Ingen ende på hytteveksten

Boligmarkedet har utviklet seg overraskende positivt de siste månedene. Hyttemarkedet går enda mye bedre, og man kan spørre seg om veksten innen fritidsboliger ikke har noen ende? Det korte svaret på dette synes å være et rungende nei.

Utviklingen inne markedet for fritidsboliger har vært sterk over lengre tid, men veksten vi har sett de siste par årene, og ikke minst i annerledesåret 2020, ser ut til å sprenge alle rekorder. For mens fjoråret var preget av opptur, er utviklingen så langt inn i 2020 så sterkt at man kan lure på hvor det vil ende. Veksten kan sannsynligvis ikke bli veldig mye større, men det er ikke mye som per nå skulle tilsi at markedet skulle stoppe opp. Det måtte i så fall være at arbeidsledigheten skulle få en overraskende kraftig vekst. Koronapandemien gjør at arbeidsledigheten sannsynligvis vil øke noe i tiden fremover, men det er også noen positive vaksine-nyheter som ligger og venter noen måneder frem i tid, som kan gjøre en mulig krasjlanding noe mykere. Det er også slik at andre forhold heller vil tale for et fortsatt meget sterkt marked innen fritidsboliger også fremover.

For det første er det mange som har både ønske og mulighet til å gå til innkjøp av en fritidsbolig ved kysten eller i fjellet. Det er mange som har bra med penger tilgjengelig, og det er også mange som kan se frem til en arv som kan gjøre hyttedrømmen oppnåelig. Dessuten er det for tiden nesten gratis å låne penger, og kan du stille med sikkerhet er det mulig for mange å kunne kjøpe relativt dyre hytteprosjekter. Dessuten har koronapandemien helt klart skutt ytterligere fart i den norske hyttetrenden. Det har over lengre tid nå nærmest vært umulig å dra på utenlandsferie. Det har medført at flere ønsker å kunne ha en fritidsbolig i eget land for å koble av. Dette vil fremover også kunne dempe ønsket om å kjøpe leilighet eller hus i mer sydlige strøk, og at man heller ønsker å investere i noe litt nærmere. En frykt for kommende pandemier er nok lagt større nå enn for et år siden. Det er også slik at stadig flere bor i leiligheter, og dermed ønsker en egen hytte for å ha litt bedre plass i helgene og i feriene. Ved at en langt større andel av befolkningen ønsker å kjøpe hytte enn tidligere medfører også at gjennomsnittsalderen for hyttekjøperne er på vei nedover, og totalmarkedet vokser ganske kraftig.

Det er heller ikke tvil om at utbudet av hyttetomter en rekke steder i landet, og da spesielt i fjellheimen, har vært stort, og muligheten til å sikre seg drømmetomten har da ikke vært veldig langt unna. Og selv om det selges hytter og tomter unna i rekordfart, er det fortsatt mange tilgjengelige muligheter rundt om i landet. Det jobbes nok også på høygir en rekke steder for å få flere objekter ut i markedet nå mens etterspørselen er som hetest.

Onsdag la Boligprodusentene frem sine tall for oktober, både for boliger og fritidsboliger. Tallene viser at salget av nye fritidsboliger var bra i oktober, og så langt i år er salget 20 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Og vi må huske på at også 2019 var et godt år.

Dette markedet begynner dermed å bli et betydelig innslag i den totale byggenæringen. Verdiskapningen er stor, og vi må huske på at kostnaden ved en standard hytte i dag ikke står særlig mye tilbake for de ordinære boligene. Dette representerer derfor en stor mulighet for aktørene i byggenæringen, og vi vil i tiden fremover se at stadig flere ønsker å satse inn mot dette markedet. Ikke minst vil det være store muligheter for mange virksomheter ute i distriktene, i områder der boligbyggingen gjerne kan være på hell i takt med urbaniseringen.