Hunden Sylvester og hundefører Leif Ove Skancke på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal. Foto: CatchlightHundeførerne Leif Ove Skancke (til venstre) og Kristoffer Modell. Foto: CatchlightHundefører Leif Ove Skancke med hunden Corona. Foto: CatchlightBergsprengningsleder i AF Gruppen John Eriksen (til venstre) og Nye Veiers utbyggingssjef Harald J. Solvik for prosjektet E39 Kristiansand vest – Mandal øst. Foto: Nye VeierHunden Sylvester poserer på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand - Mandal. Foto: Catchlight

Her jakter AF Gruppens sprengstoffhunder dynamitt på E39

Spesialtrente hunder jakter udetonert sprengstoff på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand-Mandal.

På oppdrag for Nye Veier bygger AF Gruppen nye E39 mellom Kristiansand og Mandal. Denne uken inntar de tre nye, firbeinte medarbeiderne Chili, Corona og Sylvester prosjektet i en litt uvanlig HMS-rolle, skriver AF Gruppen i en pressemelding fredag.

Hundene skal minke risikoen for å treffe på gjenstående sprengstoff i den videre driften på prosjektet.

‒ Vi legger stor vekt på å ivareta omgivelsene våre ved sprengning og masseforflytting, og viktigst er sikkerheten til de som jobber i og for prosjektet. For å være trygge på at personell og maskiner ikke blir skadet, og på at vi ikke etterlater oss sprengstoffrester i området, setter vi inn et ekstra sikkerhetstiltak, forklarer utbyggingssjef Harald J. Solvik i Nye Veier.

Siden 2012 har AF benyttet søk med trente hunder etter sivile eksplosiver. Fra høsten 2017 startet opptreningen av egne hunder ansatt direkte i AF. Hundene er nå fullt operative og ute i jobb, heter det i pressemeldingen.

‒ Hundene kan lukte og identifisere sprengstoff. Dette kan dreie seg om å finne gjenstående eksplosiver i grunnen på en effektiv og sikker måte, som i dette tilfellet på E39 Kristiansand- Mandal øst. I AF Decom har vi lang erfaring, sertifikater og de tillatelser som myndighetene krever, for å håndtere alle typer eksplosiver og risikoer knyttet til håndtering av forsagere, sier Kristoffer Modell, rådgiver og hundetrener i AF Decom.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i fjor 300 hendelser knyttet til sprengstoff i Norge, hvorav hovedvekten dreide seg om forsagere. For å minimere risikoen for ulykker, har Nye Veier innført krav om bruk av elektroniske tennere. Det gjør entreprenøren i stand til å ha digital oversikt over alle sprengladninger og om detonasjon har skjedd som planlagt. Hundesøket er, ifølge pressemeldingen fra AF, et ledd i å få verifisert at tennerne faktisk reduserer problemet med gjenstående sprengstoff.

Les mer om AF Gruppens søkehunder her.