Domstol vurderer tunnel mellom Danmark og Tyskland

En tysk domstol kommer tirsdag med en kjennelse om hvorvidt byggingen av en tunnel mellom Tyskland og Danmark kan fortsette.

Både miljøgrupper og fergeselskaper har klaget inn tunnelprosjektet og vil stanse den nye forbindelsen mellom Rødby sør i Danmark og Puttgarden i Tyskland. Etter planene skal byggingen starte rett over nyttår.

De sår blant annet tvil om prognosene for trafikk gjennom den nye tunnelen. Det påstås også at konsekvensene for dyrelivet, særlig niser, ikke er godt nok utredet.

Tirsdagens kjennelse vil avgjøre om byggearbeidene kan fortsette eller om planene må endres. Fra dansk side ble det gitt tillatelse i 2015. Fire år senere godkjente myndighetene i tyske Schleswig-Holstein planene.

Det danske selskapet som leder prosjektet, anslår at den 18 kilometer lange Fehmarntunnelen vil koste 7,1 milliarder euro, basert på 2016-priser. Med dagens kurs tilsvarer det beløpet 79 milliarder kroner.

Mange nordmenn på vei til kontinentet med bil eller tog har tatt den 45 minutter lange fergeturen mellom Rødby og Puttgarden.