Harbitzalléen A og B

Leilighetene kommer i størrelser mellom 39 og 135 kvadratmeter. Foto: Sem & Johnsen EiendomsmeglingI delfelt A er baderommene plassbygde, mens totalentreprenøren har valgt prefabrikkerte baderomskabiner i delfelt B. Foto: Sem & Johnsen EiendomsmeglingByggherre har valgt gulv- og kjøkkenløsninger med ekstra kvaliteter. Foto: Sem & Johnsen EiendomsmeglingBeboerne i de totalt tolv leilighetsblokkene i Harbitzalléen kommer fra flere stadier i livet og fra hele Norge. Foto: Sem & Johnsen Eiendomsmegling
Arben

Det har vært en lang vei mot ferdigstillelse for Harbitzalléen, men nå har boligdelen av prosjektet åpnet, beboerne er ferdig innflyttet, og allé hjerter fryder seg.

Fakta

Harbitzalléen A

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: Ca. 15.000 kvadratmeter bolig + 8.000 kvadratmeter kjeller

Byggherre: Harbitzalléen Bolig

Byggherrerepresentant: Insenti

Totalentreprenør: WK Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 340.887.770 kroner

Arkitekt: Make Arkitekter

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB, RIBr, RIVA: Rambøll l RIE: Elprosjekt l RIG: Sweco l RIV: Ingenia l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Gass: Alfa Olis Gass & VVS l Rørlegger: C.M. Mathiesen & Co l Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: Stoplight Elektro l Prefab: Contiga l Stikning/ Oppmåling: Asker Oppmåling l Gravearbeider: Firing & Thorsen l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Spunt og pelearbeider: Entreprenørservice l Kalkstabilisering: Svenska Dmix l Taktekker: Icopaltak l Stillas: Xervon Norway l Tømrer: Building Block, Østerås Bygg, Submet l Kjøkken og baderom: Studio Sigdal Skøyen l Dører og byggevarer: Optimera l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Brannsikring: Christiania Brannteknikk l Peis: Peisselskabet l Murer: AK Byggservice l Flis: BBM i Norge l Flisleverandør: FagFlis l Parkett: ABS Parkettgruppen Norge l Terassebord: Møre Royal, Hardstuff l Bredbåndsleverandør: HomeNet l Maskiner og utstyr: Naboen Utleie Oslo, Ramirent, Drammen Liftutleie l Stålarbeider: Tverli Sveis l Betongsaging og kjerneboring: ProRiv l Kraner: Kranringen

Utbyggingen av boligprosjektet Harbitzalléen felt A og B ved Skøyen i Oslo har vært en komplisert prosess, både reguleringsmessig, organisasjonsmessig og rent utføringsmessig. Men både totalentreprenør WK Entreprenør og byggherre Harbitzalléen Bolig kan nå si seg godt fornøyde med et stort boligprosjekt vel utført.

Harbitzalléen eies 50/50 av byggherrene Møller Eiendom Skøyen og Profier, etter at de to sammen kjøpte boligprosjektet i 2014. Daglig leder i Harbitzalléen Bolig, Steinar Skui, har vært byggherres prosjektleder på Harbitzalléen.

– Det har vært en lang vei fra start til ferdigstillelse her, men jeg synes det har blitt et flott prosjekt som er godt tilpasset de reguleringsmessige forutsetningene, en arkitektur som vi er veldig godt fornøyde med og et flott utomhus med stort grøntområde og gode kvaliteter, sier Skui til Byggeindustrien.

Området var egentlig ferdig regulert i 2014, men på grunn av ny områdeplan-vurdering for Skøyen ble reguleringen stanset. Ny regulering ble ikke vedtatt igjen før i 2016, og rammetillatelsen for Harbitzalléen kom i årsskiftet 2016/ 2017.

Stort boligprosjekt

Den faktiske utbyggingen av Harbitzalléen har eller ikke vært rett frem, men prosjektlederen forteller at man har kommet godt i mål på boligprosjektet, som har blitt gjennomført i totalt tre kontrakter med totalentreprenør WK Entreprenør. Riving på boligtomten har blitt gjennomført i en egen kontrakt mellom byggherre og PeWe Entreprenør.

– Det har vært en komplisert utbygging med to byggherrer og seks ulike entrepriser, og endringer som følge av offentlige pålegg. Det har gjort det litt komplisert for oss, og mange komplekse situasjoner har blitt løst underveis, forteller Skui.

Boligdelen i Harbitzalléen består, i tillegg til en stor underjordisk kjeller, av syv blokker i delfelt A og fem blokker i delfelt B. Til sammen utgjør boligdelen 313 leiligheter i de tolv blokkene. Leilighetene strekker seg fra et areal på 39 kvadratmeter til de aller største, som er på 135 kvadratmeter. Førstegangskjøpere bor vegg i vegg med småbarnsfamilier og seniorer som har solgt eneboligen for å få et enklere liv i leilighet. Leilighetskjøperne flytter fra adresser over hele Norge til Harbitzalléen, kan Skui fortelle.

