Soltun sykehjem

Prosjektleder Tom Mikal Reianes og anleggsleder Gunnar Harestad i et hjørne av sansehagen.

I Sola sentrum har kommunen ferdigstilt et kompakt sykehjem med 64 beboerrom fordelt på fire etasjer.

Fakta

Sted: Sola sentrum

Prosjekttype: Nybygg, sykehjem

Kontraktssum total, uten merverdiavgift: 187 millioner kroner

Sluttresultat uten merverdiavgift: Nær 200 millioner kroner, inkludert tilleggsarbeider

Bruttoareal: 8.700 kvadratmeter inkludert fremtidig parkeringskjeller

Byggherre: Sola kommune

Byggherreombud, SHA-koordinator og uavhengig kontroll: Prosjektil

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Arkitekt: Arkipartner

Landskapsarkitekt: Vial

Rådgivere: RIB: Procon, Sweco l RIE: Ekrheim Elconsult, Sweco l RIVA: Vial l RIG og RIByFy: Multiconsult l RIA: Brekke & Strand l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Branntetting: Thermax Rogaland l Sprinkleranlegg: Tore Eide l Tømrerarbeider: Stavanger Bygg l Grunnarbeider og grøntanlegg: Stangeland Maskin l Merking: Rumag Skilt og Reklame l Tak: Sandnes Tak l Heis: Schindler l Fundamentering: Seabrokers Fundamentering l Glassfasader og vinduer: Rubicon l Rengjøring: Proclean, RTBC l Prefab betongelementer: Norsk Spennbetong l Ventilasjon: GK Inneklima l Blikkenslager: Brødrene Lie l Fasadeplater: Habi l Kjøkkeninnredning: Culina, Chili Kjøkkenutstyr l Røykluker og branngardiner: BVS Brannvernsystemer l Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: Akaso Elektro l Rørlegger: Hellevik VVS l Stålarbeider: Stålteknikk l Maling og gulvbelegg: T Lund l Plasstøpt betongarbeid: Vest Betong l Rekkverk og håndrekker: Stamas Productions l Mobilsignalforsterker: Relacom l Webhotell/BIM: Rendra l Armering: Kamstål l Låser: Låssenteret l Personheiser beboerrom: Nordisk Helse Design l Stikning: Anko l Kjøle-/fryseanlegg: Jæren kulde l Innertak: Lett-Tak Systemer l Badekabiner: Probad

Dagens kapasitet i kommunens sykehjem er for lav eller blir det snart. Samtidig kommer eldrebølgen stadig tettere på. Hvordan innfri behovet for nye omsorgsplasser på en god måte?

Dette er en er høyaktuell situasjon for stadig flere kommuner. Alle vet at sykehjem er kostbare og til dels krevende bygg. Mange funksjoner skal samlokaliseres, og bygget må utvikles på en måte som ivaretar både beboere og ansatte best mulig, kombinert med lavest mulig driftsutgifter. Solas nye sykehjem Soltun er inspirerende i så måte.

Nybygget er nabo til det eksisterende sykehjemmet i Sola sentrum. Bygget er kompakt, med 64 beboerrom fordelt på fire identiske etasjer i midten. Samtidig virker Soltun åpent, nesten transparent. Allerede i inngangspartiet får en opplevelse av noe ekstra, litt som når en går inn i foajeen til et nytt hotell for første gang.

Forseggjort

Arkitekt Arkipartner ved Magnus Lindseth har tegnet sykehjemmet, som totalt er på 8.700 kvadratmeter. Dette inkluderer et fremtidig parkeringsanlegg på 1.500 kvadratmeter i kjelleren.

Hele førsteetasjen har ekstra takhøyde. I inngangen gir glassvegger god dialog med uteområdet, arealet er romslig og samtidig oversiktlig. Lysopplevelsen er god. Det ivaretas av strategisk plasserte vinduer, i samspill med velvalgt belysning. Dette grepet er gjentatt i hele bygget, noe som hever opplevelsen og helt sikkert vil bidra til god botrivsel. I foajeen er det en spesialtegnet og spesialprodusert taklampe som bukter seg i taket, like ved den doble inngangsdøren. Lampen er designet til sykehjemsfoajeen av arkitekt Magnus Lindseth. Karosseri er produsert av blikkenslagerselskapet Habi AS og el-installasjonen er utført av Akaso.

Fellesfunksjoner i første

Soltun sykehjem er et av de første byggeprosjektene innenfor den nye sentrumsplanen i Sola. I tråd med denne gir romprogrammet høy utnyttelse av tomten. På bakkenivå er publikumsrettede fellesfunksjoner knyttet til gatemiljøet. Bak glassfasaden ligger de administrative funksjonene til sykehjemmet, samt fysio- og ergoterapilokaler, sykepleieklinikk og velværesenter med blant annet frisør og fotterapi. I enden er en lys treningssal, som er i ferd med å bli møblert. Glassfasaden kan for øvrig skjermes med integrerte gardiner i full etasjehøyde.

I første etasje ligger også et dagsenter, som deler storstue med sykehjemmet.

Fellesstuen har store glassflater mot et parkdrag, og direkte utgang i grøntsonen.

Derfra er det gangforbindelse til de eldre sykehjemsbyggene på nabotomtene. I fellesstuen, som ligger dypt inne i bygget, er det vel plasserte vinduer i taket.

Lite korona-krøll

Byggherre er Sola kommune og entreprenør er Backe Rogaland gjennom en såkalt modifisert totalentreprise.

