Blomstertrappa BRL

På Vollebekk i Oslo har Veidekke Entreprenør Norge AS nylig fullført det flotte boligprosjektet Blomstertrappa for byggherren Obos Nye Hjem.

Fakta

Sted: Vollebekk i Oslo

Prosjekttype: Bolig og næring

Byggherre: Obos Nye Hjem

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 159 millioner kroner

BRA boliger: 5.495 kvadratmeter

BRA næring: Cirka 2. 000 kvadratmeter

Arkitekt: A-LAB Arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Brannbeskyttelse: Fasec Entreprenør l Glass/aluminiumsarbeider: Østlandske fasadeteknikk l Automatiske dører/lås og beslag: Lås & Sikring l Porter: Hørmann l Ståldører: Daloc l Tredører: Swedoor l Vinduer: Norgesvinduet l Malerarbeider: Hunvik & Co l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Flisarbeider: SH-Bygg l Gulvbelegg og teppe: OTG l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Parkett: Parkettpartner l Systemhimlinger: System 1 l Taktekking: Nortekk l Blikkenslagerarbeider: A. Hansen l Kjøkkeninnredning: Studio Sigdal l Innvendige trapper, rekkverk: HA-mek l Rekkverk: Sag-stuen l Betongelementer: UBAB l Rørlegger: GK Rør l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Elektro Data Romerike l Prefab baderom: Parmarine l Heiser: Otis l Avfallssystem: Enviropac

Etter en byggetid på 22 måneder, ble prosjektet ferdigstilt i mars i år. Blomstertrappa, som har 82 leiligheter fra 38 til 151 kvadratmeter, er formet som en hestesko rundt et gårdsrom.

– Prosjektet har stor arkitektonisk variasjon. Det er mange varianter av blant annet balkonger og forskjellig fasadeuttrykk, noe som har gjort arbeidet utfordrende, sier prosjektleder Widar Bråten i Veidekke Entreprenør Norge AS til Byggeindustrien.

Infrastruktur

Han forteller at all infrastruktur er ny i området, noe Veidekke Entreprenør også har utført.

– Dette omfatter blant annet gater, VA-anlegg, trafostasjoner, sier Bråten.

Under boligkomplekset er det garasje med p-plass til rundt halvparten av leilighetene.

Flotte fasader

Blomstertrappa er satt opp i plasstøpt betong med fasader av tegl, puss og aluminium komposittplater. Leilighetene holder god standard med blant annet store balkonger med henholdsvis spilerekkverk og glassrekkverk, som en del av fasadeuttrykket.

– Det har vært et hyggelig og godt samarbeid med byggherren, og jeg vil også takke underentreprenørene for godt utført arbeid. Vi har gjennom hele prosjektet hatt null skader med fravær, sier Widar Bråten.

– Område i utvikling

Det er A-LAB arkitekter AS som har tegnet Blomstertrappa.

– Hele Vollebekk-området er under utvikling til et tett, flerfunksjonelt bymiljø med en stor andel boliger. Området struktureres av en regulert, ny allmenning, som går fra Vollebekkveien i nord til friområdet ved turveien og T-banen i sør, og av Midtveien som i fremtiden vil binde Brobekkveien og Lunden sammen i øst-vestlig retning, sier sivilarkitekt og partner i A-LAB, Jan Petter Seim til Byggeindustrien.

Vollebekk Torg

Sentralt i området, i møtet mellom disse to hovedforbindelsene, kommer Vollebekk Torg, som vil bli et nytt, lokalt bymessig og offentlig rom og møtested.

– Blomstertrappa danner en av veggene rundt dette nye byrommet, og former seg videre rundt et indre gårdsrom. Komplekset utgjør et eget kvartal. Bearbeidelse og eksisterende terreng har gitt fall mot solen og utsikten i sør, og rommelig sammenheng med nabokvartalets gårdsrom som er under bygging, sier Seim.

Har bidratt i reguleringsplanen

Reguleringsplanen, som A–LAB selv har bidratt til, gir konkrete føringer for utforming og estetikk.

– Dette ut i fra intensjoner om å sikre kvalitet, gode omgivelser og opplevelser, mangfold og variasjon. Og viktigere enn bebyggelsens fasader, detaljer og materialitet, er rommene i mellom husene. Et bevisst hierarki i sammenhengende gaterom, gangstrøk og plasser, offentlige, halvprivate og private. Bebyggelsen er utformet med henvendelse mot gater og gatetun, og rundt et intimt, felles gårdsrom som alle har tilgang til, og forhåpentlig beboerne vil føle eierskap til, sier Seim.

Avstemt materialvalg

Bebyggelsen er detaljutformet med et avstemt samspill i materialvalg og volumoppbygging, ved bevisst bruk av ulike materialers visuelle kvaliteter og fargepalett, og ved at skiftene i materialbruk/farge er gjort i bestemte posisjoner.

– Kvartalet fremstår således som oppbygget av flere separate bygg mot hvert gateløp. Dette er understreket videre ved fasadeoppdeling, materialvalg, balkongutforming og sprang. Dette bidrar til å underdele og nedskalere bebyggelsen og gi positiv variasjon i fasadeløpene, sier Seim.

Det er en relativ høy materialkvalitet ved hovedsakelig bruk av tegl i fasadene, med noe innslag av metall og puss.

– Lite vedlikehold

– Tegl er et bærekraftig, robust og varig materiale som krever lite vedlikehold og som eldes langsomt med en fin patina. Innslag av metallisk fasadekledning og puss vil bidra til å optimalisere lys til gårdsrommet, og vil som kontrast til teglfasadene tydeliggjøre enkeltbygg/volum og skifter i program/planløsning/funksjon, som i hjørnebygget som vil få en viktig rolle i det nye bybildet ved at det inneholder et næringslokale på gatenivå og har fasade ut mot Torget, sier Jan Petter Seim.


Flere prosjekter