Fra en testskyting med klasebombe-ammunisjon på Hjerkinn skytefelt i 2006. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Norgeshistoriens største naturrestaurering på Dovrefjell snart i mål

Restaureringen av det nedlagte skytefeltet på Hjerkinn på Dovrefjell er nå i sluttfasen. 15.000 soldater har gått manngard og fjernet over 4.500 blindgjengere.

– Vi er nå helt i sluttfasen av norgeshistoriens aller største naturrestaurering. Denne sommeren er det derfor hektisk aktivitet her på Hjerkinn, sier totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg til Nationen.

Det tidligere store skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell nasjonalpark – og dermed snart brakt tilbake til naturen. Det var tidligere Forsvarets største skytefelt i Sør-Norge.

– Dette har siden starten i 2006 vært et helt unikt miljøprosjekt – og også i sommer har mange soldater gått manngard i høyfjellet. I tillegg har resterende veier, bygg og anlegg blitt fjernet, sier Henriksen.

Prislappen for opprydningen av det gamle skytefeltet ligger på rundt 600 millioner kroner.

Henriksen peker på at koronapandemien og strenge smittevernhensyn, så vel som enorme snømengder i fjellet har utfordret årets ryddeaktivitet. Samtidig understreker han at vernepliktige soldater siden 2006 har gjennomført et iherdig opprydningsarbeid.

– Hele 4.666 blindgjengere større enn 20 mm, er fjernet. Samtidig er 430 kubikk med treavfall tatt ut. Det er fjernet 540 tonn med metallskrap, og veier og anlegg er fjernet på et areal tilsvarende 5200 dekar, sier han.

En blindgjenger er en granat eller bombe som ikke har gått av, og som fortsatt er armert.