Korona-situasjonen gav både Backe Rogaland og underentreprenører bemanningsutfordringer. Ansatte i karantene, ansatte som er hjemme med barn og problemer med vareleveranser ble over natten en virkelighet de fleste kjenner seg igjen i. Men konsekvensene ble små fordi dette inntraff i sluttfasen. Sola sykehjem ble overlevert til avtalt tid.

Omfattende infrastruktur

Prosjektleder Tom Mikal Reianes og anleggsleder Gunnar Harestad fra Backe Rogaland viser rundt. Tomten er liten og ligger i tettbebyggelse med minimal avstand både til småhusene i nabolaget og de eldre sykehjembyggene. Tomten bød også på utfordringer i grunnen, slik det ofte er når en bygger i sentrumsareal.

– Det første vi måtte gjøre var å grave oss ned til en gammel VA-grøft, som går fra det gamle sykehjemmet, tvers over tomten og videre opp i gatenettet. Ledningsnettet måtte saneres og grøften spuntes. Først da dette var på plass kunne vi begynne å grave ut til selve bygget, forklarer Reianes.

Soltun er sikret mot radon, og underetasjen er stedstøpt vanntett. I grunnen har de også etablert energibrønner og et lukket fordrøyningsmagasin. En gammel trafostasjon som sto i vegen har de fjernet, og erstattet med en ny, utenfor selve sykehjemtomten.

Kontraktsummen var på 187 millioner kroner uten merverdiavgift. Totalkostnaden ble nær 200 millioner kroner uten merverdiavgift, men inkludert tilleggsarbeider.

Effektivt bygg

I andre til og med femte etasje er det to sykehjemsavdelinger i hver etasje. Spiserommene ligger mot hverandre og kan åpnes til et stort forsamlingsrom. I hver etasje er administrasjonsarealer, lager, kjøkken og lignende. I andre etasje er en skjermet sansehage. I de øvrige etasjene har hver sykehjemsavdeling eget uteareal på store balkonger.

Bygningskroppen består av plattendekker og prefabrikkerte betongelementer. Taket er i hovedsak hulldekke. Fasadene består av komposittplater.

Materialvalg og tilkomst er tilrettelagt for enkelt og rimelig vedlikehold. Vinduer og balkongdører har rammer av aluminium. Her er gulv av slipt betong og vinylbelegg, med noe innslag av parkett. Innerveggene er i hovedsak gips, med innslag av noen partier Gustafs panel. Persienner innebygget i glass gir effektiv solskjerming.

Fargevalget har en variasjon som både skal forebygge ensformighet og gjøre det enklere å finne hjem. Branndørene står åpne, det øker trivselen. Automatikk sørger for at de lukkes ved tilløp til brann. Over branndørene er det også et tett, brannsikkert felt, men det ser ut som et vanlig vindu.

Klimavennlig

Soltun forsynes med varme fra væske-vann-varmepumper, basert på grunnenergi fra seks brønner. Varmepumpene skal dekke om lag 84 prosent av energibehovet for romoppvarming og ventilasjonsvarme, og er planlagt å dekke hele behovet for oppvarmingen av forbruksvannet. Det er varmegjenvinner på ventilasjonen. Kjøling skal gå via grunnbrønner og tørrkjøler.

Trykkprøving viser et resultat for hele bygget på 1,7 vekslinger per time ved trykkdifferanse på 50Pa. Erfaring, samt undersøkelse med termisk kamera, viser at bygget er meget tett.

– Det er vi selvfølgelig fornøyd med å ha oppnådd. Klimaregnskapet endte faktisk opp med bedre verdier enn prosjektert, sier entreprenørens anleggsleder Gunnar Harestad.

– Når vi skal oppnå et lekkasjetett hus, må vi gjøre det beste vi kan i alle overganger. Det er uaktuelt å gamble på verdiene og vi legger vekt på å sikre at alt blir tettet konstant, fra råbygg til ferdigstilling. Det er veldig kjekt å kunne konstatere at innsatsen gir resultat. Det forrige bygget vi leverte ble også bedre enn prosjektert, sier han.

Kvalitetsstyring

Backe Rogaland benyttet Lean og BIM i alle sine prosjekter.

– Lean er et system som gjør at vi bygger mer effektivt og kostbesparende. Vi kan redusere byggetiden og har stålkontroll på kostnadene. Vi ønsker å være i forsetet når det gjelder kvalitet og digitalisering. Vi gjennomfører også rutinemessig rent, tørt bygg, sier Tom Mikal Reianes.

BIM benyttes stort sett i alle fag, med StreamBIM for samhandling, fildeling og så videre, samt Solibri for kollisjonskontroll.

– Vi opplever BIM nærmest som en selvfølge nå. Fordelene er soleklare. Vi får kjørt kollisjonstester på forhånd og får avdekket feil som tidligere ville skapt utfordringer på byggeplassen. Når arkitekten oppdaterer tegningene, oppdateres de samtidig på plattformen slik at alle til enhver tid opererer med samme og korrekt tegning, sier Reianes.

Nesten ferdig

Omtrent to år gikk fra byggestart til overlevering, bruttotid bemanning ble 150.434 timer.

Selv om Backe Rogaland har hatt en rekke underleverandører og det er et komplekst bygg er entreprenøren fornøyd med byggeprosessen.

– Det er vi. Vi har hatt med oss gode samarbeidspartnere og kjekke folk, sier Reianes og Harestad.

Jobben er forresten ikke helt over. Backe Rogaland skal ta seg av oppstarten og prøvedriften av Soltun, i en periode som går fra seks måneder til et år. De har også ansvar for utvendig skjøtsel i tre år.


Flere prosjekter