Kristoffergarden Åse Allé

defaultdefaultdefaultdefaultProsjektleder for hovedentreprenør Peab K. Nordang Eirik Haram (t.v.) og daglig leder Daniel Lausund i byggherre Mostein.created by dji cameracreated by dji cameracreated by dji camera

Med tre boligblokker i prosjektet Kristoffergarden Åse Allé har utbygger Mostein gjennomført sitt største prosjekt noen gang.

Fakta

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Mostein

Hovedentreprenør: Peab K. Nordang

Areal: Cirka 3.800 kvadratmeter BRAS

Kostnad: Salgssum boliger i tre blokker cirka 250 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter

Rådgivere: RIB: Conplan, Tømmerdal Consulting l RIBr: Konsepta l RIA: Sweco l RIE: Acel l RIVvent: Energima l RIVrør: Nordstrand VVS

Underentreprenører og leverandører for hovedentreprenør: Ventilasjon: Energima l Elektro: Acel l Rørlegger: Bademiljø Nordstrand VVS l Stålkonstruksjoner: Vbbygg l Taktekking: Kalstad Montering l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Blikkenslagerarbeid: Vbblikk l Fasadepuss: Søvik & Skåravik l Lås og beslag: Låssenteret Ålesund l Porter: Assa Abloy Entrance Systems Norway l Aluminiumsdører: Morad Vest l Flis- og malerarbeid: Martin Uggedal l Parkett: Parkettsystem l Kjøkken, vaskerom og garderobe: HTH l Hulldekker og betongelementer: Spenncon l Flytavretting gulv: Hæhre Gulvstøp l Branntetting: Firesafe l Heiser: Heisplan l Fasadeplater: Sto Norge l Innvendige dører: Swedoor l Vinduer: NorDan, Gilje l Byggevarer: Optimera

Underentreprenører og leverandører byggherre: Grunn: Blindheim Maskin & Transport l Oppmåling: Longvas oppmåling l Uavhengig kontroll: ART Arkitekter og ingeniører, DIB prosjektering og Byggeledelse Norge

UE tomannsboliger: Mur: Stave Mur l Tømrer: Snikkern l Rekkverk: Trio Beslag l Trapper: Møretrapp l Elektriker: Acel l Rørlegger: Nordstrand VVS l Ventilasjon: Energima l Blikk: Vbblikk l Tak: Kalstad Montering l Maling, flis: Martin Uggedal, Urke & Madsen

I tillegg til de 31 enhetene i de tre blokkene som blir overlevert før ferien, inneholder Kristoffergarden i Ålesund også 22 enheter bygd som tomannsboliger. Seks enheter i tomannsboligene er overlevert, 12 er under bygging. Her fortsetter arbeidet videre.

Selskapet Mostein ble etablert av ekte-aret Mona og Steinar Lausund i 1995. Nå har sønnen Daniel Lausund tatt over den daglige ledelsen. Han forteller at Kristoffergarden er et stort steg for familiebedriften med seks egne ansatte og kontor på gateplan i det nye boligkomplekset Midt-Moa.

Totalt har de 53 enhetene en salgssum på over 400 millioner kroner.

Prestisjeprosjekt

– Vi har operert i noe mindre skala frem til nå. Kristoffergarden er et prestisjeprosjekt og et stort steg for oss, sier Lausund.

Markedet Mostein satser i er Spjelkavik-området rundt Moa og innover mot Flisnes og Blindheim. De bygger eksklusive boliger med vekt på arkitektur, design og detaljer. I Kristoffergarden er det blant annet fem store toppleiligheter. Prislappen på de største er opp til 12 millioner kroner. Størrelsen på boligene varierer fra 85 til 205 kvadratmeter. Alle har i tillegg romslige terrasser med uhindret utsikt mot Borgundfjorden.

– Ved ferdigstillelse har vi bare fire leiligheter igjen å selge. Det er i store grad folk som er ferdig med eneboliglivet som har kjøpt for å få noe mer lettvint. De har gjerne bodd i nabolaget tidligere, sier Lausund. Han forteller om stor interesse for prosjektet allerede fra starten. De begynte arbeidet med Kristoffergarden tidlig i 2017.

