Nye Risenga Ishall får drøyt 3.750 tilskuerplasser.Klaus Emil Øiseth i Asker kommune og Christian Eriksen i Backe Stor-Oslo sier arenaen skal være klar til bruk i november 2021.Veidekke har fått i oppdrag å bygge en ny sykkelvelodrom. Ill. Arkitektgruppen Drammen ASHer skal det bygges en ny flerbrukshall 4.400 kvadratmeter.Så nærme hverandre er byggeprosjektene på Risenga. Ill. Asker kommune

De nye idrettshallene står i kø på Risenga i Asker

Ny storstue for eliteserielaget Frisk Asker, ny flerbrukshall med plass til 1.450 tilskuere og ny sykkelvelodrom med baneomkrets på 200 meter. – Et løft for Asker, sier avdelingsleder for bygg Klaus Øiseth i Asker kommune.

Store deler av tribunen er på plass, tekniske arbeider er i gang og flere fasade- og takelementer er montert. Nye Risenga Ishall begynner å ta form, og hvis alt går etter planen vil eliteserielaget Frisk Asker, Asker skøyteklubb og Asker kunstløpklubb kunne ta i bruk den nye arenaen i november 2021.

Prosjektet består også av et parkeringsanlegg, en energisentral, gang- og sykkelveier og torg- og uteområder. Prislapp? 616 millioner kroner inkludert moms.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klaus Emil Øiseth i Asker kommune og Christian Eriksen i Backe Stor-Oslo sier arenaen skal være klar til bruk i november 2021.

– Det er en etterlengtet hall for isidrettene, spesielt hockey. Samtidig legges det til rette for å arrangere andre typer kulturarrangementer her, både i hallen og uteområdene vi skal opparbeide, sier avdelingsleder for bygg Klaus Emil Øiseth i Asker kommune.

– Et stort steg opp
Sammen med prosjektlederassistent Christian Eriksen i Backe Stor-Oslo, som bygger ishallen i en samspillsentreprise med kommunen, viser han stolt fram den nye hallen for Byggeindustrien.

– Vi startet grunnarbeidene i september i fjor, og tross korona har byggeprosessen gått som planlagt. Vi begynte å støpe bunnplaten tidlig 2020, og deretter å reise bygget i mars-april. Bygget har nå et utvalg tette soner, men det er fortsatt et åpent tverrsnitt i bygget som gradvis skal tettes, sier Eriksen.

Den nye ishallen får et totalt bruksareal på 18.510 kvadratmeter. Gigantprosjektet bygges rett ved siden av Frisk Askers eksisterende storstue, Askerhallen.

– Mens Askerhallen har rundt 1.800 tilskuerplasser, får den nye hallen drøyt 3.750. I tillegg får banen NHL-størrelse. Dette blir altså et stort steg opp, men Askerhallen skal fortsatt være i drift. Den blir et treningsanlegg, og kan i tillegg benyttes til både kunstløp og shorttrack, sier Øiseth.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her skal det bygges en ny flerbrukshall 4.400 kvadratmeter.

Ny flerbrukshall og velodrom
Men det er ikke bare en ny ishall som bygges på Risenga. I oktober settes også spaden i jorden for ytterligere to idrettsanlegg - flerbrukshallen Leikvoll C og en ny sykkelvelodrom.

De tre prosjektene ligger tett i tett.

– Det bygges veldig mye på et lite område. Leikvoll C bygges på andre siden av veien, rundt 200 meter unna den nye ishallen. Samtidig skal det bygges en ny sykkelvelodrom rundt 400 til 500 unna oss, sier Øiseth.

– Samtidig begynner fylkeskommunen nå arbeidene med å utvide Bleiker videregående skole, som er nabobygget til Leikvollhallen. Byggearbeidene vil pågå frem til våren 2022. Helt nye Risenga ungdomsskole ble også nettopp ferdig, og tatt i bruk etter høstferien, legger han til.

Veidekke har fått i oppdrag å bygge en ny sykkelvelodrom. Ill. Arkitektgruppen Drammen AS.

