– Det vil være et like stort behov for nye skoler, idrettshaller, barnehager eller veier etter korona-krisen som det var før – men det er nå de ansatte i næringen trenger at de bygges, sier Jørgen Evensen.

- 20.000 jobber kan forsvinne

- Byggenæringen har til nå langt på vei holdt hjulene i gang under koronakrisen, men nå lyser varsellampene for alvor, sier styreleder i EBA og konsernsjef Jørgen Evensen i Betonmast.

Nye tall fra Entreprenørforeningen Bygg og anlegg (EBA) viser at byggeaktiviteten kan få en dramatisk oppbremsing, og at næringslivet risikerer å miste mer enn 20.000 arbeidsplasser som følge av den forventede nedgangen i bygg- og anleggsaktiviteten. Onsdag møter representanter for næringen regjeringen for å diskutere hvilke tiltak som bør iverksettes for å begrensede nedturen og sikre sysselsetting og verdiskaping.

– Bransjens viktigste budskap er at det er nå det offentlige må få prosjekter ut i markedet. Samtidig må pågående private prosjekter opprettholdes og nye prosjekter må komme i gang. Private prosjekter må sikres nødvendig finansiering, sier Evensen, som ser frem til frem til onsdagens møte.

– Bygge- og anleggsnæringen er landets største fastlandsnæring og helt avgjørende for at det norske nærings- og samfunnslivet skal fungere. Historiske kriser har vist at hvis byggeaktiviteten stopper opp, får det alvorlige ringvirkninger for samfunnet. Derfor er det avgjørende viktig at regjeringen nå legger til rette for at aktiviteten holdes oppe, både innen det offentlige og det private markedet, legger Evensen til.

Betonmast-sjefen trekker frem fem tiltak han mener er særlig viktig for å opprettholde aktiviteten:

1) Gryteklare statlige og kommunale prosjekter må sikres nødvendig finansiering og statlige garantier for å komme raskt ut i markedet.
2) Tydelige instrukser fra regjeringen om ikke å påføre ytterligere korona-relatert risiko til virksomhetene.
3) Innføring av en statlig garantiordning for å sikre forhåndssalg og oppstart av boligprosjekter.
4) Etablering av statlige egenkapital-lån til huskjøpere.
5) Innføring av ROT-fradrag i henhold til svensk modell.

Han understreker at bygg, anlegg- og eiendomsnæringen er Norges største fastlands- og distriktsnæring og sysselsetter mer enn 350.000 personer.

- Nå har koronakrisen for alvor også nådd denne næringen. Over halvparten av medlemsbedriftene i EBA merker nå lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordrer. Syv av ti bedrifter vurderer å permittere ansatte. Økt økonomisk usikkerhet hos både private og offentlige aktører, samt lavere investeringsvilje i eiendom, vil kunne ramme næringen hardt i 2021 og årene som kommer. Samtidig vil næringen spille en avgjørende rolle når Norge skal gjenreises etter krisen. En ny analyse fra Menon Economics anslår at et prosjekt på en milliard millioner kroner vil generere nærmere 950 årsverk. Det vil være et like stort behov for nye skoler, idrettshaller, barnehager eller veier etter korona-krisen som det var før, men det er nå de ansatte i næringen trenger at de bygges. Dersom regjeringen bidrar med gode, målrettede rammebetingelser, kan vår næring spille en sentral rolle i arbeidet med å gjenreise norsk økonomi, utdyper Evensen.