Røakollen

Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020Røakollen i Oslo, april 2020

På en krevende tomt sørøst for Røa sentrum, står OBOS´ nye boligprosjekt klart. For AF Bygg Oslo bød etableringen av de tre blokkene på en tomt med store nivåforskjeller, et verneområde som nærmeste nabo og med det vrien logistikk.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boligblokker

Bruttoareal: 21.220 kvadratmeter

Byggherre: Aslakveien 20 (OBOS Nye Hjem/Union Gruppen)

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktsum eks. mva.: 507 millioner kroner

Arkitekt: A-lab

LARK: Studio Oslo Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIE: Elprosjekt l RIG: Multiconsult l RIB: WSP Norge l RIA: Brekke & Strand l RIV vent: Sweco Norge l RIV rør: Assemblin l RIBr: Norconsult l RIByFy: Context

Underentreprenører og leverandører: Rivearbeider: AF Decom l Oppmåling: Asker Oppmåling l Betong- og armeringsarbeider: Eiqon Betongbygg l Automasjon: Andersen Byggautomasjon l Heis: Kone Heis l Anleggsgartner: Agro Anlegg l Grunnarbeid: JR Anlegg l Byggevarer: Optimera Proff l Grunnbrønner / energibrønner: Rototec l Spunting: Entreprenørservice l Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Ståldører: Norfo l Metallfasade: Haukjem Blikkenslager l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Mur, puss og flis: Mjøndalen Mur & Puss l Lås og beslag: Dormakaba l Maler: Malerfirma Edvardsson l Tredører: Swedoor l Gulvsystemer og avretting: Gulventreprenøren l Parkett: Parkettpartner l Baneanlegg: OTG l Epoxy: Norsk Epoxy l Taktekking: Hesselbergtak l Kjøkken- og baderomsinnredning: Studio Sigdal l Postkasser, metallboder, sykkelstativer: Ing. Larsson l Stålarbeider: Ivar Braathen Mekaniske l Ventilasjon: LS Solland l Rørlegger og elektro: Assemblin

Bak byggherrenavnet Aslakveien 20 AS, finner vi UFI AS og Obos Nye Hjem AS. Der det nå ligger tre blokker rundt et påkostet gårdsrom, inneholdt tidligere flere industri- og næringsbygg. Alt ble revet for å gi plass til Røakollen.

Prosjektsjef i OBOS Nye Hjem, Ida Martine Strøm, forteller at rivejobben ble utført i en egen entreprise før den bygningsmessige kontrakten ble inngått med AF Bygg Oslo.

Kan bli to blokker til

− Reguleringen for hele tomta ble godkjent i 2016. Røakollen består av 212 leiligheter fordelt på tre blokker, over en felles p-kjeller. Boenhetene varierer i størrelse fra de minste toroms leilighetene på 37,5 kvadratmeter til den største på 117 kvadratmeter. Bygg A og B ble rammesøkt først og var første byggetrinn, mens bygg C utgjorde det andre. Planforslaget legger opp til ytterligere to blokker mot nord, forklarer Strøm.

Tomta har terrengfall fra sør, fra Aslakveien i vest og mot det vernede naturområdet Mærradalen i øst. Det ga utfordringer for arkitektene i A-lab AS.

− Den største utfordringen var at tomta skråner mot nord, vekk fra sola. Dermed ble det krevende å få plass boliger som tilfredsstilte kravene til solfylte uteoppholdsarealer. Et kriterium var enten gjennomgående eller enheter med lys inn fra to sider. For å få til flest mulig leiligheter med utsikt, valgte vi derfor å bryte opp bebyggelsen ved å legge inn mellomrom mellom byggene, sier Jan Petter Seim i A-lab.

Ved å differensiere hver blokk i flere «delbygg» med minst to etasjers forskjell, oppnår man å etablere flere leiligheter med lys fra to eller tre sider. Hver blokk fremstår altså med både lavere og mer tårnbyggliknende volumer.

Skalere og variere

− Materialvalget bidrar også til å skalere ned volumet. De lavere volumene poengteres ved å kle dem med mørke teglfasader og spilerekkverk i metall. De høye volumene får en lysere platekledning og minimalistisk utformede glassrekkverk som skal understreke høyden, og samtidig reflektere lys ned i gårdsrommet. De forskjellige volumene i hvert bygg er også forskjøvet litt i forhold til hverandre. Uten disse grepene ville bygningsmassen virket veldig massiv for beboerne og naboene rundt, sier Seim.

