Fra venstre: Anders Beitnes, Kjell Inge Davik (Statens Vegvesen), Knut Kaasen (Universitetet i Oslo), Arne Engesæth (DLA Piper), Erik Brannsten (Bane NOR), Anders Haukedalen (NCC) og Morten Tveten (Mekling.no). Foto: Mekling.no.

- Viktigere å løse konfliktene utenfor rettssalene

Sentrale aktører innen bygg og anlegg har i to dager deltatt på felles kurs om bruk av ekspert/oppmann for å håndtere konflikter i bransjen.

– Det er en betydelig økning i både bruk av ekspert og mekling i forskjellige former, og vilje til å finne frem til felles metoder og verktøy, sier Morten Tveten i Mekling.no, i en melding.

Han har koordinert arrangementet sammen med Anders Beitnes og Stein Fyksen.

Det er Mekling.no, NITO, Tekna, JUS og Standard Norge, som står bak det nye kurset som er rettet mot eksperter/oppmenn som jobber med konflikthåndtering i bygg og anlegg. Kursets hovedmål er å tilby eksperter en kurspakke som klargjør rolle, rammer og hensikten med ekspertordningen.

Avsluttende debatt

Denne uken gikk det første kurset av stabelen. I løpet av to kursdagene ble det satt søkelys på de fire sentrale områdene hvor eksperter arbeider med konflikthåndtering, nemlig mekling, oppmann/ekspertavgjørelser, som fagkyndig meddommer og som del av PRIME/Ekspertråd.

Kurset ble avsluttet med en debatt hvor de deltok både representanter for byggherrene, entreprenører og spesialister på konflikthåndtering.

– Det er større åpenhet og interesse for å komme frem til felles praksis og mer effektiv bruk av den viktige ressursen ekspertene representerer, sier Morten Tveten i Mekling.no.

– Dette gir seg utslag i ønske om bruk av felles kvalitetssikrede lister over eksperter og et kompetanseløft som etter hvert kan innebære en sertifiseringsordning, fortsetter han.

Vil tidlig inn med eksperter
Utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens Vegvesen deltok i den avsluttende debatten.

– Selv om det brukes ulike kontrakter som Norsk Standard, NTK og NVK (Norsk Veikontrakt), er det viktig at vi bruker de virkemidlene til konflikthåndtering som er mest egnet i det enkelte tilfelle, sier Davik.

– I tillegg ønsker vi at ekspertene kan brukes tidlig i prosjektet for å forebygge uklarheter og konflikter, gjerne før kontrakten signeres, sier han.

Meningsløst

Under kurset minnet professor Knut Kaasen om at lovverket (Tvisteloven) faktisk forutsetter at mekling og annen type konflikthåndtering skal brukes aktivt. Advokat Arne Engesæt i DLA Piper, som har svært lang erfaring som mekler og konfliktløser, understreket det samfunnsøkonomiske perspektivet

– Det er meningsløst at det i enkelte entreprisesaker settes av opp mot et års behandlingstid, når sakene viser seg å kunne løses enklere, billigere og raskere ved konflikthåndtering via mekler eller ekspert, sier Engesæt.