Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Innlegg: Slik virker den nye generelle kompensasjonsordningen

Det er bedre at støtte gis til bedrifter med betydelig omsetningssvikt enn at støtte isoleres til visse bransjer, skriver artikkelforfatterne Anette Thunes og Jacob Solheim i dette innlegget.

Advokat og partner Anette Thunes i Føyen Thorkildsen.

Regjeringen foreslo 10. november en ny kompensasjonsordning for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av koronapandemien.

Denne gangen er ordningen ikke begrenset til spesifikk bransje, og gjelder i utgangspunktet generelt for bedrifter med stort omsetningsfall.

Regjeringen legger til grunn at utviklingen av koronapandemien og myndighetenes siste smitteverntiltak tilsier at det igjen er et behov for en omfattende støtteordning. Regjeringen vil sette av fem milliarder kroner til ordningen som gjelder for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av krisen.

Partner og advokat Jacob Solheim i Advokatfirmaet Føyen Torkildsen.

Mange har fått med seg at regjeringen allerede i oktober foreslo en egen kompensasjonsordning for reiselivet. Ordningen som ble lansert da var dog litt snever.

Den siste tidens utvikling har vist at vi i tiden nok må leve med smittevernstiltak som i stor grad varierer og innføres på kort tid.

Etter vårt syn er det da bra at det nå igjen lanseres en ordning som i utgangspunktet favner alle bransjer. Det er bedre at støtte gis til bedrifter med betydelig omsetningssvikt enn at støtte isoleres til visse bransjer.

Ordningen vil gjelde for perioden 1. september til 28. februar 2021, men det er dog ikke utenkelig med utvidelse av ordningen slik det også ble vedtatt med den opprinnelige ordningen som ble lansert våren 2020. Til forskjell fra i våres, må bedriftene vente svært lenge før de får vite om de får støtte og hvor mye de får. Dette fordi søknad og utbetaling vil skje i 2021. I våres kom de fleste bedriftene seg over kneika fordi de hadde litt penger på bok og de fikk kompensasjon raskt. Mange bedrifter har nå tom kasse og tidsperspektivet kan trolig føre til flere konkurser.

Ordningen gjelder for de samme næringene som den forrige og er åpen for foretak med mer enn 30 prosent omsetningsfall som følge av koronapandemien.

Det kan søkes samlet i januar 2021, men for perioden januar/februar kan det søkes i mars 2021. Brønnøysundregistrene skal forvalte den nye ordningen, og det jobbes med å sette opp en søknadsportal som vil være åpen fra januar 2021. Informasjon om ordningen og søknadsskjema skal tilgjengeliggjøres i Altinn. Det legges opp til at hver søknad må bekreftes av revisor eller autorisert regnskapsfører før søknaden sendes inn.

Regjeringen foreslår å dekke inntil 60 prosent av foretakenes faste, uunngåelige kostnader for september og oktober, som er en økning av støttenivået fra 50 prosent i august. Som følge av innstrammingen i myndighetenes smitteverntiltak tidlig i november foreslås det å heve nivået til 70 prosent fra og med november. Mange har likevel tatt til orde for at nivået må økes fordi mange virksomheter har større behov for støtte nå enn under den første smittebølgen i våres.

Det er foreløpig ikke gitt forskrifter om den nye ordningen, men det er opplyst at den skal kompensere for de samme kostnadstypene som i den forrige kompensasjonsordningen. Dette er fremhevet som fordelaktig for gjennomføringen av ordningen siden foretak, revisorer og regnskapsførere er kjent med den tidligere ordningen, samt at kostnader som dekkes skal være enkle å dokumentere og kontrollere. Det foreslås krav om kontrakt eller avtale som er inngått før 1. september 2020.

Tilskuddet skal beregnes med utgangspunkt i foretakets faste, uunngåelige kostnader, multiplisert med omsetningsfall i prosent og multiplisert med en justeringsfaktor. Maksimalt tilskudd per måned per foretak/konsern er foreslått satt til  50 millioner kroner. For store foretak vil dette være lavt. Til sammenligning var det en etter den forrige ordningen en beløpsbegrensning på 80 millioner per måned, og avkortning på 0,5 for tilskudd over 30 millioner kroner.

Det må trolig påregnes at den kommende forskriften vil fastsette at husleie er å anse som uunngåelige faste kostnader og at leierabatter skal trekkes fra i grunnlaget for kontantstøtte leietakere kan få fra staten.

Dette gjelder rabatter som gis til leietaker for perioden 1.september til 28. februar 2021. Det ble avklart for den forrige kompensasjonsordningen at leierabatter som gis for måneder etter ordningens opphør 1. september ikke medfører at støtten fra staten blir mindre.

Sannsynligvis vil det bli fastsatt at det samme skal gjelde for den nye ordningen slik at leierabatt gitt for perioden etter 1. mars 2021 ikke skal gå til fradrag.

Mange utleiere har ventet med å gi leierabatter til kompensasjonsordningens opphør, for å legge til rette for at leietakers totale støtte blir størst mulig og med det legge til rette for at leietaker kan komme over kneika og drive videre til samfunnets felles beste. Dersom utleier nå ønsker å gi leierabatter, er det viktig å være klar over og hensynta den nye kompensasjonsordning for reiselivet som skal gjelde fra 1. september og til 28. februar 2021.

Det er videre varslet at det vil bli opprettet en egen kompensasjonsordning for bedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft som må ha innreisekarantene.

Denne ordningen vil gå ut på at bedriftene får kompensert et fast beløp per arbeidstaker per døgn, foreløpig anslått til 800-1.000 kroner. Ordningen vil gjelde for perioden 1. november 2020 til 28. februar 2021, og vil bli vurdert forlenget ved behov.