For å tilfredsstille kravet til solfylte oppholdsarealer, har de tre blokkene til sammen fire felles takterrasser. En del av arealet på terrassene er privatisert og lagt til de tilstøtende leilighetene. Utsynet herfra dekker både mot Røa i vest, Holmenkollen i nord og innover mot Oslo i øst.

AF Bygg Oslos prosjektleder Kristian Dahlen nevner atkomst og logistikk som spesielt krevende i gjennomføringen. − Det går en luftbåren høyspentlinje rett sør for bygg B, der vi måtte ha vakt til stede fra Statnett hvis kranløftene kom innenfor en viss radius, sier Dahlen.

Vernet område

Men også nærheten til det vernede området i Mærradalen, som med sitt særs rikt biologiske mangfold, medførte store begrensninger.

− På grunn av plantelivet i Mærradalen måtte vi foreta minst mulig inngrep. Noen trær lå tett innpå bygningsmassen og våre anleggsveier, og vi måtte ta helt spesielle hensyn til rotsonene på trær. Hvis vi kom nærmere enn ti meter, måtte vi konsultere Bymiljøetaten i kommunen. Et samarbeid som fungerte veldig bra. Denne nærheten til Mærradalen krevde atskillig mer av oss og underentreprenørene våre, enn om vi hadde hatt en mer ordinær beliggende byggetomt, slår Dahlen fast.

Med innkjøring fra nord, ligger det to etasjer med p-kjeller under hele gårdsrommet og de tre blokkene. Fjellet måtte sprenges ut i flere etapper, og det store terrengfallet fra Aslakveien ble enda større da utsprengingen av byggegropa tok til, og store mengder fjellmasser ble kjørt bort.

− Det var på det meste en fjellskjæring på om lag ni meter, der det mot Aslakveien måtte sikres med rørspunt. Med i kontrakten er også en utvidelse av fortauet i Aslakveien til tre meters bredde og asfaltering i 550 meters lengde mot nord, opplyser Dahlen.

Med begrensninger på tre sider ble atkomsten til byggeplassen naturlig nok svært begrenset. Eneste atkomst var i praksis inn fra nord, der det også skulle opparbeides en tverrforbindelse til Mærradalen. Med deloverleveringer samtidig som ferdigstillelse av byggene pågikk, ble enda mer av arealene «låst», noe som skapte ytterligere logistikkutfordringer.

I tillegg til måtte OBOS og AF gjennomføre befaringer og overtagelser i tråd med nasjonale retningslinjer og smittevernprosedyrer, mens pandemien var i gang.

De platekledte tårnbyggene har et arkitektonisk særpreg i noen av balkongene. De krager ut og har tette vegger på to sider, med tak og innspente glassrekkverk. – Boksbalkongene krager ut. De dypeste av dem er festet med skråstag og har en stålramme som utgjør tak og vegger. Stålrammen er kledd innvendig med trespiler, forteller Dahlen.

Det har vært lagt ned mye tid og ressurser i utformingen av terrenget og gårdsrommet. De store høydeforskjellene i utomhusområdet mellom blokkene utnyttes ved å anlegge terrasser og bruksområder. Materialbruken er påkostet og utførelsen dyktig gjennomført, med naturstein, granittmurer, pergolaer, lekeområder og beplanting.

– Byggene og utearealet henger sammen. Studio Oslo Landskapsarkitekter har gjort en fremragende jobb, påpeker Seim.

− Vi er mest fornøyd med at vi fikk gjennomslag for materialvalgene. Og at vi fikk til en skalering i byggene og et samspill med utearealene. Konseptet og ideen vi hadde når det gjelder eksteriør og modellering, er gjennomført og er blitt veldig likt det vi hadde tidlig på skissenivå, oppsummerer Seim.

− Vi har fått til den variasjonen i bebyggelsen som Aslakveien 20 AS og arkitektene har ønsket, og brukt materialer som holder seg over tid, sier Strøm. − Røakollen har vært et veldig godt prosjekt fra vår side, med et svært godt samarbeid med AF Bygg Oslo og alle aktørene. Dette har vi fått til sammen.


Flere prosjekter