Dette er for jævlig! - «Ida»-saken engasjerer på sosiale medier

Saken om lærlingen «Ida» fra siste nummer av Byggeindustrien opprører og engasjerer på tvers av næringen. På sosiale medier har saken blitt flittig delt og kommentert.

«Dette er for jævlig! Har vi virkelig ikke kommet lengre? Nå må bransjen skjerpe seg i alle ledd, men det er et topplederansvar å få tatt tak asap!» skriver administrerende direktør i Betonmast Boligbygg, Frode Antonsen på Twitter etter at Byggeindustrien onsdag publiserte historien om lærlingen «Ida» på nett.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Både på Twitter og på Facebook, hvor saken er delt av flere brukere, har reaksjonene kommet.

Flere reagerer med harme, og mange roser lærlingen «Ida» for å stå frem med en svært vond, men dessverre ikke unik historie i næringen.

Mange eksempler

Den opprinnelige reportasjen om «Ida» stod først på trykk i papirutgaven av Byggeindustrien.

Kjemiingeniør Nina Kristin Nilsen, som har jobbet i bygg og anlegg i godt over ti år, er blant kvinnene i næringen som kjenner seg igjen i det «Ida» forteller.

«Nå må kollegaer i bransjen våkne og begynne å gripe inn når de ser slikt, for det er ofte mange vitner til slike episoder. Flotte verdier på ledernivå hjelper ikke når de få damene som er ute på byggeplassen alene må ta opp seksuell trakassering som nevnt her, elendige garderobeforhold, nakenplakater i spiserom og verktøybuer, slibrige kommentarer. Formenn, baser og tillitsvalgte må skjønne at det er en del av deres jobb å få bukt med dette. Og gode kollegaer, som det jo er flest av, må begynne å gripe inn, si ifra, de må ikke la damene ta denne kampen alene», kommenterer hun på Byggeindustriens Facebook-side.

Flere deler også sine opplevelser fra byggenæringen og andre mannsdominerte yrker under Nilsens deling av «Ida»-saken.

«Har noen prøvekjørt malerjenta ennå?», kunne en av dem lese om seg selv på dodøren inne på brakkeriggen. Under stod telefonnummeret hennes. En forteller om et familiemedlem som gikk ned i rang etter å ha tatt opp seksuell trakassering med sjefen, og endte opp med å bli sykemeldt.

‒ Vi har gode lederstrategier, men fotfolket er nødt til å begyne å oppdra hverandre. Det går så jækla sakte. Jeg har venninner som fraråder døtrene sine fra å begynne i byggebransjen fordi man hører om sånne ting. Rekrutteringen sliter på grunn av dette, og det er ikke bare unge folk som det herses med. Dette rammer også godt voksne damer, sier Nina Kristin Nilsen til Byggeindustrien.

Hun ber flere av mennene i næringen om å si ifra når de ser trakassering på byggeplassen.

Skjermdump fra Byggeindustriens Facebook-side

Lederansvar

Flere reagerer på at denne typen problem ikke blir tatt på alvor, og lederne i byggenæringen blir bedt om å ta grep. «Vi er i 2020. Manglende lederskap», skriver en. «Dette skal ikke forekomme på noen arbeidsplass,her er det meget svak ledelse. Få utskuddene vekk fra arbeidsplassen», kommenterer en annen.

Byggeindustrien-redaktør Arve Brekkhus skriver i en lederartikkel at «Kvinnene i næringen trenger ikke flere festtaler om hvor viktige de er for denne næringen, de trenger handling. De trenger at ledelsen i virksomhetene tar tak», og får støtte i reaksjonene fra BNL-sjef Jon Sandnes.

– Dette er selvfølgelig helt uakseptabelt og svært beklagelig. Arbeidsmiljøloven § 4-3 (3) krever at arbeidstakere ikke skal utsettes for trakassering og annen utilbørlig opptreden. Dette må lederne i bedriftene i samarbeid med de ansatte ta tak i, sier han.