Kultur-Norge aksjonerer med å lyssette Deichman bibliotek, Operaen og Munchmuseet Lambda med et rødt lys for å varsle om at det brenner et rødt farelys for kultur- og eventbransjen på grunn av koronarestriksjoner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kulturbygg lyste opp i rødt i koronamarkering

Kulturorganisasjoner mener det brenner et rødt lys for Kultur-Norge på grunn av koronarestriksjoner. Derfor ble kjente bygninger farget i rødt onsdag.

Over 100 kulturbygg og monumenter rundt om i hele landet ble farget røde onsdag kveld. Det ble gjort etter at det tidligere på dagen ble avholdt en markering foran Stortinget.

Da mørket hadde senket seg ble bygninger som Operaen, Nationaltheatret, Deichman bibliotek og Munch-museet i Oslo farget rødt. Det samme ble andre kulturbygninger og klubbscener i byer og bygder.

Lysene ble tent som et faresignal for å varsle om at kultur- og eventbransjen trenger hjelp for å klare seg gjennom tiden med koronarestriksjoner

– Det er rødt farenivå, erklærte styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen foran Stortinget tidligere onsdag. Han siktet til at regjeringen ønsker å avvikle kompensasjonsordningen for bransjens selvstendig næringsdrivende fra 1. november.

Lysdesigneren Magnus Boyd, som tok initiativet til aksjonen, påpeker at 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende, og vil miste «omtrent all inntekt» om kompensasjonsordningen avvikles.