Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Flere låner til bolig under koronakrisen

Lave renter har ført til å økt etterspørsel etter boliglån og refinansiering, melder Norges Bank i sin utlånsundersøkelse for andre kvartal.

Rapporten fra Norges Bank ble offentliggjort torsdag formiddag. Bankene rapporterer om økt etterspørsel etter boliglån etter at de først forventet kraftig fall etter nettopp dette i første kvartal, som var preget av koronautbruddet og restriksjonene som ble innført for å begrense smittespredningen.

Samtidig er renten satt kraftig ned og Norges Banks styringsrente er nå på 0 prosent. I rapporten torsdag skriver Norges Bank at bankenes marginer på lån med pant i bolig har økt.

– Økt fokus på lave renter også har bidratt til økt etterspørsel etter refinansiering og bankbytte, står det i rapporten.

Samtidig med økning i utlånene har også bruken av avdragsfrihet økt, særlig på begynnelsen av kvartalet og til permitterte eller personer som hadde mistet jobben på grunn av smittesituasjonen. Denne etterspørselen avtok imidlertid etter hvert som mange kom tilbake i jobb.