Statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Solberg: Slik skal Norge gjenåpnes

Samfunnet skal åpne igjen før sommeren, og regjeringen legger opp til nye lettelser hver 14. dag, sier statsminister Erna Solberg (H).

Fakta om gjenåpning av samfunnet

Dette er regjeringens tiltak for en gradvis gjenåpning av samfunnet de neste ukene:

Fra og med 7. mai:

* Anbefalt størrelse på grupper i private sammenhenger økes fra fem til maksimalt 20 personer, forutsatt at man kan holde minst én meter avstand.

* Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst én meter avstand.

* Idrettshaller kan åpne. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller.

* Det tillates arrangementer med inntil 50 deltakerne på offentlig sted, der deltakerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør.

* Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves.

* Det er fortsatt et generelt råd mot å gjennomføre utenlandsreiser, og personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.

* Befolkningen må være forberedt på at reisekarantene kan vare over sommeren.

* Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn.

* Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene.

* Arbeidsgivere bør sikre at de ansatte kan holde en avstand på minst én meter i hele arbeidstiden.

* I områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere til å legge til rette for hjemmekontor.

Fra og med 11. mai:

* Alle grunnskoler, videregående skoler og vokseopplæringen kan åpne for alle trinn i løpet av neste uke.

* Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.

* Kjøreskoler kan åpnes.

* Det tas sikte på at bingohaller og lignende kan åpne.

* Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning.

Fra og med 1. juni:

* Serveringssteder som ikke selger mat, kan åpne, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter.

* Fornøyelsesparker kan åpne.

* Det åpnes for organisert svømming, inkludert skolesvømming.

Fra og med 15. juni:

* Seriespill i toppfotballen blir tillatt fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

* Det åpnes for arrangementer med opptil 200 personer.

* Treningssentre åpner, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

* Badeland og svømmehaller åpner for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

Etter at Norge ble stengt ned 12. mars som følge av koronapandemien, kunne regjeringen torsdag legge fram sin plan for å gjenåpne samfunnet og reversere mange av de strenge tiltakene.

– Målet vårt er at vi ved datoen 15. juni vil åpne det meste som har vært stengt, sa Solberg på en pressekonferanse torsdag.

Norge er nå over i en ny strategi mot pandemien, ifølge statsministeren.

– Fram til nå har strategien vært så slå ned viruset. Nå er vi over i en kontrollstrategi, sa Solberg.

Kontroll innebærer at helsetjenesten kan håndtere antall syke pasienter, både dem som er syke som følge av koronasmitte, og dem med andre sykdommer.

– Får vi lokal oppblomstring av smittespredningen, må vi være forberedt på å slå denne ned igjen for å beholde kontrollen, heter det i regjeringens strategi for gjenåpning.

Klart for 17. mai-frokost

Blant endringene forkortes karantenetiden nå fra 14 til 10 døgn. Det blir i tillegg gjort unntak i seks måneder for personer som allerede har vært bekreftet smittet med koronaviruset.

Fra 1. juni kan fornøyelsesparker og serveringssteder uten matservering åpne. Dessuten tillates det at 20 personer samles i private arrangementer, så lenge man holder 1 meters avstand. Dette gjelder også for organisert idrett.

– Det betyr at vi nå kan starte planleggingen av 17. mai-frokost med flere enn dem du bor med, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på pressekonferansen.

17. mai-feiringen må i år gå uten barnetog, men korps og kor får opptre. Flaggheising og kransenedleggelser kan gjennomføres, men med mindre antall tilskuere.

På fellesarrangementer er det tillatt med opp til 50 deltakere, det samme som på offentlige arrangementer ellers. Fra 15. juni tillates det 200 personer på slike arrangementer.

Kan bli skole annenhver dag

Fra mandag kan skolene åpnes igjen. På grunn av smittevernreglene kan det bli vanskelig å ha alle elevene på skolen samtidig, og det kan dermed bli aktuelt med halve dager eller skole annenhver dag, ifølge kunnskapsminister Guri Melby (V).

På høyere utdanning får studenter som må ha fysisk tilgang til lærestedet, komme tilbake til skolene. Andre studenter må foreløpig vente, blant annet for å unngå ekstra press på kollektivtransporten.

Dessuten kan flere nå droppe hjemmekontor og vende tilbake til kontorlokalene. Forutsetningen er at man kan holde minst 1 meters avstand til kolleger under hele arbeidstiden. De som er avhengige av kollektivtransport til jobben, bør fortsatt ha hjemmekontor. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken.

Lettet

Solberg uttrykte lettelse over at det nå er mulig å reversere noen av smitteverntiltakene.

– Nå snakker vi om hvilken rekkefølge vi kan åpne opp samfunnet, ikke hva vi må stenge ytterligere ned. Det viser at strategien har funket, sa hun.

Regjeringen prioriterer nå barn og unge, deretter arbeidslivet, og så andre aktiviteter. Statsministeren har forståelse for at folk nå er utålmodige.

– Det kan også være vanskelig å forstå hvorfor det ene er greit mens noe annet ikke er det, sa hun.

Hensikten er å sørge for at smittespredningen ikke kommer ut av kontroll.

– Da må vi stramme inn igjen og gå i feil retning fra det vi ønsker, sa hun.