Byggenæringen la frem sine synspunkter - viktig at regjeringen lytter og reagerer

Onsdag ettermiddag møtte en rekke representanter fra ulike deler av den utførende delen av byggenæringen næringsminister Iselin Nybø og statssekretær Ingelin Noresjø i Samferdselsdepartementet. Nå er det avgjørende at man tar disse innspillene med i det videre arbeidet både regjeringen og Stortinget skal gjøre for å hindre at næringen risikerer å møte en stor krise.

I forkant av møtet med regjeringsrepresentantene kunne Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) legge frem flere interessante og viktige funn de har utarbeidet. Her pekes det på at næringslivet risikerer å miste mer enn 20.000 arbeidsplasser som følge av den forventede nedgangen i bygg- og anleggsaktiviteten. Samtidig har de fått utarbeidet tall via Menon Economics nå i april som viser at i et prosjekt på en milliard kroner vil det genereres nærmere 950 årsverk og av en milliard vil det genereres om lag 350 millioner kroner i direkte verdiskapning og 400 millioner i verdiskapning i leverandørnæringene.

Dette viser både bredden i næringen, og hvilke konsekvenser det får om aktiviteten innen denne sektoren får en oppbremsing utover høsten og neste år. Som landets største fastlandsnæring og med sin enorme utbredelse både med tanke på antall ansatte, totale omsetning og store verdiskapning, er en nedgang i den totale byggeaktiviteten noe som rammer det aller meste av Norge.

Jørgen Evensen, styreleder i EBA og konsernsjef i Betonmast, påpekte på møtet at nå lyser varsellampene for alvor. Arbeidet som er gjennomført viser at investeringene innen bygg og anlegg kan falle med en tredjedel de neste tre årene. Dette er selvsagt dramatisk, og vi snakker her tross alt om prosjekter for rundt 200 milliarder kroner som kan forsvinne. Tenk på hvilken enorm nedgang i den totale verdiskapningen dette vil representere. Det pekes også på at over halvparten av medlemsbedriftene i EBA nå merker lavere etterspørsel og kansellering av ordrer. Syv av ti virksomheter har også rapportert inn at de vurderer å permittere ansatte. Dette vil naturligvis få store konsekvenser.

Lignende innspill kom fra flere av aktørene som deltok på møtet. Mange jobber nå ut fra ordrebøker som er fylt opp for en god tid tilbake, men dette hjelper lite frem i tid. Ordrebøkene må fylles opp også for de neste månedene og årene, og om disse oppdragene uteblir, er det ikke snakk om en varslet krise – da blir det en ny krise som vil treffe langt tyngre enn hva vi har sett så langt. Så mens mange næringer er rammet meget hardt akkurat nå, er det senvirkningene som vil ramme byggenæringen hardest – og dette vil slå ut flere år frem i tid.

Oppdrag som uteblir nå vil medføre at entreprenører og byggmestere står uten oppgaver til sine ansatte. Dette vil koste samfunnet enorme summer, og vil ikke minst også påføre aktørene store tap, som igjen vil kunne ødelegge for den fremtidige rekrutteringen inn mot næringen. For oppdragene vil på et eller annet tidspunkt komme, men da vil man risikere å stå uten den riktige kompetansen til å kunne utføre jobbene.

Det er derfor helt avgjørende at det offentlige nå tar tak i problemstillingene som reises. Rent konkret betyr dette at man må se på bevilgninger og garantier som kan være med på å sikre igangsettelsen av varslede prosjekter og at man kan få igangsatt ordninger som som sikrer at de private også velger å satse selv i de tidene vi nå er inne i. Det er blant annet foreslått å innføre en statlig garantiordning for å sikre forhåndssalg og oppstart av boligprosjekter, etablering av statlige egenkapital-lån og innføring av ROT-fradrag – som har være mye diskutert opp gjennom årene.

Det er nå et stort ansvar som legges på regjeringens og Stortingets skuldre. For det er ikke et en næring som nå roper ulv – dette er en reel krise som vil møte oss om det ikke handles. Det skal ikke mange avlyste prosjekter til før dette skaper store negative virkninger som sprer seg lagt utover næringens egne rekker. Dette er det viktig at politikerne forstår, og etter møtet onsdag ettermiddag bør det være liten tvil om hvilken situasjon vi faktisk er i ferd med å havne i om det ikke reageres og gjennomføres tiltak. Det er også viktig at de private byggherrene tar sin del av ansvaret og ser konsekvensene av hvilke valg som fattes nå. Om mange prosjekter legges på is kan det føre til en negativ spiral vi ikke har sett i vår moderne tid, og det kan bli en trend som dessverre kan strekke seg langt frem i tid. Men det er ikke for sent å gjøre noe med dette – men det begynner å haste. Ordrebøkene tømmes raskt.