Hardanger House

I Jondal har Brødrene Ulveseth ført opp et særpreget og eksklusivt designhotell med ni store rom.

Fakta

Sted: Jondal

Prosjekttype: Nybygg, hotell

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 50 millioner kroner

Bruttoareal: 1.336 kvadratmeter

Byggherre: Acos Invest

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: Arkitekt Rolv Eide

Rådgivere: RIB: Siv Ing Bjarte Fyllingen l RIVVS: Structor l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Peling: Fundamentering l Anleggsgartner: Utespesialisten l Asfalt: YIT l Betongelementer: Con-Form Bergen l Hulldekker: Spenncon l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten l Stålarbeider: Bergen Mekaniske l Taktekking: Protan Entreprenør l Glass og alu: John Holvik l Flisfasade og utv natursteinsmurer: Sigbjørn Vik & Son l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Blikkenslager: Blikkenslagar Flotve l Tømrer: Brødrene Handegard Byggjefirma l Maler og gulvlegger: Norheimsund Fargehandel l VVS arbeider, rørlegger, sprinkler, ventilasjon, SD-anlegg: Tecno-gruppen l Elektro: M Thunestvedt l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Lås og beslag: Lås24 l Storkjøkken: Karl B. Hauge l Tekjøkken og innredning: Modulnova

Tiltakshaver er Acos Invest. Hotellet er tegnet av Arkitekt Rolv Eide og ført opp i totalentreprise med åpen bok. Kontraktssum er cirka 50 millioner kroner uten merverdiavgift. Samlet areal er 1.336 kvadratmeter fordelt på fire etasjer.

Trang tilkomst

Prosjektleder Johannes Moen i Brødrene Ulveseth forteller at byggingen gikk greit, selv om det er en del store betongelementer i den bærende konstruksjonen.

– Utfordringen besto i å få inn og plassere en stor mobilkran på en tomt med trang tilkomst, sier Moen.

Han sier det ble brukt BIM i prosjektering og oppføring.

Lokal mat

Hardanger House ligger pent til ved Hardangerfjorden. Standarden er høy, med bruk av gode materialer og fine løsninger. Hotellet har ni rom, som er fra 20 til 24 kvadratmeter. Alle rommene har w alk-in dusj, Rituals toalettartikler,terrasser med Skyline Design hagemøbler, Modulnova bad og garderober, fri adgang til treningssenter, Nespresso kaffemaskin og LCD TV med Chromecast.

Rom og vinstue ligger i første etasje. I andre etasje ligger inngang, resepsjon og møterom. Tredje etasje rommer restaurant og kjøkken.

Hotelldirektør Jens Brokmann forteller at hotellets viktigste kundegrupper er kurs/konferanser, møter, matkurs, bryllup og andre familiebegivenheter, individuelle og grupper som er interessert i natur og aktiviteter.

– Vi tilbyr skreddersydde d agpakker som omfatter møterom med kapasitet til 20 personer og 75 toms flatskjerm, tilgang til sofagruppe og separat stillerom/grupperom, bevertning gjennom dagen og tre- eller femretters middag, sier Brokmann.

Hotellet satser ifølge Brokmann på lokal mat av høy kvalitet.

– Blant annet lam, reinsdyr, ørret, kveite, sopp, bær og frukt, alt etter hva det er sesong for. Og vi har et meget godt utvalg av viner, noe som også var et viktig punkt for tiltakshaver. Ulike matkurs blir en del av arrangementene våre i høst, sier Brokmann.

Hotellet har helårsdrift og inntil ti arbeidsplasser.

Et bygg av nåtiden

Rolv Eide i Arkitekt Rolv Eide forteller at hotellbygget er ført opp i to etasjer med underetasje og tilhørende badehus i plan -1.

– Underetasjen inneholder treningsrom med garderober, dusjer og badstue. Hotellrom og sosialrom (vinkjeller) er lagt i forkant av etasjen. Rommene ligger ut mot Hardangerfjorden. Hvert rom for sin egen uteplass. Hele fronten vil ligge tilbaketrukket og bli omkranset av gråsteinsmurer. På denne måten vil byggets underetasje være lite synlig for omgivelsene. Store deler av underetasjen har anlagt park på taket. Dette danner hage for bygningsvolumet i første og andre etasje. Disse etasjene inneholder overnattingsmuligheter, restaurant og kurs- og konferanseavdeling, sier Eide.

Byggets uttrykk og form bryter med de stedlige omgivelser, men vil fremstå som et bygg av nåtiden. Dette er også en generell oppfatning fra myndighetenes side om hvordan nye bygg skal fremstå i etablerte strøk.

– Byggets fasade er utført i steinmateriell med innslag av treverk. Treverket er i hvit utførelse for å ta opp elementer fra den gamle bebyggelsen i Jondal.

Utomhusanlegget vil ha mye innslag av natursteinsmurer. Tiltakshaver ønsker at det totale anlegget skal ha gode løsninger, sier Eide.

Jondal sentrum

Hardanger House ligger i Jondal sentrum, ved sjøen rett nord for utløpet av Jondalselvi. Bygget står dels på fjell og del på 44 stålkjernepeler med inntil 12 meters lengde. Det er sprengt ut cirka 600 kubikkmeter faste masser og gravd ut cirka 4.400 kubikkmeter jordmasser fra grunnen. En kulvert fører fra kjelleren og til et badehus og mot et fremtidig bremuseum. Det er membran og ventilasjonshull mot radon under bygget. Flere trær på tomten er bevart.

Plasstøpt og elementer

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Kjellervegger er av Con-Form betongelementer som er tettet på utsiden. Videre opp består bærekonstruksjonen i hovedsak av Con-Form veggelementer, supplert med noen plasstøpte vegger og søyler og dragere av stål. Etasjeskillere består av plasstøpte dekker, Con-Form plattendekker og Spenncon hulldekker. Takkonstruksjonen består av limtredragere og bindingsverk som bærer q-dekker. Fasadene er kledd med keramiske fliser, naturstein fra Jondal og Superwood trekledning. Det er store parti med glass i fasaden.

Ingen fraværsskader

På gulvene er det fliser og laminat. I et trimrom er det vinylbelegg. Innervegger er av betong eller gips, noen har glassfelt. De fleste rom har systemhimlinger. Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 350 millimeter i taket. Vinduer, glassfasader og ytterdører har en U-verdi på 1,0. Trykktesting viser en luftveksling på 0,8 per time. Materialene i bygget er varige og vedlikeholdsvennlige. Hele hotellet har universell tilgjengelighet. Hotellromsfløyen er sprinklet. Det er automatisk styrte screens på solutsatte fasader. Utenfor bygget er det oppmerket ti biloppstillingsplasser, alle med lading for elbiler. Sorteringsgrad for byggavfall er 81prosent. Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 30 personer med. Hardanger House er ført opp uten fraværsskader.

Hotellet er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme og radiatorer og er basert på sjø-til-vann varmepumpe. Baderom har elektrisk gulvvarme. Deler av uteområdene har varmekabler for smelting av is og snø. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.


Flere prosjekter