Illustrasjonsfoto: NCC

Stabil lønnsomhet for NCC - men lavere ordreinngang

NCC leverte tall for tredje kvartal som viser et stabilt resultat, og en omsetning på nivå med fjoråret. Men ordreinngangen går ned.

Tomas Carlsson. Foto: NCC

– Ordreinngangen påvirkes av selektiv anbudsregning, flere prosjekter i tidlige faser og variasjon mellom kvartalene. Driftsresultatet er stabilt, sier Tomas Carlsson, konsernsjef i NCC AB i en melding fra selskapet.

Driftsresultatet er på samme nivå som tidligere. Marginene er høyere for konsernet og i tre av fem forretningsområder, men omsetningen er lavere i kvartalet, først og fremst med bakgrunn i Building Sweden og Property Development

– Kassaflyten fra den løpende driften er vesentlig sterkere enn foregående år, skriver selskapet.

I tredje kvartal endte ordreinngangen på 9.026 millioner svenske kroner (12.769 på samme tid i 2019.) Nettoomsetningen ble på 12.820 millioner svenske kroner (13.951).

Driftsresultatet endte på 567 millioner svenske kroner (568), som gir en margin på 4,4 prosent. Resultat etter skatt ble på 488 millioner (459). For året så langt er ordreinngangen samlet på 37.215 millioner svenske kroner (44.340), nettoomsetningen er på 39.017 millioner (39.995), driftsresultatet er på 981 millioner (626), som gir en margin på 2,5 prosent og resultatet etter skatt er så langt i år på 839 millioner (467).

– NCCs virksomhet fortsetter å fungere bra og vi har kunnet arbeide videre med det langsiktige utviklingsarbeidet i løpet av året. Det er fortsatt for tidlig å gjøre noen sikre bedømminger på hvilke langsiktige konsekvenser koronapandemien får for NCC. Når det gjelder næringseiendom, først og fremst, kan vi se tegn på mer langdryge beslutningsprosesser som kan få effekt fremover, skriver Carlsson i kvartalsrapporten.

Han skriver videre at ordreinngangen i kvartalet er lavere, men at dette ikke kan sees som en konsekvens av hverken koronapandemien eller en allmenn nedgang i økonomien.

– Årsakene varierer mellom våre forretningsområder. Det handler hovedsakelig om selektiv anbudsregning, forskyvninger i prosjektporteføljen mot prosjekt i tidlig fase samt følgeeffekter av tidligere høy ordreinngang i løpet av året og, i Danmark og Finland, i tidligere år. Alle forretningsområder har en ordreinngang som overstiger nettomsetningen, skriver Carlsson videre.

Konsernsjefen peker videre på at driftsmarginen forbedres i tredje kvartal, men at nettoomsetningen synker.

– Driftsresultatet for konsernet er på samme nivå som i foregående år for kvartalet. Lavere aktivitet i Building Sweden og ingen eiendomssalg ligger bak den lavere nettoomsetningen, påpeker Carlsson.

Innen forretningsområdet Infrastructure har man hatt et sterkt kvartal og marginen øker.

– Prosjektporteføljen er bedre enn tidligere med mer lønnsomme prosjekter. Vi har sterkt fokus på lønnsomhet og risikohåndtering, og en effekt av dette er at vi har flere prosjekter med tidlig involvering i forretningsområdet enn tidligere. Det slår gjennom i ordreinngangen, ettersom disse prosjektene ordreføres først senere i prosessen. På det norske infrastrukturmarkedet er vi mer selektive for å sikre lønnsomheten, skriver Carlsson.

Samtidig som NCC kunne presentere tallene for tredje kvartal kom også nyheten om at de gjør endringer i konsernledelsen.

Ylva Lagesson blir ny sjef for forretningsområdet Industry. Hun er nå en del av NCCs konsernledelse som sjef for DOS (Development & Operations Services). Susanne Lithander blir ny sjef for DOS, i tillegg til sin rolle som økonomi- og finansdirektør.

Konsernet lanserer også en ny plan for å ta forretningsområdet Industry til neste lønnsomhetsnivå.

– Den omfatter en ny og mer effektiv organisasjon for asfaltvirksomheten, en strategisk gjennomlysning av muligheter for å selge ut asfaltvirksomheten i Finland samt å flytte grunnarbeidsvirksomheten under varemerket Hercules til forretningsområdet Infrastructure.

– Omorganiseringen av asfaltvirksomheten forventes å lede til 59 millioner svenske kroner i lavere kostnader i året fra og med 2021 samt omstruktureringskostnader på cirka 65 millioner svenske kroner i fjerde kvartal 2020 og første kvartal 2021.

I tillegg til de ovennevnte endringene vil Harri Savolainen, leder for innkjøp og del av toppledelsen, forlate NCC til fordel for en stilling utenfor konsernet. Jyri Salonen, tidligere leder for forretningsområdet Industry, vil forlate NCC i forbindelse med disse endringene.