøne og det orientalske. Trematerialer med ulike behandlede overflater var viktige for prosjektet; hotellfløyene har grå ubehandlet trekledning, mens den nederste delen av restauranten med møterom har en svartbeiset kledning. Begge er av typen MøreRoyal. Inngangspartiet med en pergola har gyllenbeiset treverk. Det er kombinasjonen av det grånede, det gylne og det sorte som vi synes fungerer bra, sier Claussen.

Hun trekker også frem den spesielle spilekledningen som omrammer kurs- og konferansesalen. Det er lagt smale, stående spiler i et i øyenfallende fyrstikkmønster. Ved at de er sortlakkerte, vil de stå i sterk kontrast til de gylne Cembrit-platene bakenfor. Fasaden er lyssatt for at de svarte spilene skal stå i kontrast til bakveggen også på kveldstid.

SPA-anlegget

Men forbindelsen til det orientalske og dagens Tyrkia er også fremtredende i utformingen av SPA-anlegget. På cirka 600 kvadratmeter er det funnet plass til treningsrom, kald- og varmkulp beliggende ute, dampbadstuer, fossefallsdusjer og flere behandlingsrom. I umiddelbar nærhet til dampbadstuene er det også en tradisjonell oppvarmet Hamam-benk.

– Det har ikke vært noen større overraskelser i prosjektet. Men det er lagt inn vesentlige høyere kvaliteter både i uteområdene og i interiøret, sier Sunde.

Han forteller at det var full kontroll på fremdriften frem til da koronaen traff, på det tidspunktet gjensto det en del tømrerarbeider. Det var langt fra optimalt og veldig krevende å drive byggeprosjektet der flere av funksjonærene jobbet fra hjemmekontor, og der større deler av arbeidsstyrken ute var i karantene.

- Da vi var sikre på at avstandsreglene ble ivaretatt på brakkeriggen kom de fleste funksjonærer tilbake på prosjektet. Etter noen uker var også de fleste håndverkerne tilbake fra karantene. Da vi var over april hadde vi en god magefølelse på å klare avtalt leveringsfrist, selv om det ville bli krevende. Det var beregnet 24 måneders byggetid, og det klarte vi. Dette ville ikke vært mulig uten et godt og konstruktivt bidrag fra alle parter i prosjektet, sier Sunde.


Flere prosjekter