Grorud flerbrukshus

Picasa

Med flerbrukshall, barnehage, klubblokaler for det lokale idrettslaget og et forseggjort uteområde skal Grorud flerbrukshus gi et løft for nærmiljøet i Grorud i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Flerbrukshus

Bruttoareal: 4.600 kvadratmeter

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID)

Totalentreprenør: Håndverkskompaniet

Arkitekt: Stark Rød-Knudsen arkitekter

Landskapsarkitekt: WSP Norge

Byggeledelse: WSP Norge

Prosjektledelse for KID: Stema Rådgivning AS

Kontraktsum uten merverdiavgift: 154 millioner

Rådgivere: RIB og BIM-koordinator: ProConsult l RIBr: Multiconsult l RIBfy, RIEn, RIBfys, RIA, RIM, RIG, RIVA, RIVvei: WSP Norge l RIV: Structor Tekniske Systemer Oslo l RIE: Konsel l ITB: WSP Norge

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Eriksen & Jensen l Ventilasjon: Randem & Hubert l Elektro: Bilkvam & Fagerhaug l Oppmåling: Geoplan 3D l Prefab betong: Loe betongelementer l Stålarbeider: Hansen Sveis & Montering l Maler- og flisarbeider: Bygg & Mal l Gulvbelegg/sparkling: Gulv & Sparkel l Tømrer: EFC Norge l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Tak: Lett-Tak Systemer l Sedum: Vital Vekst l Grunn- og utomhusarbeider: Arco Entreprenør l Leke-apparater:Uniqa l Utstyr idrettshall: Titansport l Lås og beslag: Dormakaba l Glassfasade: Frontal Aluminium l Sportsgulv:
Gulv & Takteknikk l Himlinger og systeminnredninger: Indunor l Vinduer: Nordan l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Kjøkken: Form/Funk l Belysning: Lightmakers

Nye Grorud flerbrukshus er sentralt plassert i Oslo-bydelen med Grorud idrettspark, Grorudparken og Groruddammen som nærmeste naboer.

Den nye bygget, med et bruksareal på 4.600 kvadratmeter, er delt inn i tre deler. Hoveddelen, midt i bygget, rommer en flerbrukshall med spilleflate dimensjonert for håndball. Hallen kan deles i tre, og brukes til alt fra basket, innebandy, volleyball, håndball og badminton.

Hoveddelen rommer også av en vestibyle, tribune med plass til 150 tilskuere, garderober, taekwondorom, kulturrom og kjøkken med tilhørende oppholdsrom for selskaper og lignende. Den vestre delen av bygget rommer de nye lokalene til Grorud barnehage med åtte baser og temarom, mens den østre delen av bygget består av nye klubblokaler for Grorud Idrettslag.

Utenfor flerbrukshuset er det lagt ned mye arbeid i å bygge opp en såkalt aktivitetsakse, som strekker seg mellom Grorud skole og Groruddammen. Aktivitetsaksen inneholder alt fra parkouranlegg, skatebane, basketbane og buldrevegg til treningsapparater, lekeapparater, sittebenker og beplantning. Den nye barnehagen har også fått et eget, inngjerdet uteområde med lekeapparater.

– Vi er veldig stolte av prosjektet og gleder oss til å overlevere det til lokalbefolkningen i Grorud. Målet er at både flerbrukshuset og uteområdene skal heve nærområdet, og både forbedre og knytte sammen tilbudet til lokalmiljøet, idretten og kulturlivet. Sambruk er et nøkkelord i prosjektet, sier prosjektleder Vegard Honstad i Håndverkskompaniet, som er totalentreprenør.

Lysende fasade

De skal overlevere bygget i løpet av august.

– Uteområdet er blitt spesielt flott og gjør at prosjektet virkelig skiller seg ut. I tillegg til det store aktivitetstilbudet har vi bygd opp et overvannssystem i betong, som i åpne vannspeil fører regnvann ned til Grorudbekken. Det er blitt veldig flott, og binder det nye anlegget sammen med Groruddammen, som er en litt skjult perle i område, sier han.

Honstad påpeker også at bygget i seg selv har flere kvaliteter som gjør at prosjektet skiller seg ut.

– Nesten hele fasaden på bygget er kledd med et utenpåliggende profilittglass. På baksiden av glasset er det montert LED-lys, som lyser opp fasaden når det mørkner. Den er unik, sier han.

Honstad sier det også er lagt vekt på å bruke miljøvennlige løsninger.

Passivhus og fossilfri byggeplass

– Flerbrukshuset er bygd som passivhus på fossilfri byggeplass. Vi har brukt lavkarbonbetong og mest mulig miljøvennlige materialer. Alle anleggsmaskiner på byggeplassen er elektriske eller drevet av biodiesel, sier han og legger til:

– Vi har også hatt fokus på fossilfri levering av varer og materialer. Stadig flere leverandører og underentreprenører klarer nå å tilby slike miljøvennlige løsninger.

Håndverkskompaniet startet byggearbeidene på Grorud i februar 2019. Grunnarbeidene var ferdige i april, bygget var tett i november 2019 og fasadene var montert våren 2020.

– Vi har bygd frittbærende plasstøpt bunnplate av betong, og har brukt en blanding av plasstøpt betong og prefabrikkerte betongelementer samt stål i bæresystemet. Det er etasjeskillere av hulldekker og plassbygde yttervegger i tre. Ytterveggene er kledd med cembritplater og utenpåliggende glassfasade, sier han og legger til:

– På taket har vi brukt lettakelementer, som gjorde at vi fikk tett tak fort. Deretter har vi lagt på sedum. Innvendig er det stål og gipsvegger, i tillegg til slipt betong på gulv i vestibylen og inngangspartiet. Ellers er det generelt god og moderne standard innvendig. Lokalene i barnehagen er blitt spesielt fine, med mye forskjellig fargebruk. Utenfor har vi også bygd et barnevognskur.

Preget av koronasituasjonen

Honstad sier de har hatt godt samarbeid med både byggherren, underentreprenører og leverandører. Han påpeker også at de har hatt god dialog med naboene underveis i byggeprosessen, og at logistikken har gått som planlagt.

– Byggeprosessen har generelt gått veldig bra, men korona-situasjonen har vært like krevende for oss som så mange andre. Vi har fulgt rådene fra myndighetene og innført flere smitteverntiltak. Samtidig har vi arbeidere fra ulike land på byggeplassen, og mange av dem har vært nødt til å være i karantene på grunn av reiserestriksjoner fra myndighetene, sier han.

– Det har ført til redusert bemanning, som igjen har ført til at prosjektet er to til tre uker forsinket. Ellers leveres alt som avtalt, og vi har tross alt vært heldige. Det har ikke vært noe påvist smitte blant arbeiderne på byggeplassen, og vi har vært i drift gjennom hele perioden, legger han til.

Kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen i Kultur- og idretts-bygg Oslo KF, som er byggherre, sier de er svært fornøyde med både kvaliteten på bygget og med måten Håndverkskompaniet har gjennomført prosjektet på.

– Selve flerbrukshuset med barnehage representerer økte tilbud i nærområdet. Uteområdene med aktivitetsområder betyr en vesentlig oppgradering av aktivitetstilbudet for barn og unge. I tillegg er lokalt trafikkmønster for gående og kjørende blitt mye bedre enn tidligere, sier han.


Flere prosjekter