Harbitz Torg

Til tross for utfordrende grensesnitt, få rette vinkler, høye miljøambisjoner og et svært stort prosjekt på en maksimalt utnyttet tomt i Oslo, har Veidekke Entreprenør brakt prosjektet Harbitz Torg til torgs uten en eneste fraværsskade.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 48.000 kvadratmeter

Byggherre: Harbitz Torg AS

Prosjektledelse og teknisk prosjektledelse for byggherre: Stema Rådgivning

Prosjektledelse og leietagerkoordinator: Prodecon

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum: 960 millioner kroner eks. mva.

ARK: LPO Arkitekter

LARK: Grindaker

IARK: Andersen Interiørarkitekter

Rådgivere: RIB: Djerving l RIB, RIA, RIBr, RIByFy: Rambøll l RIV Rør: NTI l RIV Vent: Erichsen & Horgen l RIE: Bjørn Jørgensen

Underentreprenører og leverandører: Himlinger (U1): Bærum Byggmontering l Ytong: Xella Norge l Fontener: Aqua Fontener l Støvbinding: AR Malerteam l Natursteinflis: BBM i Norge l Parkett: Bo Andrén l Karuselldører: Boon Edam l Ståldører: Brann og Sikkerhetsforum l Terapibasseng: BWT Birger Christensen l Stålkonstruksjoner (barnehage): Byemark Stål l Akustisk puss: Byggimpuls l Lekeplassutstyr: CH Prosjekt l Dører: Daloc Norge l Maler (Bygg C): EP Bygg og Maler l Skøytebane: Eptec Energi l Branntetting: Firesafe l Gravearbeider: Firing & Thorsen l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Ventilasjon: Haaland Klima l Branngardiner: Haby Norske Sjalusier l Snekker: Haugland Interiør l Minikjøkken: HTH Prosjektavdeling l Maler (Bygg B+kjeller): Hunvik & Co. l Taktekker: Icopaltak l Innredning (barnehage): Idema l Tømrer: Indian Bygg l Gulvbelegg: Intep l Røykluker: JET Bramo l Rulletrapper: Kone l Sykkelparkering: Laud Produkter l Elektro: Lefdal Installasjon l Lås og beslag: Lås & Sikring l Tømrer (Utomhus): Mester Landa l Storkjøkken: Metos l Garasjegulv: Minor Industriplast l Vaskesystemer: Noracon l Rørlegger: NTI l Prefabrikkert stål og betong: Norske Bæresystemer l Ståltrapper/Rekkverk/Balkonger: PKS Industri l Glass/Alu: Profilteam l Lettklinkervegger: Rakennusbetoni l Badstuer: Sauna og Spa Norge l Fliser: SH Bygg l Skilting: Signex l Fasader: Skandinaviska Glassystem l Terrazzo: STO Cretec Flooring l Løftebord: TKS Heis l Stål/Smedarbeider: Toten Håndverkstjenester l Heis: Uniheis l Porter: Windsor Door l Byggevarer: Optimera

– Det er vi veldig stolte av i et så krevende prosjekt. HMS er alltid utfordrende, og på det meste har det vært rundt 750 håndverkere på prosjektet, men vi har hatt null skader med fravær, forteller Veidekkes anleggsleder Martin Gromsrud.

Utbyggingen på Skøyen i Oslo har blitt gjennomført parallelt mellom Veidekke, som har stått for kontor- og næringslokaler i Harbitz Torg, og WK Entreprenør som har bygget boliger og parkeringskjeller på tomten. Veidekke har i tillegg hatt et overordnet koordinerings- og HMS-ansvar på området som hovedbedrift.

Unngikk kollisjon

Veidekke signerte med byggherre Harbitz Torg, en byggherreorganisasjon eid av Møller Eiendom, allerede i august 2017, og kom til en tomt hvor den gamle pillefabrikken var revet i en tidligere entreprise, og parkeringskjeller allerede var bygget av sideentreprenør WK.

