Arkivfoto: Ingvar Skattebu / Oppland Arbeiderblad / NTB scanpix

Vegvesenet og Brødrene Dokken dømt etter sprengningsulykke på E16 Bagn-Bjørgo

Statens vegvesen og Brødrene Dokken er i Valdres tingrett dømt etter en sprengningsulykke på E16 Bagn-Bjørgo i 2016.

- Statens vegvesen skal nå studere dommen fra Valdres tingrett som er avsagt etter sprengningsulykken i E16 Bagn-Bjørgo ved Klosbøle i februar 2016, skriver etaten i en pressemelding.

Prosjektdirektør Ingunn Foss i Statens vegvesen, utbygging sør-øst bekrefter i meldingen at Vegvesenet har mottatt dommen fra Valdres tingrett. 

Statens vegvesen er idømt en bot på 500.000 kroner for brudd på Arbeidsmiljøloven. Vegvesenet er også ilagt et erstatningsansvar ovenfor de etterlatte etter gravemaskinføreren som omkom i ulykken.

- Dette har vært en tung og vanskelig sak for alle involverte siden den tragiske ulykken ved Klosbøle. Sikkerhet for alle som jobber på våre veganlegg er svært viktig for Statens vegvesen. Vi skal nå studere dommen. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Foss.

Ifølge dommen fra Valdres tingrett dømmes også Brødrene Dokken AS for overtredelse av arbeidsmiljøloven, og er i likhet med Statens vegvesen straffet med en bot på 500.000 kroner.

– Vi fikk dommen i går kveld, og har gått gjennom den, men har ikke vurdert om den skal ankes eller ikke. Så langt er vi nok ganske uenig i tingrettens begrunnelse, som sier at det som var gjeldene strategi på tidspunktet dette skjedde var fullt forsvarlig, men allikevel blir man domfelt. Det er et eller annet der som skurrer, og derfor må vi analysere dommen litt mer grundig, sier Brødrene Dokkens advokat Lars Henrik Windhaug i Codex Advokat AS til Byggeindustrien.

Statens vegvesen og Brødrene Dokken dømmes også til å betale til det offentlige erstatning med en halvpart hver for utgifter til bistandsadvokat, rettsoppnevnt sakkyndig og aktor.