Kan vi frykte et skred av konkurser fremover?

Det er flere som frykter at vi neste år kan se et skred av konkurser innen byggenæringen. I løpet av den senere tiden har antall konkurser vært oppsiktsvekkende lavt, men vi ser nå en tendens til at antall konkurser vokser.

I forrige uke gikk 43 virksomheter overende i den norske byggenæringen. Dette er i en normalsituasjon et antall konkurser vi kan forvente og er vant med. Etter at koronapandemien slo inn har antall konkurser vært merkbart lavere enn før pandemien slo inn. I starten medførte noe treghet innen saksbehandlingen at antall konkurser som gikk gjennom mølla var færre. Dessuten har en rekke økonomiske støtteordninger medført at selskaper som normalt sett kanskje ikke har hatt livets rett har kunnet holde driften gående lenger enn i en normalsituasjon. Det har i tillegg blitt gjort flere justeringer i regelverket som også har kommet i favør av selskaper som hatt utfordringer, som blant annet innen permitteringsregelverket. Men nå er vi i ferd med å vende tilbake til et normalt bilde, og om det ikke blir lansert flere større støttepakker som treffer bredt, vil dette nivået holde seg. Det er også en helt berettiget frykt for at antall konkurser kan vokse kraftig fremover. Med det lave antall selskaper som har gått konkurs over noe tid har det nok bygget seg opp et etterslep av firmaer som normalt sett ikke skulle holdt det gående og som snart vil merke hverdagen og at de må gi opp.

Dette kan ofte være mindre selskaper som ikke har en robust økonomi eller likviditet å tære på. Mange har også jobbet på gamle ordrereserver som har gitt bra med aktivitet over noe tid. Når disse ordrebøkene ikke fylles opp vil man etter hvert komme til et punkt der det ikke er mulig å holde driften gående. For selv om mange i næringen har hatt bra med oppdrag å jobbe med, og har klart å holde hjulene i gang, er det mange som melder om mindre oppdragsmengder nå fremover. Dette gjelder innen både bygg og anlegg. For de små, vil dette si at det er kroken på døra ganske raskt. For mange litt større virksomheter vil det kunne gi redusert aktivitet og nedbemanning, Begge deler er selvsagt uheldig, og vil gå ut over mange enkeltpersoner – men er noe som også vil påvirke den totale verdiskapningen både lokalt og nasjonalt.

BDO publiserte nylig sin bygg- og anleggsanalyse. Her beskrives bildet vi har sett, og at aktørene har holdt det gående på et bra nivå frem til nå, men også de frykter et konkursras neste år.

Like før helgen kunne Byggeindustrien melde at anleggsentreprenøren Contexo måtte kaste inn håndkledet. Det betyr at 93 personer mister jobben, i et selskap som omsatte for rundt 350 millioner kroner i 2019. Dessverre kan vi frykte at flere anleggsselskaper av denne størrelsen vil få det tøft fremover. For de mellomstore kan det bli en svært krevende vinter og 2021, ettersom det er færre mellomstore prosjekter ute i markedet. Det er knallhard konkurranse om jobbene som kommer, og det vil ikke være nok arbeid for alle. Fylkesveireformen og forsinkelse i flere prosjekter pekes på som noen av årsaken til utfordringen.

Dermed er det nå meget viktig at de offentlige byggherrene ser på utviklingen som er i ferd med å komme, innen alle sektorer. Både kommunene, fylkeskommunene og staten må bruke tiden vi nå er inne i til å sette i gang både store og små prosjekter. Dersom virksomhetene ikke får brukt de nærmeste månedene til å fylle opp sine ordrebøker kan vi gå en meget utfordrende periode i møte, og det er en berettiget frykt for at konkursoversiktene vi hver uke presenterer blir langt mer omfattende enn vi har sett på lang tid. Det er fortsatt mulig å unngå de verste konkursscenariene, men vinduet og muligheten vi har for å kunne påvirke denne utviklingen blir mindre for hver dag som går.