Dette viser hvordan veilinjen kan bli. Planprosessen er under oppstart med egen rådgiver. Det legges opp til at reguleringsplanene kan vedtas om et år. Illustrasjon: Nye Veier

Nye Veier varsler om arktisk milliardprosjekt

Nye Veier søker totalentreprenør til å bygge ny vei over Kvænangsfjellet i Nord-Troms, og varsler at det blir digital tilbudskonferanse 20. mai.

Fjellovergangen mellom kommunene Nordreisa og Kvænangen i Troms og Finnmark fylke er ofte stengt på grunn av skredfare og sterk vind som skaper drivsnø. Når veien er stengt, er eneste omkjøringsmulighet via Finland, en omvei på nesten 70 mil og åtte timer ekstra kjøretid. Dette er hovedbegrunnelsen for at Nye Veier har prioritert E6 Kvænangsfjellet for utbygging.

– Det er viktig at trafikantene får en bedre og tryggere vei med forutsigbar fremkommelighet på vinterhalvåret, sier Johan Arnt Vatnan, prosjektdirektør i Nye Veier i en pressemelding.
Strekningen som trenger utbedring er cirka 13 kilometer, men nærmere konkretisering av tiltak og omfang gjøres i optimaliseringsperioden sammen med entreprenør og rådgiver.

Gjennomføringen er basert på en totalentreprise, med samhandling både gjennom en optimaliseringsfase før anleggsstart og i selve anleggsfasen. Anskaffelsen er i henhold til BVP-metoden (Best Value Procurement) som Nye Veier nå har god erfaring med.

Nå er konkurransen om å bli med som entreprenør og rådgiver åpnet, og konkurransegrunnlaget vil bli tilgjengelig i EU-supply. Prosjektet består av to tunneler, én gjennom Mettevollia (ca. 2,1 km) og én gjennom Kvænangsfjellet (ca. 3,5 km). Forventet prosjektkostnad er ca. 1, 6 milliarder kroner inkl. mva. og kontraktsverdien er ca. 1 milliard kroner eks. mva. og vedlikeholdsgaranti.

– Nye Veier håper å få entreprenør på plass ved årsskiftet, slik at anleggsarbeidet kan starte sommeren 2021, sier Vatnan.

Det blir arrangert tilbudskonferanse 20. mai klokken 12 for interesserte leverandører. På grunn av koronasituasjonen holdes konferansen digitalt i Microsoft Teams. Nye Veier arrangerer også en leverandørkonferanse denne dagen for å presentere kommende konkurranser. Tilbudskonferansen klokken 12 er kun om E6 Kvænangsfjellet.