‒ Vi har lagt høy standard på uteområdene, og vi har også lagt inn litt ekstra i leilighetene, med bra kjøkken, gulv og baderomsarealer. Alle blokkene i felt A og tre av blokkene i felt B har fått takterrasse med mye sol og flott utsikt over området, sier han.

Krevende utbygging

WK Entreprenør har gjennomført byggingen av Harbitzalléen i tre kontrakter; først en separat kontrakt for grunnarbeid, fundamentering og bygging av vanntett kjeller under bakken, fulgt av to felt med leilighetsbygg. Prosjektene har i store perioder pågått parallelt med hverandre og med de andre utbyggingsprosjektene på området.

Fakta

Harbitzalléen B

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: Ca. 11.000 kvadratmeter

Byggherre: Harbitzalléen Bolig

Byggherrerepresentant: Insenti

Totalentreprenør: WK Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 298.241.799 kroner

Arkitekt: Make Arkitekter

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB: Pentacon l RIB, RIBr, RIVA: Rambøll l RIE: Elprosjekt l RIA, RIM: Multiconsult l RIG: Sweco l RIV: Erichsen & Horgen, Unionconsult

Underentreprenører og leverandører: Sprinkler: Sprinklertech l Rørlegger: Vito l Ventilasjon: Energima/Ing. Oddbjørn Hagen l Elektro: Stoplight Elektro l Prefab: Con-form l Branntetting: Christiania Brannteknikk l Kjøkken/Garderobe: Studio Sigdal Skøyen og HTH l Stillas: Xervon l Mur: AK Byggservice l Stikker: Asker Oppmåling l Blikkenslager: Haukjem l Taktekker: Icopaltak l Tømmer: Østerås Bygg, Building Block l Maler: Dema l Gass: Alfa Olis l Peis: Peisselskabet l Maskiner og utstyr: Naboen Utleie Oslo, Ramirent, Stavdal l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Sveis/Stålarbeid: Tverli Sveis l Gulvsparkling: VGA l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Byggevarer: Optimera l Parkett: ABS Parkettgruppen l Terrassebord: Møre Royal, Hardstuff l Glass/Metall: GBS l Glass/Fasade: Glassteam l Flis: Bygg og Rehab l Anleggsgartner: Sport og Grøntanlegg l Vask/Renhold: Ullensaker Renholdsteknikk l Betongsaging og kjerneboring: ProRiv l Kraner: Kranringen

Espen Hobber Nilsen har vært prosjektleder i grunn- og kjellerkontrakten og en av to prosjektledere i utbyggingen av boligfelt A og B, sammen med kollega Jørn Wegger. Han har stått tett på utfordringene som har oppstått i løpet av den omtrent tre år lange byggetiden.

WK Entreprenør ankom Harbitzalléen i første halvdel av 2017, og kom til en ferdigrevet tomt for å sette i gang med et omfattende grunnarbeid.

– Dette er et kjempestort prosjekt, så det var et stort område som måtte tas ut og stabiliseres. Vi har vært under grunnvannsnivå her, og det har vært mye bløt leire i grunnen, så vi har vært nødt til å stabilisere grunnen med store mengder kalk, vi har satt spunt både rundt byggetomten og internt på tomten for å håndtere høydeforskjeller. Vi har spuntet mot veien Harbitzalléen på én side, og mot trikkeskinnene på den andre, og vi har også et verneverdig laboratoriebygg på tomten som vi satte spunt rundt for å skjerme under bygging, forteller han.

Totalt rundt 700 stålkjernepeler er satt ned til fjellet for å bære byggene.

– Prosjektet har krevd mye planlegging og statikk, og vi har jobbet mye med geoteknikker og med RIB for å løse prosjektet driftsmessig. Det har egentlig vært utrolig spennende og interessant, sier Hobber Nilsen.

Van(n)vittig utfordring

Grunnforholdene var i utgangspunktet kompliserte, men da høsten 2017 også kom med helt historisk høye nedbørsmengder, fikk entreprenøren nye utfordringer å håndtere.

– I grunnarbeidet har vi satt opp poretrykkmålere og rystelsesmålere, og vi har koordinert alt arbeid mot de parameterne vi har hentet inn fra måleutstyret. Men noe som ble en overraskelse for oss, var vannmengdene som måtte håndteres høsten 2017. Prosjektet har et stort fotavtrykk, og det gjorde at vi fikk helt vanvittige mengder vann som samlet seg innenfor spuntveggene. Dette vannet måtte pumpes ut og renses slik at det ikke kom noe forurensing eller partikler ut i Hoffselva. Vi fikk lov til å slippe ut fem liter i sekundet, og det regnet mer enn noensinne her. Det var veldig krevende å opprettholde driften i den situasjonen, men når du står der med vann til knærne, uten lov til å pumpe ut mer, men samtidig med krav til å holde fremdriften i prosjektet, da gjør det noe med lagfølelsen til de som står i det sammen. Laget løste oppgavene på en god måte, og i prosessen har vi tilegnet oss veldig mye kompetanse på vannhåndtering, forteller Hobber Nilsen.