– Vi kom hit til et rålokale av parkeringskjeller samt bunnplate på det næringsbygget vi skulle bygge, og så var det «potetåker» rundt. Når vi jobber så tett på en sideentreprenør, må vi ha god kontroll på logistikken, men det har fungert overraskende bra. Rundt næringsbygget ble det anlagt en enveiskjørt «rundkjøring» for å slippe rygging inne på riggtomten. Inn- og utkjøring av byggeplassen foregikk via to separate byggeporter. Med totalt seks tårnkraner inne på tomten samtidig, måtte vi bruke antikollisjonssystem for å forhindre kranene fra å komme på kollisjonskurs med hverandre, forteller Gromsrud.

Området har vært arena for totalt seks ulike entrepriser i byggeperioden. Veidekke har hatt en nybyggsentreprise og en rehabiliteringsentreprise i det gamle laboratoriebygget som tilhørte pillefabrikken på tomten. Her skal det være restaurant og selskapslokaler, i det som beskrives som selve perlen i prosjektet.

– Tomten er maksimalt utnyttet, og vi har måttet leie lokaler i området for å ha byggeplasskontor. Vi fryktet at arbeidet med laboratoriet skulle bli utfordrende med tanke på plassen, men på dette tidspunktet var de tyngste arbeidene på nybygget over, og det gikk egentlig veldig greit, summerer anleggslederen.

Excellent

I tillegg til at det har vært en trang byggetomt med stram logistikk og mange grensesnitt, har byggingen i seg selv heller ikke vært en enkel oppgave å løse.

Byggherre har blant annet bedt om at prosjektet skal oppnå Breeam-klasse Excellent, og at det skal ha energiklasse A. Harbitz Torg skal også inneha et bredt spekter av funksjoner, og inneholder både kontor, bolig, handel, barnehage og servering, samt en egen spa- og velværeavdeling i den delen av prosjektet hvor det er bygget boliger på toppen av næringslokalene.

– Det følger mange krav når vi skal oppnå Breeam Excellent, så vi har prosjektert for å svare på det. Det er heller ikke et næringsbygg punktum. Her har vi bygget kontorarealer for to store leietakere med hver sine sett av krav-spesifikasjoner og innredning. Vi har også bygget barnehage, med de kravene som Oslo kommune stiller der, vi har bygget restaurant, kafé, apotek, matbutikk og en egen velværeavdeling med svømmebasseng og boblebad og badstuer. Dette er et komplekst prosjekt, understreker Gromsrud. Selve bæresystemet er enkelt nok, med prefabrikkerte betongelementer, stålsøyler og hulldekker i etasjeskillene. Kontorbygget er kledd i prefabrikkerte fasader bestående av Curtainwall, eik og kinesisk hvit granitt. Fasadene er brutt opp med dekorative veksthus i glass.

Ny Veidekke-avdeling

Et spesielt grep som ble gjort i råbyggfasen, var at alle etasjer ble gulvavrettet før ytterveggene kom opp. Dette har latt Veidekke gjøre store gulvstøp, og har også, ifølge anleggslederen, gitt bedre arbeidsmiljø inne i bygget med avrettede gulv i riktig høyde samt mindre fukt.

– 35.000 kvadratmeter over elleve etasjer ble sparklet på denne måten. Vi kunne ta ganske mange 1.000 kvadratmeter i ett jafs, og ifølge Weber og Gulventreprenøren, som stod for jobben, ble det satt norgesrekord i gulvstøp med 211 tonn masser og ca 6000 kvadratmeter i en og samme avretting. Den rekorden er nok høyst uoffisiell, påpeker Gromsrud.

Utomhusarbeidene er utført av Veidekkes nyopprettede utomhusavdeling, og er avdelingens første oppdrag. Her er granittflisene fra India. Utomhusanlegget er påkostet, og her kan man blant annet finne to bekker, en kunstisbane for vinterbruk, samt flere skulpturer og sykkelstativer laget av gjenbrukt stål fra det gamle fabrikklokalet på tomten.

