– I første kvartal hadde pandemien begrenset innvirkning på produksjonen i bygg- og anleggsprosjektene og boligsalget til Veidekke, sier, konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke. Foto: Veidekke

- Begrenset koronapåvirkning på Veidekke-resultatet - men usikre på fremtiden

Veidekke omsatte for 9,0 milliarder kroner i første kvartal, og resultat før skatt viste et underskudd på 16 millioner. Entreprenørvirksomheten hadde ved utgangen av kvartalet ordrereserver på 35,0 milliarder kroner. 

Resultatet per aksje i første kvartal var -0,7 kroner(IFRS).

– I første kvartal hadde pandemien begrenset innvirkning på produksjonen i bygg- og anleggsprosjektene og boligsalget til Veidekke. Utsiktene fremover er imidlertid betydelig mer usikre, og selv om vi opprettholder våre langsiktige mål, knytter det seg stor usikkerhet til våre resultatforventninger for 2020, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson.

– Siden COVID-19-utbruddet traff Skandinavia, har Veidekke fokusert på å begrense smittespredning og holde produksjonen i gang. På denne måten tar vi vare på våre ansatte og trygger arbeidsplasser, samtidig som vi leverer som avtalt til kundene og sikrer verdiene i selskapet best mulig, legger Bengtssontil.

Han peker på at bygg og anlegg befinner seg i en senere fase av konjunktursyklusen enn mange av næringene som først ble rammet hardt av pandemien. 

– Vi har et stort ansvar for å finne løsninger for egen virksomhet, samtidig som vi samarbeider med bransjen og myndighetene om tiltak som gjør at næringen vår fortsetter å holde hjulene i gang, sier Bengtsson.

Arbeidet med å etablere eiendomsvirksomheten med endret eierstruktur fortsetter, og valg av eierstruktur vil, som tidligere meldt, bli tatt før utløpet av andre kvartal. Som annonsert vil Veidekke også samordne industrivirksomheten og anleggsvirksomheten i Norge, som et ledd i selskapets forbedringsarbeid.

Veidekke omsatte for 9,0 milliarder i første kvartal, mot 8,5 milliarder i første kvartal i fjor. Omsetningen økte i både entreprenørvirksomheten og eiendomsvirksomheten, mens omsetningen i industrivirksomheten gikk ned ned åtte prosent sammenlignet med første kvartal 2019.

Konsernets resultat før skatt i første kvartal var på -16 millioner kroner, mot -21 millioner i fjor. 

- Resultatet inkluderte urealisert tap på 65 millioner kroner knyttet til verdiendring på finansielle poster, urealisert valutatap i Industri samt kostnader på 20 millioner knyttet til salgsprosessen i eiendomsvirksomheten, heter det i meldingen. Resultatet i entreprenørvirksomheten var på 194 millioner, mot 148 millioner første kvartal i fjor. I eiendomsvirksomheten var resultatet 101 millioner kroner, mot 57 millioner i fjor. 

–Industrivirksomhetens resultat på -222 millioner kroner var, som vanlig for årstiden, preget av lavsesong i asfaltvirksomheten og ble også negativt påvirket av et urealisert valutatap, skriver selskapet.

Ordreinngangen i entreprenørvirksomheten i første kvartal var på 7,2 milliarder kroner. Ved utgangen av kvartalet hadde entreprenør­virksomheten ordrereserver til en verdi av 35,0 milliarder, som er på samme nivå som i fjor. Snaut to tredeler av ordrereserven kommer til omsetning i de neste tolv månedene.

Netto rentebærende gjeld utgjorde 2,6 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. 

– Veidekke har god finansiell fleksibilitet til å møte et utfordrende marked, etter å ha gjennomført en refinansiering mot slutten av 2019, med økte lånerammer. Den for årstiden sterke kontantstrømmen skyldes svært god prosjektlikviditet i Danmark og Sverige samt valutaeffekter. Likviditetsposisjonen er ytterligere styrket av at det, som følge av den økte usikkerheten knyttet til COVID-19-pandemien, er besluttet å ikke betale utbytte for regnskapsåret 2019, skriver Veidekke.

Antall rapporterte skader i første kvartal var historisk lavt, og for første gang gjennomførte Veidekke et kvartal uten noen alvorlige skader. Samlet H-verdi (antall skader per million arbeidstimer) for konsernet i første kvartal var 4,0, som er uendret fra foregående kvartal og ned fra 5,0 i første kvartal 2019. Sykefraværet var på 4,1 prosent, mot 4,0 prosent i foregående kvartal og 4,6 prosent i første kvartal i fjor.