Takket være et sterkt lag, holdt prosjektorganisasjonen hodet over vannet i en utfordrende situasjon.

Den første kontrakten omfattet også etablering av vanntett kjeller til den kommende utbyggingen av boligfelt B, samt et næringsbygg som WK Entreprenør ikke skulle bygge. Dette prosjektet er et BREEAM-bygg, så kjellerutbyggingen måtte gjennomføres med solide miljøprestasjoner.

Hobber Nilsen forteller at WK i samtlige tre kontrakter på Harbitzalléen har oppnådd en sorteringsgrad på over 90 prosent.

Grensesprengende grensesnitt

Utbyggingen av boligprosjektet har blitt gjennomført med mange forskjellige grensesnitt, både mot WKs egne prosjekter på samme tomt, men også mot andre tiltakshavere av entreprisekontrakter på den større utviklingen av området tilknyttet Harbitzalléen.

Bygging med mange grensesnitt, både vertikale og horisontale, på en tomt med maksimal utnyttelse og liten ekstra plass, har mildt sagt vært utfordrende, men prosjektlederen forteller at de har kommet godt i mål takket være nitid planlegging og god evne til å håndtere problemer så snart de har oppstått.

– Alt har vært planlagt i BIM, og det har vært veldig viktig i alle faser av prosjektet når det er snakk om et så stort og komplisert prosjekt. Vi ar vært helt avhengige av å ha god oversikt, understreker prosjektlederen.

De forskjellige tiltakshaverne på området har samkjørt aktiviteten sin i et felles planleggingsverktøy, og de har koordinert transport, lossing og logistikk for å skape minst mulig friksjon på området.

Fra A til B

Bygging av de syv blokkene i delfelt A startet i 2017, med etablering av egen kjeller og råbygg. Disse blokkene er bygget med prefabrikkerte betongelementer og hulldekker i etasjeskillene. WK Entreprenør har etterstrebet så mye repetisjon som mulig i prosjektet, men prosjektlederen forteller at de også har lagt seg på noen forskjellige løsninger, både som tilpasning underveis, men også for å spre risikoen på flere løsninger og leverandører i det store prosjektet.

– I delfelt B har vi plattendekker i etasjeskillene og større grad av prefabrikkering enn i delfelt A. Her har vi blant annet prefabrikkerte baderomskabiner og prefabrikkerte yttervegger med ferdig installerte vinduer, forteller han.

Totalt fem tårnkraner har vært i sving på de to prosjektene i Harbitzalléen, og det har også vært en del samløft ved innheisingen av de aller største elementene i prosjektet.

– Med så mange kraner har det vært mye hengende last. Det har derfor vært ekstremt viktig å ha fokus på sikkerhet. Det er også ekstra utfordrende å jobbe med sikkerheten når man har flere tiltakshavere og flere pågående entrepriser på tomten, men det har blitt jobbet nitid med dette, og vi har koordinert arbeidet i felles koordineringsmøter. Vi har vært inntil 20 funksjonærer og mellom 400 og 500 håndverkere i sving på prosjektet på det meste, men utover noen småskader, har vi lyktes veldig godt med HMS. Vi har hatt noen hendelser som potensielt kunne blitt farlige, men vi mener at vi har håndtert sikkerheten godt. Vi har også tilegnet oss mye god kompetanse på sikkerhetsarbeid i store og kompliserte prosjekter, sier Hobber Nilsen.

Høy kvalitet

Tolv leilighetsbygg står nå fiks ferdige og innflyttet i Harbitzalléen. Byggene har et ganske uniformt uttrykk, med lys teglstein og panel i mørkt tre som går igjen i alle byggene, men det skapes samtidig litt forskjellig spill i fasadene ved hjelp av søyler og balkonger, samt beslag som er av litt forskjellige grånyanser i delfelt A og B. Mot veien skråner etasjene innover i toppen, slik at beboerne får store terrasser, og samtidig virker ikke byggene like ruvende mot gaten.

Mellom byggene er det etablert påkostede grøntområder og gangstier, lekeapparater og rennende vann.

– Jeg vil si at det er høy kvalitet på de valgene som har blitt tatt i dette prosjektet. Byggherre har lagt inn flere ekstra verdier her, og jeg synes det har blitt veldig fine bygg. Vi i WK er godt fornøyde, og vi er veldig stolte av å kunne vise frem tre så store prosjekter som vi har fått til her. Vi sitter igjen med vanvittig mye kunnskap om organisering, sikkerhet og gjennomføring av store prosjekter, summerer Hobber Nilsen.


Flere prosjekter