4.400 kvadratmeter ny hall
Mette Kringen, prosjektleder i Asker kommune for Leikvoll C, sier den nye flerbrukshallen skal stå ferdig i løpet av desember neste år.

Hallen skal brukes til basketball, håndball, volleyball, badminton, styrketrening med mer, og vil ha 1.450 sitteplasser.

– Den nye hallen blir 4.400 kvadratmeter totalt og bygges vegg i vegg med den eksisterende Leik-
vollhallen. De kan brukes som to frittstående haller, men det skal også kunne åpnes opp mellom dem slik at de kan brukes til felles arrangementer, sier hun og legger til:

- Den eksisterende hallen har to håndballbaner, men mangler tribuneløsning. Den nye hallen får en bane med tribuneløsning, og er dermed bedre egnet for å spille kamper.

Artikkelen fortsetter under bildet

Asker kommune samarbeider med Viken fylkeskommune om utbyggingen. Når nye Bleiker videregående åpner dørene i 2022 vil skolen ha 900 elevplasser mot dagens 450. På grunn av veksten i elevtall har Viken fylkeskommune behov for større areal til idrettsfag og kroppsøving.

Veidekke bygger for vel 350 millioner
Mens det er Asker Entreprenør som står for byggingen av flerbrukshallen, er det Veidekke som har fått i oppdrag av Norges Cykleforbunds Kompetansesenter og Nordr å bygge en velodrom. De skal også bygge et næringsbygg med ungdomsskole, barnehage, kontorer og næringsarealer.

De to oppdragene er totalentrepriser på henholdsvis 158 og 189 millioner uten merverdiavgift.

– Vi har utviklet prosjektet siden høsten 2019 i fellesskap med Nordr og Norges Cykleforbunds Kompetansesenter for å få det realisert sammen med leietakerne i næringsbygget. Asker kommune har også bidratt på en svært positiv måte for å få prosjektet realisert, sier distriktsleder Gro Brathovde i Veidekke Bygg Buskerud i en pressemelding.

Prosjektet får et bruttoareal på 15.700 kvadratmeter, beliggende i forlengelse av dagens idrettspark på Risenga.

Koordinerer arbeidene
Mens arbeidene med både ishallen, flerbrukshallen og velodromen pågår for fullt, er en rekke andre idrettsanlegg på Risenga i full drift. Følgende tilbud holder fortsatt åpent:

• Askerhallen

• Risenga svømmehall

• Leikvollhallen

• Risenga kunstisbane

• Risenga kunstgressbane

• Asker tennishall

Idrettsanleggene og skolene i området besøkes av over en million personer årlig.

Siden så mye byggearbeid foregår på et så lite område med så mye aktivitet, har kommunen startet opp et eget prosjekt for å koordinere arbeidene og trafikken på Risenga.

– I alt bygges det for 1,3 milliarder på Risenga, og da regner jeg ikke med velodromprosjektet. Samtidig besøkes dagens idrettspark av svært mange, og det er flere hundre elever som daglig går forbi byggeplassene på vei til og fra skolene i området, sier prosjektleder Ketil Kathrud.

– De skal komme seg trygt fram. Derfor det har det vært viktig for oss å planlegge trafikksikkerhet, og det innebærer alt fra skilting og gjerder til parkering og gangveier. Som et sikkerhetstiltak har vi også arrangert Trygg Trafikk-opplæring med 450 elever fra barneskolen, legger han til.

Kathrud har også kontinuerlig dialog med entreprenørene på Risenga, og sørger for at trafikken til og fra byggeplassene går så sømløst som mulig.

– Målet er å hjelpe prosjektene med å snakke sammen, slik at logistikken løses best mulig. Vi har blant annet en lagt opp en fremdriftsplan i fellesskap. Det er positivt for trafikksikkerheten, men også for å unngå forsinkelser i prosjektene, sier han.

Så nærme hverandre er byggeprosjektene på Risenga. Ill. Asker kommune.