Innendørs, i et stort atrium, får man et gjensyn med den indiske granitten fra utomhusanlegget. I atriet har entreprenøren også etablert en vannskulptur med to store kampesteiner på henholdsvis to og fire tonn.

– Det krevde flere kranbiler, 25 mann og en sen kveld for å få steinene inn i et allerede ferdig bygg. Geometrien som utgjør atriumsveggene er bygget av Byggimpuls, og ble kjempeflott. Atriet er utformet for å se ut som en isbre, og kan også lyssettes, forteller Gromsrud.

Landemerke

Brukerne av de mange kontorene som vender inn mot isbreen kan selv velge om de vil ha utsikten eller om de vil froste glasset med et trykk. Alle disse vindusrutene, samt et utvalg kontorfronter tilknyttet møterom, er utstyrt med elektronisk blendingsfolie.

Veidekkes anleggsleder forteller at noe av det mest utfordrende med prosjektet har vært mange tilleggsbestillinger fra leietakerne underveis i byggeprosessen, og prosjektet har nødvendigvis hatt en del kostnadsøkning på grunn av dette. Men han mener også at resultatet snakker for seg selv.

– Det har vært krevende, men det har også blitt et fantastisk fint bygg, og det er morsomt å levere noe med så høy materialitet og kompleksitet. Det er nesten ikke én nittigraders vinkel her, og det er mye skreddersøm. Vi har bygget et landemerke, og det er vi stolte av, sier han.

Byggherre Møller Eiendom omtaler det nylig ferdigstilte prosjektet som selve flaggskipet deres på Skøyen. Markedsdirektør Pål Bøe forteller også at Harbitz Torg er det desidert største prosjektet deres til dags dato.

– Helt fra vi begynte å jobbe med det som nå fremstår som et nytt og sentralt strøkstorg for mer enn åtte år siden, har filosofien bak vært «miks alt, alltid». Vi ville bygge et sted der det er godt å bo, jobbe og besøke. Med tre sentrale torg i uterommet har vi skapt gode møteplasser for både de 1.500 ansatte som skal jobbe i kontorbygget og naboene i de 315 boligene som ble innflyttet i løpet av de siste tolv månedene. Vi står nå igjen som langsiktige eiere av næringsdelen av prosjektet, et fleksibelt og moderne kontorbygg med høy miljøstandard og et torgsenter med butikker og tjenestetilbud som gjør at du har alt du trenger, rett i nærheten, sier Bøe.

Sjel og identitet

Det verneverdige rehabiliterte laboratoriebygget gjenoppstår nå som et kulturhus akkurat 100 år etter at det først ble reist. Bøe mener rehabdelen av prosjektet tilfører viktige verdier til Harbitz Torg.

– Vi bærer historien til området videre på en helt unik måte, vi får en bærekraftig ombruk av et fleksibelt bygg, og det tilfører området sjel og identitet, sier han.

– Når vi nå ser at beboere og besøkende begynner å ta nabolaget i bruk, er det med ydmykhet og stolthet vi ser at folk gjør området til sitt og at bygningene, gatetunene og handelsarealene fra tegnebrettet har begynt å leve. Det er lagt ned mye omhu i å velge materialer av høy kvalitet, reetablere økologisk mangfold gjennom å sanke inn frø fra stedegne arter og etablere eng i bed og takhager, og å gjenbruke stål fra den gamle fabrikken i fontener, sykkelstativer og skulpturer på området. Disse detaljene løfter prosjektets verdi for publikum, samtidig som de trekker en linje gjennom historien fra det som har vært, til moderne byutvikling.Resultatet er et levende strøkstorg med næring, kontor og boliger som både vi i Møller Eiendom og våre eiere er svært stolte av, avslutter han.


Flere prosjekter