Her er Arbeidstilsynets råd for å vende tilbake til kontoret

Den norske regjeringen har myknet opp retningslinjene for hjemmekontor under koronakrisen.

Regjeringen skrev 7. mai at de oppfordrer arbeidsgivere i områder hvor de ansatte er avhengige av å bruke offentlig transport, om å legge til rette for hjemmekontor og elektronisk møtevirksomhet, men åpnet med dette for at arbeidsplasser utenfor de store byene kan komme tilbake på jobb.

Arbeidstilsynet har nå utarbeidet råd for tilbakeføring til arbeid hos kontorvirksomheter.

Alle bør ikke tilbake

I rådene påpekes det at ansatte i risikogruppen fortsatt bør benytte hjemmekontor, og at ansatte med sykdomssymptomer også bør holde seg hjemme.

Kontorområdets utforming må være såpass romslig at det er enkelt å holde minst én meters avstand til hverandre. Hvis det er mange ansatte i et kontorområde, kan man vurdere å fordele hvilke dager i uken ansatte skal møte på kontoret og når man skal ha hjemmekontor, skriver Arbeidstilsynet.

Luft blir viktig

Åpent landskap vil kreve at ansatte har faste plasser og helst to meters avstand. Hvis det er mange ansatte i åpent landskap, kan man fordele når ansatte skal møte på kontoret.

For cellekontorene anbefaler Arbeidstilsynet å lufte regelmessig og holde døren til kontoret lukket.

Arbeidstilsynet anbefaler en relativ luftfuktighet på over 30 prosent – også i vinterperioden, og anbefaler at ventilasjonsanlegget holdes i gang hele eller største delen av døgnet, samt jevnlig vedlikehold av anlegget.

Se også Arbeidstilsynets anbefalte tiltak i arbeidslivet.