Jørgen Bull

Innlegg: Få igjen momsen når kunden ikke betaler

Store og små bedrifter opplever betalingsvansker – noen går dessverre konkurs. Men hva skal de som ikke får betalt gjøre? 

Innlegg av:

Jørgen Bull
Partner/advokat
Advokatfirmaet Seland Orwall

For å unngå at tapet blir større enn strengt tatt nødvendig bør man i det minste sikre seg at man får tidligere innberettet og innbetalt merverdiavgift tilbake og at man får ført tapet i skattemeldingen (selvangivelsen) når den tid kommer.

Regelverket angående innberetning og innbetaling av merverdiavgift er for så vidt enkelt. Den som leverer en avgiftspliktig vare eller tjeneste skal kreve opp merverdiavgift på faktura og merverdiavgiften må innberettes og innbetales uavhengig av om kunden betaler eller ikke.

Vilkårene for å få tilbake merverdiavgiften for det tilfellet at kunden ikke betaler er litt mer komplisert – gjør man det feil «deler» skatteetaten ut tilleggsavgift, som oftest på 20%.

Det viktigste vilkåret er at den manglende betalingen skal skyldes kjøpers manglende betalingsevne og at tapet er endelig. Manglende betalingsvilje er ikke tilstrekkelig. At det er åpnet konkurs hos kjøper er ikke tilstrekkelig. Har man ikke anledning til å vente på at konkursboet blir ferdigstilt kan det være lurt å be om en uttalelse fra bobestyrer. Står det f.eks der at 80% av kravet med sikkerhet er tapt bør dette legges ved sammen med en forklaring til omsetningsoppgaven (skattemelding for merverdiavgift).

Er skyldner ikke konkurs, blir det hele straks litt mer komplisert. Her må man både dokumentere at kjøper ikke har betalingsevne og at tapet er endelig. At kjøper ikke har betalingsevne akkurat her og nå er med andre ord ikke nok. Tapet må være endelig. Spørsmålet, sett fra skattemyndighetenes side, blir da: Kommer skylderen til å få mulighet til å betale i fremtiden? Du som har kravet må argumentere overfor skattemyndighetene med at «løpet er kjørt» og tapet er endelig.

Det enkle rådet er: Send inn forklaring sammen med oppgaven hvor du redegjør for faktum og juss – så slipper du i alle fall tilleggsavgift.