Foto: COWI

COWI med rammeavtale for utvikling av biogassanlegget ved Den Magiske Fabrikken

COWI har vunnet en rammeavtale for videreutvikling av biogassanlegget ved Den Magiske Fabrikken, på oppdrag fra Greve Biogass. 

Arbeidet er i gang, og COWI bistår allerede i flere prosjekter med Greve Biogass.

- COWI skal bidra til å designe sirkulærøkonomiske løsninger, når det innovative biogasselskapet utvider sine anlegg. I det nye prosjektet skal matavfall og fiskeensilasje gjenvinnes til biogass til transport, og biogjødsel og grønn-CO 2 til ny matproduksjon, heter det i en pressemelding.

Rammeavtalen omfatter fagområdene vann-, avløp- og transportanlegg, avfallshåndtering og biologiske prosesser samt prosessteknikk.

– Å være en rådgiver innen teknologi som kan bidra med sirkulærøkonomiske løsninger, er motiverende. Å lykkes med sirkulærøkonomien, og å faktisk kunne skape "ekte" økonomi i det, er utfordringen. Gjennom dette prosjektet, håper vi å kunne bidra til å få et større og mer komplett anlegg som beviser at sirkulærøkonomi er lønnsomt, sier Line Diana Blytt i meldingen.

Greve Biogass ble stiftet i 2013 for å sikre en fremtidsrettet og bærekraftig håndtering av organisk avfall i Vestfold- og Grenlandsregionen. Under navnet Den Magiske Fabrikken er det etablert et biogassanlegg hvor verdikjeder med optimal ressursutnyttelse står i fokus. 

- Ved å gjenvinne matavfall og husdyrgjødsel gjenbrukes næringsstoffene til produksjon av ny mat i tillegg til at man har en optimalisert produksjon og bruk av biogass. Dette bidrar til en lønnsom og bærekraftig gjenvinning av ressursene, samt at det er et viktig bidrag i arbeidet med å øke markedsverdien på sluttproduktene, heter det i meldingen.

Ved biogassanlegget gjenvinnes årlig matavfall fra cirka 1,2 millioner innbyggere, samt husdyrgjødsel fra 34 gårdsbruk. Det tilsvarer omtrent 65.000 tonn matavfall og 70.000 tonn husdyrgjødsel. Biogassen erstatter fossilt drivstoff til kjøretøy, biogjødsel benyttes av landbruket i Vestfold og biogjødsel og CO₂ utnyttes i et veksthus ved Den Magiske Fabrikken hvor det nå produseres klimatomater. 

– Greve Biogass utvikler og bygger biogassanlegget Den Magiske Fabrikken. Vi mener at det også er rom for mer magi enn hva vi har i dag. Greve Biogass har en ambisiøs utbyggingsplan der vi blant annet utvider produksjonskapasiteten og minimerer fraksjonene som ikke bidrar til gassutbyttet i dagens fabrikk. Prosjektavdelingen trenger derfor å utvide sin kapasitet og kompetanse, og her er rådgiveravtalene helt vesentlige. COWI vil bli en svært verdifull bidragsyter i det arbeidet vi skal gjøre fremover. Vi ønsker å innlemme rådgiverne fra COWI i vårt utvidede prosjektteam, slik at vi i fellesskap kan utforme og realisere alle våre tiltak, prosjekter og hårete målsetninger, sier Håvard Aarnes Nilsen, prosjektleder ved Greve Biogass.