Til sammen ni leilighetsbygg med 150 leiligheter tar form på den tidligere sagbrukstomta i vannkanten. Foto: Ø.M. FjeldProsjektleder Tommy Hansen i Asker Entreprenør (Ø.M. Fjeld) foran et av leilighetsbyggene ved Bruket Brygge på Gressvik i Fredrikstad. Foto: Ø.M. FjeldSlik skal de nye leilighetsbyggene se ut. Ill. Meinich Arkitekter/ EVE Images

Asker Entreprenør bygger 150 leiligheter i Fredrikstad

Ni bygg med 150 leiligheter er i ferd med å fylle strandtomten til det tidligere sagbruket på Gressvik i Fredrikstad. – De første leilighetene vil være innflyttingsklare i høst, opplyser Ø.M. Fjeld-selskapet Asker Entreprenør.

I januar 2019 startet arbeidet med å rive eksisterende bygninger og klargjøre tomten for i alt ni bryggeinspirerte leilighetsbygg ved bredden av Vesterelva på Gressvik i Fredrikstad. 14 måneder senere er p-kjelleren og alle de ni plassbygde betongkonstruksjonene på plass med tette tak, og i løpet av høsten kan de første 80 kjøperne flytte inn i sine nye boliger. Andre byggetrinn med de siste 70 leilighetene ferdigstilles første kvartal 2021.

Det er selskapene Scandinavian Property Group (SPG) og Bakkegruppen AS som står bak prosjektet, og Ø.M. Fjeld-selskapet Asker Entreprenør holder i totalentreprisen til en verdi av 338 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.

– Byggene er fundamentert med stålrørspeler til fjell, og gulvet i den vanntette kjellerkonstruksjonen er en 40 centimeter helarmert betongplate. Belstroj monterer tradisjonelle, prefabrikerte klimavegger med trepanel utvendig, og det installeres lydgulvsystemer med vannbåren varme, forteller prosjektleder Tommy Hansen i Asker Entreprenør/Ø.M. Fjeld i en pressemelding.

Han understreker at koronasituasjonen krever ekstra mye oppmerksomhet rundt helse- og smittevernstiltak, men er tilfreds med at prosjektet fremdeles er i rute.

– Koronautbruddet ga oss noen små forsinkelser i begynnelsen, men dette er allerede hentet inn igjen, opplyser Hansen.

340 pelepunkter med en snittlengde på 16 meter til fjell sikrer området, og det er boret til sammen 5.300 meter. Rundt 22.000 kubikkmeter fast masse (leire, treverk og stein) er gravd ut og fraktet bort fra tomta. Noe er kjørt til Lindum deponi for spesialdestruering, mens andre forurensede masser er kjørt til lokalt deponi for sanering. Det er gått med 1.150 tonn armering for å binde sammen 10.250 kubikkmeter plasstøpt betong.

– Vi har lagt stor vekt på planlegging og struktur for å sikre god flyt og forutsigbarhet for både underentreprenørene og byggherre. Inntrykket mitt er at samarbeidet mellom alle aktørene fungerer svært godt. Byggherren viser stor tillit, og arkitektene i Meinich Arktitekter er løsningsorienterte og imøtekommende. Rambøll AS i Skien, som både er RIB og rådgiver på bygningsfysikk, sørger for god flyt med tegninger og beregninger i god tid før produksjonen, påpeker Hansen.