Ber ikke om penger, men om oppdrag

Byggenæringens aktører har en utfordrende høst foran seg, og beregninger tyder på at investeringsnivået i 2020-2022 vil kunne gå ned med mange titalls milliarder kroner om analysene treffer. Det betyr at byggenæringen nå virkelig trenger nye oppdrag inn i ordrebøkene.

På Møteplass Oslo, som er sensommerens møteplass etter at Arendalsuka ble avlyst, ble det onsdag lagt frem nye tall rundt investeringsnivået innen den totale byggenæringen for perioden 2020-2022 – gitt dagens situasjon. Analysen er utarbeidet av Menon Economics på vegne av Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA). Denne analysen tar for seg flere scenarier, men den mest sannsynlige analysen i dagens situasjon tyder på en samlet nedgang i investeringene på rundt 70 milliarder kroner i 2020-2022 i forhold til i fjor. Dette er riktignok en nedjustering av anslaget fra mai i år, da utsiktene så enda mørkere ut. Men om koronapandemien virkelig skulle blomstre opp igjen, er det enda høyere tall som svirrer i luften – da snakkes det på summer på godt over 100 milliarder kroner.

Dette er selvsagt enorme summer, uansett hvilke scenarier man skulle lande på. Dette vil få store konsekvenser, både for byggenæringen selv, men også for hele næringslivet og landet totalt sett. Et investeringsfall på 70 milliarder kroner vil kunne tilsvare rundt 65.000 årsverk. Dette er tall som på mange måter er vanskelig å forholde seg til, men som altså er en høyst reell virkelighetsbeskrivelse anno 2020. Derfor er det også ekstremt viktig at man tar dette til seg og handler deretter.

Ikke minst er dette et oppspill til politikerne – og at man må ser alvoret i situasjonen – og at dette helt klart vil kunne bli en realitet om man ikke fatter de nødvendige tiltak. Mange er bekymret for at landets politikere fortsatt ikke har sett faren som truer innen denne næringen om ikke noe nå skjer. Det pekes på at andre næringer i stor grad har blitt lyttet til, noe som også har vært nødvendig, men her må man ikke glemme byggenæringen. Og ikke minst er det helt avgjørende at man ikke inntar en vente og se-holdning. Om man nå ikke får flere oppdrag ut i markedet slik at ordrebøkene fylles opp, vil det være for sent. Det er lite man kan gjøre på kort sikt om oppdragene ikke finnes, og oppsigelsene begynner å komme. Da vil det ta for lang tid til å kunne redde veldig mange av virksomhetene og arbeidsplassene.

Vi håper derfor landets politikere, på de ulike nivåene, nå virkelig lytter til ropene fra byggenæringen – og ser til at man går fra ord til handling. Og her er det viktig å se hva næringen faktisk ber om – den ber ikke om pengestøtte, men at samfunnsnyttige oppdrag settes ut i markedet. Får man ikke til dette, vil det koste oss dyrt – og det gjelder ikke bare for virksomhetene selv, men for hele landet.