HMS handler om mer enn sikkerhet

Gjennom mange år har vi sett et stadig økende fokus inn mot HMS-arbeidet, og da først og fremst med hovedvekt på sikkerhetsarbeidet som skal gjennomføres ute på byggeplass. Dette har opplagt vært ekstremt viktig, og hatt stor innvirkning på ulykkestallene.

En tematikk som ikke har fått like mye oppmerksomhet, men som definitivt også er viktig, er arbeidet som skjer inn mot den psykiske helsen. Dette er ikke alltid like synlig for omgivelsene, men kan være like viktig og alvorlig for de det gjelder.

Heldigvis kan det se ut til at byggenæringen ikke er så utsatt når det gjelder psykiske plager som innen fysiske skader. I en levekårsundersøkelse gjort av SSB i 2016 kommer det frem at 18 prosent av alle anleggsarbeidere og 17 prosent av bygningsarbeidere oppgir at de har hatt psykiske problemer i løpet av den siste måneden før undersøkelsen. Når det kommer til psykiske plager relatert til jobbsituasjonen, er tallene bedre. For mens rundt ni prosent av alle arbeidstakerne som ble spurt oppga at de hadde hatt psykiske problemer i undersøkelsen som helt eller delvis skyldes situasjonen på arbeidsplassen, var det kun tre prosent av anleggsarbeidere og fem prosent av de spurte bygningsarbeiderne som svarer det samme. Det er en oversikt næringen må ta til seg, og jobbe videre med. Veidekkes bedriftslege, Kjell Aage Sørensen, sier til Byggeindustrien at tallene vitner om godt arbeidsmiljø i anleggsnæringen.

Det pekes på at man spesielt innen anlegg jobber og bor tett sammen, gjerne over en lengre periode, og dermed blir godt kjent med hverandre. Det kan selvsagt åpne opp for at man har lettere for å snakke om de vanskelige temaene, selv om dette i utgangspunktet ofte blir beskrevet som et barskt og tøft miljø.

10. oktober var verdensdagen for psykisk helse. Dette ble markert på en anleggsplass i Veidekke, hvor helseminister Bent Høie besøkte Bane NOR-anlegget Gulliksrud i Drammen. Det er viktig at byggenæringens aktører også ser mer på helseaspektet innen HMS-arbeidet. På store byggeplasser kan det være lett at man forsvinner og dersom helseplager av denne typen ikke blir snakket om eller oppdaget kan konsekvensene bli alvorlige. Det er mange som benytter veldig mye av sin tid på jobb, og dermed blir hvordan arbeidsdagen oppleves et viktig element for den totale helsesituasjonen. Dette er noe man må ha et aktivt forhold til, og man må samtidig arbeide for å innføre rutiner og metoder for både å forebygge at psykiske plager blir forsterket på arbeidsplassen, men like viktig er det selvsagt å forebygge at jobbsituasjonen kan utløse en slik situasjon.

Det at det blir stadig mer åpenhet rundt dette temaet er viktig både for de det gjelder, men også for kollegene rundt de som sliter med psykiske problemer. Det å kunne snakke om de vanskelige tingene i livet er ikke lett for noen, men er avgjørende for å kunne få frem tiltak som kan bedre på situasjonen.