Fortum og Veidekke har inngått et samarbeid om å gjenvinne minst 80 prosent av overskuddssand og -grus fra Veidekkes betongproduksjon i Sverige. Foto: Fortum

Fortum og Veidekke inngår bærekraftsamarbeid

Energiselskapet Fortum og Veidekke har inngått et samarbeid om å gjenvinne minst 80 prosent av overskuddssand og -grus fra Veidekkes betongproduksjon i Sverige.

Det skriver Fortum i en pressemelding denne uken. Veidekke i Sverige omtalte samarbeidet i en pressemelding i slutten av april.

Hvert år brukes rundt 5,5 millioner tonn sand og grus i betongproduksjon i Sverige., og mestepartene av dette deponeres i stedet for å bli gjenvunnet, skriver Fortum i den norske meldingen.

Mobile anlegg

Sammen håper Veidekke og Fortum Recycling and Waste at de kan gjenvinne minst 80 prosent av sand og grus til nye materialer, slik at behovet for natursand og -grus reduseres.

‒ Infrastruktur og boligbygging er viktig for utviklingen av samfunnet, men vi er nødt til å redusere miljøbelastningen fra disse sektorene. I dag anslås det at hver fjerde lastebil i Stockholm er en ballasttransport. Å øke andelen resirkulerte materialer i bygg- og anleggsbransjen er en viktig del av bærekraftarbeidet vårt, og samarbeidet med Fortum vil gi oss akkurat den muligheten, sier Sara Selegran, forretningsutvikler i Veidekke Industri.

På grunn av plassmangel blir ofte store mengder transport til andre steder, vanligvis til deponier, heter det i meldingen. I det nye samarbeidet vil Fortum Recycling & Waste bruke mobile anlegg, som vil redusere behovet for transport og dermed redusere miljøbelastningen.

‒ Ved å bruke vaskeanlegg for å gjenvinne jord og grus kan vi redusere transportbehovet med opptil 35 til 50 prosent i mange prosjekter. Å kunne gjenvinne disse materialene er derfor avgjørende for fremtiden. I tillegg til å ha positive miljøeffektiver bidrar det også til å redusere kostnadene, sier Andreas Åkerling, driftsleder i Fortum Recycling and Waste Solutions.

Etablerer tre anlegg

Produktene som er gjenvunnet, har, ifølge pressemeldingen, så høy kvalitet at de kan gjenbrukes direkte i nybygg og anleggstekniske prosjekter.

Den første mobile jordvasken vil bli etablert ved Veidekkes anlegg i Hakunge i Stockholm. Ytterligere to jordvaskingsanlegg vil, ifølge pressemeldingen, snart bli etablert som del av samarbeidet mellom Veidekke og Fortum. Disse plasseres i Gøteborg-området og i Skåne, der behovet for ballastmateriale og fremveksten av overskuddsmasser for gjenvinning for tiden regnes som det største.

‒ Vi ser et stort forretningspotensial i dette. Det er en stor etterspørsel i markedet for bedre håndtering av de store volumene av jordmasser som i dag ofte deponeres. Ved å rense disse produktene kan store volumer av sand og grus få nytt liv og bli brukt om igjen, sier Andreas Pettersson, forretningsutviklings- og driftsleder for det planlagte jordvaskanlegget i Stockholm.