FINALISTENE: Masterstudentene Gustav Bjørngaard Rødde og Aksel Borgens med undersøkelser av storindustriens plass i byer. Hugo André Mowinckel Nilsen med sitt arbeid om arkitektur og kunstig intelligens, og Henriette Crook med sin oppgave om kulturminner i kompakt byutvikling.

Her er finalistene til Aspelin Ramm-prisen

Tre finalister kjemper om Aspelin Ramm-prisen 2020, som i sitt sjette år har satt søknadsrekord. Vinneren kåres under Oslo Urban Arena 10.–11. september.

Ifølge en pressemelding fra eiendomsutvikleren ønsker Aspelin Ramm å løfte frem unge talenter og oppmuntre til kunnskapsdeling mot en bedre, mer fremtidsrettet by- og stedsutvikling.

Prisen vurderer masteroppgaver innenfor eiendomsutvikling, arkitektur, landskapsarkitektur, samfunnsgeografi, ingeniørfag, økonomi og planlegging. I alt 36 søknader ble mottatt og vurdert, som er ny rekord i prisens seks år lange historie.

– Juryen er overveldet over spennet i innhold, men også den gjennomgående høye kvaliteten. I arbeidet med å finne frem til de tre finalistene har juryen lagt vekt på evnen til å formidle stoffet utover egen disiplin. Vi har også verdsatt oppgaver som er i front og driver kunnskapsfeltet videre, sier Marianne Skjulhaug, juryleder og leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Kunstig intelligens, urban industri og kulturminner
De tre finalistene i Aspelin Ramm-prisen 2020 er Hugo André Mowinckel Nilsen med sitt arbeid om arkitektur og kunstig intelligens, Gustav Bjørngaard Rødde og Aksel Borgens undersøkelser av storindustriens plass i byer og Henriette Crook med sin oppgave om kulturminner i kompakt byutvikling.

– Det er godt å kjenne på at når man har gjort et godt arbeid så blir det anerkjent. Det betyr mye. Så er det utrolig kult av Aspelin Ramm å gi oss som er helt ferske en boost, for det er hardt der ute. Særlig som nyutdannet i pandemitilstander, sier finalist Henriette Crook.

En lovende fremtid

Kun godkjente masteroppgaver fra 2019 og 2020 er vurdert til prisen. Evne til tverrfaglig forståelse vektlegges, og oppgavens tematikk og resultat må være relevant for gjennomføring av byutviklingsprosjekter.

– Vår oppgave som utvikler er å skape bærekraftige byer for fremtiden. For å lykkes med det trenger vi å løftes ut av vante forestillinger og løsninger, noe årets søkere virkelig har evnet å gjøre. Det er inspirerende og svært gledelig å se at det stadig kommer dyktige, unge folk til bransjen, sier Gunnar Bøyum, jurymedlem og administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Finalistene

Henriette Crook: Kulturminner i byutvikling – en diskursanalytisk tilnærming til verdsetting av kulturminner i kompakt byutvikling
Masteroppgave i by- og regionplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Hugo André Mowinckel Nilsen: Architectural Learning: Towards a Digital Activation of our Past
Masteroppgave i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Gustav Bjørngaard Rødde og Aksel Borgen: Sammensveiset – industri som del av den blandede byen
Masteroppgave i arkitektur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Juryen:
Marianne Skjulhaug:
Juryleder og leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

Gunnar Bøyum: Administrerende direktør i Aspelin Ramm

Per Gunnar Røe: Professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO)

Elin Børrud: Professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)