Sverre Hærem og konsernsjef Morten Grongstad svarte på spørsmål vi webcast etter at de hadde lagt frem tall for årets første kvartal.

AF Gruppen holder fast på utbytte - tror ikke de vil trenge offentlig støtte

I motsetning til hva flere andre store entreprenører har meldt, endrer ikke AF Gruppen på sitt planlagte utbytte på grunn av Covid-19.

Fredag la landets nest største entreprenør frem resultat for årets første kvartal. Konsernsjef Morten Grongstad understreket at de ikke var fornøyde med verken resultat eller HMS-tallene i perioden.

– Ut fra vår standard synes vi første kvartal har vært svakt, sa han under en webcast-presentasjon.

Men, han ville ikke legge så mye skyld på koronapandemien, og mente at det var andre faktorer som påvirket bunnlinjen i større grad. Særlig offshore og eiendom, som begge hadde svakere resultat enn samme periode i 2019.

AF-direktøren tok nøye for seg Covid-19-situasjonen, og fremsto som tryggere på fremtiden enn mange av sine konsernsjefkollegaer. Det understreker han med at AF Gruppen opprettholder det planlagte utbyttet på seks kroner etter første kvartal, selv om dette kan føre til at det blir vanskeligere å få offentlig støtte på et senere tidspunkt.

– Vi ser det ikke som sannsynlig at vi vil trenge offentlig støtte. Vi har klart å holde hjulene i gang, og faktisk må vi rekruttere innenfor enkelte områder. Vi har en så robust situasjon at vi kan tillate oss å gjøre den vurderingen, understreket Grongstad.

Ikke uventet leverer fortsatt anleggsdivisjonen knalltall, og entreprenøren tror at anleggsmarkedet fortsatt vil være bra på tross av korona. De spår at det offentlige snart vil komme flere gryteklare prosjekter ut i markedet på toppen av det som allerede ble beskrevet som et godt marked. Når det gjelder bolig og eiendom, tror de ikke situasjonen er like rosenrød.

– Der tror vi det kan bli andre svingninger. Private aktører er en mye større del av det markedet. Når det gjelder igangsetting av boliger, er spekulasjonene mange. Vi lener oss på Prognosesenteret, og de spår at igangsettelsen kommer til å falle betydelige. Blant annet på grunn av lavere salg og mindre risikovilje blant utbyggerne, sa Grongstad.

AF Gruppen tror også på en dipp for næringsbygg, men håper at offentlige byggherrer snart kommer med flere prosjekter ut i markedet, som kan bremse dippen.

Grongstad understreker at den viktigste jobben er å ta vare på de ansatte, og at de følger alle smitteverntiltak som myndighetene kommer med. Han roser også innsatsen til sine ansatte igjennom pandemien.

– Det andre er at vi må passe på å ikke ta feil jobber på feil premisser for å fylle opp ordrebøkene i denne perioden, men sørge for at prosjekter vi tar nå, skaper overskudd i 2021, 2022 og videre, avsluttet han.