– De dyreste leilighetene gikk først. Det var en voldsom etterspørsel i 2018 da vi solgte mange av boligene. Det er mange som har ventet lenge, så vi er glad for å kunne overlevere nå. Lausund trekker frem HTH-kjøkken, oppgraderte baderomsmøbler, 60x60 fliser på bad, enstavs eikeparkett på gulv, designspotter i taket og oppgraderte dører som eksklusive detaljer.

– Alt av finish er design. Vi bruker mye penger på design. Og her er ekstra takhøyde. Byggene er arkitekttegnet av Sporstøl Arkitekter. Noe vi i Mostein legger stor vekt på, er at detaljene skal være på plass, sier han.

3.800 kvadratmeter

Peab K. Nordang er hovedentreprenør for de tre blokkene med et totalareal på cirka 3.800 kvadratmeter salgbart bruksareal (BRAS). Tomannsboligene bygger Mostein selv med innleie av underentreprenører.

Tomtearealet er av det siste som finnes sentralt i Ålesund. Det er de såkalte Åsegardane som nå blir bygget ut med boliger. I tillegg til Mostein bygger Din Bolig, Ålesund Bygg og Westre boliger i området. Som navnet indikerer, ligger området Mostein utvikler på Kristoffergarden.

Ifølge Lausund har de tidligere samarbeidet med faste underentreprenører i ulike fag i forbindelse med byggeprosjektene sine.

– Men dette prosjektet er så stort at vi måtte ha inn en større hovedentreprenør. Valget falt på Peab K. Nordang. Vi har vært i dialog med dem tidligere, nå kom vi endelig i havn med et samarbeid. Og det har fungert godt.

Problemer med korona

Peab K. Nordang er en stor entreprenør på Sunnmøre med rundt 130 ansatte, og med kontorer på Stranda, i Ålesund, Bergen og Ulsteinvik. Eirik Haram er prosjektleder for Kristoffergarden for Peab K. Nordang.

– Byggingen startet ved årsskiftet 2018-2019, det vil si at byggetiden har vært halvannet år. Den største utfordringen vi har møtt på er korona. Tatt den i betraktning så overleverer vi prosjektet på rett tid, og det er vi stolte av. Peab K. Nordang har utført betongarbeid, elementmontasje og tømrerarbeid som egne fag. Vi har også vært så heldig at vi har kunnet benytte både betong- og tømrerlærlinger på dette prosjektet, sier Haram.

Mye skulle på plass og mange aktører har vært involvert på ulike prosjekter med felles veinett. Åse er et tett bebygd område med mange boliger, byens største arbeidsplass på sykehuset, og mye trafikk gjennom området. Haram sier logistikken derfor har vært krevende.

Det er Ålesund kommune som har tilrettelagt området for boliger med reguleringsarbeid og bygging av infrastruktur. De ulike byggaktørene har kjøpt seg inn på hver sine områder.

Ifølge Lausund og Haram bygges det veldig mye i Ålesund for tiden.

– Det er mange store prosjekter på gang. Kristoffergarden er nok blant de fem største, mener Lausund.

Peab K. Nordang er involvert i to andre store boligprosjekter i byen – Fri sikt Voldsdalsberga, og Utstillingsplassen i tilknytning til det nye Bybadet i sentrum.

Parkeringshus under

På den plasstøpte grunnkonstruksjonen er det reist bæresøyler av stål og med hulldekke som etasjeskiller oppover i etasjene. Inne i konstruksjonen er det bygget reisverkvegger både innvendig og mot fasaden. På utsiden er fasaden kledd med en kombinasjon av pussede STO fasadeplater og malt kledning.

Innvendige overflater er gips på vegger og i himling. Alle våtrom er flislagt. Det er også flis i utvendige trapper. Innvendige gulv har parkett. De åpne svalgangene som fører til inngangene i boligene er i påstøpt betong.

Alle leilighetene har egen parkeringsplass under blokkene. Her er det også en egen sone med oppvarmet vaskeplass for biler.


Flere prosjekter