Visekonsernsjef Ole Christian Hallerud i Olav Thon Gruppen. Foto: Gry Traaen

Har satt i gang to hotellprosjekter under koronanen - Thon-toppen innrømmer at det er risikofylt

Da koronapandemien slo til i vår, ble planlagte prosjekter for Olav Thon Gruppen raskt lagt på is. Visekonsernsjef Ole Christian Hallerud opplyser at eiendomsgiganten nå igjen har igangsatt planlagte prosjekter for over en milliard kroner. Deriblant to hotellprosjekter.

Denne artikkelen er hentet fra Byggeindustrien nummer 14.

– Vi har valgt å dra i gang to hotellprosjekter, ett i Svolvær og ett i Lørenskog, opplyser Ole Christian Hallerud, visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen.

– Så det er en tid for å bygge hoteller?

– Ja, men det er kanskje noe av det mest risikofylte vi kan gjøre i dag. Vi har valgt å sette i gang og har kommet veldig langt, sier han.

Halvert omsetning for hotelldivisjonen

Hallerud opplyser at planlagte prosjekter ble lagt på is etter at koronapandemien slo til tidligere i vår. Eiendomsgiganten har igjen valgt å satse på utbygging av nye prosjekter, dog noe forsiktig. Også et stort boligprosjekt i Vestby er igangsatt, og totalt investeres det nå over en milliard kroner i prosjekter som har fått klarsignal etter at koronasituasjonen ble en realitet.

Han fastslår at situasjonen er svært krevende for Olav Thon Gruppen.

– Hotelldivisjonen sliter med halvert omsetning sammenliknet med fjoråret. Kjøpesentrene har hatt forholdsvis bra aktivitet fra og med sommerferien, men bildet man kan lese om bonanza i handelen er skjevt. Det er fortsatt tøft, spesielt for tekstil- og skobransjen, serveringsbransjen og småhandel, sier han.

– Klarer leietakerne å betale for seg?

– I det store og hele gjør de det, men det er mange unntak også, sier han.

Olav Thon Gruppen

Olav Thon Gruppen består av de to divisjonene Thon Eiendom og Thon Hotels. Gruppen hadde i 2019 driftsinntekter på cirka 10 milliarder kroner.

Olav Thon Gruppen eier ca. 500 nærings-
eiendommer i Norge og utlandet, og eier og forvalter totalt 80 kjøpesentre i Norge og 11 i Sverige.

Thon Hotels har cirka 80 hoteller i Norge, Brussel og Rotterdam. Totalt har hotellkjeden 10.450 gjesterom i Norge.

Kilde: Olav Thon Gruppen

Forsiktige optimister

Hallerud poengterer at Olav Thon Gruppen nå er forsiktig med nye investeringer.

– Vi ser litt an hvordan ting utvikler seg, men er forsiktige optimister. Vi har valgt å sette i gang noen prosjekter som stoppet opp da koronasituasjonen inntraff, sier han.

Visekonsernsjefen legger ikke skjul på at det blir en tøff høst, spesielt for hotelldivisjonen.

– Hotellene er avhengige av kurs- og konferansemarkedet. Omsetningen per tilgjengelig rom ligger nå omtrent på halvparten av hva den gjorde før korona inntraff, sier han.

Hallerud opplyser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris på kontorer i Oslo har gått noe ned i koronaperioden.

– Dette er ikke dramatisk, men vi er litt usikre på hvordan dette vil utvikle seg fremover, sier han.

– Frykter dere for at dette markedet kan skrumpe inn?

– Ja, vi er engstelige for det, men vi har begrenset med nye prosjekter innen kontorbygg. Utleien av kontorbyggene vi har er tilfredsstillende og har lav ledighet. Vi er også en stor boligutvikler og ser at det er et marked som går godt om dagen, sier han.

Lenger tidshorisont

Det er imidlertid på det rene at flere planlagte prosjekter vil få en lengre tidshorisont før de blir endelig besluttet igangsatt.

– Dette er innenfor ulike kategorier, og gjelder både hotellprosjekter og ikke helt nødvendige oppussings- og rehabiliteringsprosjekter. Rehabiliteringsprosjekter kan nok komme litt etter hvert på den generelle porteføljen, sier han.

– Ser Olav Thon Gruppen likevel muligheter ved at deler av byggenæringen nå kan ha god kapasitet?

– Vi opplever ikke at vi har fått dramatisk bedre kontrakter med entreprenørene for prosjekter vi har valgt å sette i gang etter korona. Men vi får se hvordan det utvikler seg fremover. Før sommeren igangsatte vi noen logistikkprosjekter, på disse har vi fått ganske bra priser fra et par entreprenører, opplyser Hallerud.

Han fastslår at 2020 totalt sett blir et tøft år for Olav Thon Gruppen.

– Hvordan tror du 2021 kan bli?

– Det får vi se, det vet jeg ikke, avslutter Hallerud.

Plaza-utbygging fortsatt på vent

Tidligere i vår ble planene for en utvidelse av Radisson Blu Plaza i Oslo omtalt i Byggeindustrien. Den gang ble det siktet mot byggestart juli/august for en utvidelse av hotellet med et tilbygg på 14 etasjer og 12.000 kvadratmeter over Sonja Henie-salen.

Med utvidelsen ville hotellet økt kapasiteten fra 700 til 900 rom, og igjen bli Norges største hotell. Entreprenøren Betonmast opplyste i mars at de har en utviklingsavtale med byggherren, men at det da foreløpig ikke var skrevet noen kontrakt om bygging.

Allerede i slutten av april ble det klart at Plaza-utvidelsen ble satt på vent etter at den økonomiske situasjonen for hotellbransjen ble snudd på hodet. På grunn av koronapandemien ble hotellet stengt og åpnet ikke før 24. juni. Dagens Næringsliv (DN) skriver at hotellet fra mars til juli 2020 hadde en omsetningsnedgang på 85 prosent sammenliknet med samme tidsperiode i 2019.

I slutten av august bekrefter Lars Wenaas i Wenaasgruppen, som eier Radisson Blu Plaza, at utvidelsen fortsatt er satt på vent.

– Byggetillatelsen er på plass, så vi avventer situasjonen og starter bygging når vi føler at det er fornuftig, skriver han i kommentar til DN.

Hotelldirektør Tarje Hellebust sier til avisa at han aldri har opplevd en krise i nærheten av den hotellbransjen er inne i nå.

– Det ser ikke særlig bra ut de nærmeste par årene heller. Vi er kanskje ikke tilbake på 2019-nivå før i 2022-23, sier han til DN.