Siv Mossleth (Sp)

Senterpartiet jubler over ny anleggsrapport

Senterpartiet mener den nye regjeringsbestilte rapporten «Virkninger av store offentlige kontrakter» underbygger viktigheten av å ta grep som sikrer at norsk anleggsbransje får en større del av de aller største utbyggingene.

I januar fremmet fem representanter for Senterpartiet forslag om at  Stortinget måtte be regjeringen sørge for at Statens veg­vesen, Jernbanedirektoratet, Bane NOR, Nye Veier, fylkeskommunene og andre relevante aktører i for­bindelse med offentlige anskaffelser prioriterer å utvikle kapasitet og kompetanse i lokalt, regionalt og nasjonalt næringsliv. Nå jubler en av de fem forslagsstillerne fra Senterpartiet over Oslo Economics/Inventura-rapporten «Virkninger av store offentlige kontrakter», som blant annet peker på fordeler ved å dele opp nettopp store kontrakter.

- Rapporten som næringsminister Nybø la fram i går er hardtslående argumentasjon for forslaget Senterpartiet fremmet i januar for å styrke norsk anleggsbransje, sier stortingsrepresentant Siv Mossleth i Senterpartiet til Byggeindustrien.

Hun mener rapporten underbygger forslaget som Senterpartiet stilte i januar. Innstillingen i saken blir avgitt fra transportkomiteen 12. mai, og stortingsbehandlingen blir 19. mai.

- Anskaffelsesloven skal fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser. Offentlige anskaffelser skal skje på en samfunnstjenlig måte. Å styrke lokal, regional og nasjonal anleggsbransje opprettholder arbeidsplasser og gjør at pengene sirkulerer på en måte som tjener oss alle. Rapportens kapittel om anleggsbransjen er et eneste stort argument for vårt forslag, sier Mossleth, som er transportpolitisk talsperson for Senterpartiet.

Hun mener rapporten er må også sees i perspektiv av rapporten EBA, ved hjelp av Samfunnsøkonomisk Analyse, fikk utarbeidet i fjor høst. Ringvirkningsanalysen av konkrete større utbyggingsprosjekter viste en forskjell på over 50 prosent, både i nasjonal verdiskapning og nasjonal skatteinngang, avhengig av om man ender opp med én stor utenlandsk aktør eller får gjort prosjektet tilgjengelig for norske entreprenører.

- Begge rapportene underbygger viktigheten av en offentlig anskaffelsesstrategi som styrker norske arbeidsplasser og norsk anleggsnæring. Skulle tro de var stemplet med Senterpartiets logo, sier Mossleth