Fire direktører skal det neste halvåret utrede mulige samarbeidsmodeller. Fra venstre: Nils Morten Huseby (IFE), Greta Bentzen (NIVA), Kari Nygaard (NILU) og Lars Andresen (NGI). Foto: NIVA

Forskningsinstitutter vil utrede mulighetene for utvidet samarbeid

NGI, NILU, NIVA og IFE vil utrede mulige samarbeidsmodeller. Innen 1. juli 2021 vil instituttene konkludere på drøftingene.

– NGI (Norges Geotekniske Institutt), NILU – Norsk institutt for luftforskning, Norsk institutt for vannforskning (NIVA), og Institutt for energiteknikk (IFE) har det siste året hatt jevnlige møter for å finne ut om det er grunnlag for sterkere faglig samarbeid, forteller Kari Nygaard, administrerende direktør for NILU, i en pressemelding.

Nå vil instituttene utrede ulike modeller for mulig samarbeid, som spenner fra en tverrfaglig samarbeidsgruppe til et felles forskningskonsern.

–Samfunnet står overfor store utfordringer som krever tverrfaglige og nye løsninger. De fire instituttene har i mange år arbeidet med å bidra til løsninger på de store samfunnsutfordringene knyttet til klima, energi, miljø og utbygging av infrastruktur, sier administrerende direktør for IFE, Nils Morten Huseby.

Lederne for forskningsinstituttene vektlegger hvordan store samfunnsutfordringer henger sammen og krever tverrfaglige løsninger.

–Instituttene vil derfor utrede om det finnes nye måter som vi kan jobbe sammen på, slik at vi sammen med våre oppdragsgivere og kunder kan bidra til å løse de store samfunnsutfordringene som vi står overfor, sier Greta Bentzen, administrerende direktør i NIVA i meldingen.

Innen 1. juli 2021 vil de fire instituttene ta stilling til om de ønsker å fortsette eller avslutte drøftelsene.

–I dag ligger det ingen forpliktelse i den avtalen vi har inngått ut over å utrede grundig ulike modeller for mulig samarbeid og hvilke fordeler og ulemper ulike modeller kan innebære. I prosessen fram til nå har vi hele tiden hatt tett dialog med våre respektive styrer og de ansatte. Det vil vi ha også videre i prosessen, sier administrerende direktør i NGI, Lars Andresen.