Englundtunet

defaultdefaultdefaultLekre bad: Grå fliser på gulv, hvite fliser på vegger, gir badene et delikat uttrykk. Daglig leder i utbygger UNU, Kent Rune Bugjerde, passerer utenfor.Har styrt prosjektet: Til venstre daglig leder i UNU Kent Rune Bugjerde, til høyre prosjektleder i UNU Tom-André Svoren.

Da bygget kom opp, skjøt salget fart og leilighetsprosjektet Englundtunet var utsolgt lenge før ferdigstilling i april.

Fakta

Sted: Nordfjordeid

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Byggherre: UNU Eiendomsutvikling

Areal: Cirka 8.000 kvadratmeter (pluss Skala-bygget cirka 1.200 kvadratmeter)

Prosjektkostnad: Cirka 27 millioner kroner eks. mva. (pluss Skala-bygget cirka 15 millioner)

Arkitekt: Oddleiv Hauge Arkitektkontor

Totalentreprenør: UNU

Rådgivende ingeniører: RIB: Skarstein & Walaker, Nordplan l RIV, RIE: Caverion l RIBr: Dib Prosjektering l RIG: Era Geo

Underentreprenører og leverandører: Elektro, VVS, ventilasjon: Caverion l Betongelement, hulldekke: Stryn Betongelement l Elementmontering: Førde kranutleie l Tømrer- og betongarbeid: UNU l Grunnarbeid: Norsand l Ferdigbetong: Eid Betong l Grunnundersøkelser: Lingen Grunnboring l Gulvstøp: Solli Gulvstøp l Kjøkken, garderobeskap: Bjarne Espe Trevarefabrikk l Tre/alu vinduer og skyvedører: Nordvestvinduet l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Rekkverk: Midthaug l Klipping/riving av gamle betongfundamenter: Ulstein Entreprenør l Taktekking: Skårhaug Taktekk l Flislegging: Lenco Gulv og Maling l Skiferstein: Stoneart l Riving eksisterende bygg: Jimmy Nore l Baderomsinnredning: Viking baderomsmøbler l Beslag: Isovent l Byggevarer: Bygger’n Eid Bruk, Optimera l Ytterdører: Bygg1 Produkter l Innvendige dører: Scanflex l Dragere og søyler: Vestlandske Limtre l Aluminiumsdører: H-Fasader l Baldakin: Vestfold Bygg og Rekkverk l Betongsaging: Betongsaging Nordfjord l Maling: Måløy Farge og Interiør l Ståldører: Ulefos Brug

Med leiligheter i prissjiktet fra 1,95 til 2,7 millioner kroner og størrelser fra 50 til 75 kvadratmeter, har UNU Eiendomsutvikling truffet markedet godt med prosjektet de kaller Englundtunet på Nordfjordeid. Det er interessant, for prosjektet hadde en trang fødsel, og en stund var det usikkert om det i det hele tatt ble noen bygging. De måtte gjennom en omprosjektering til mindre og noe rimeligere leiligheter for at salget skulle løsne. Høsten 2018 hadde de imidlertid solgt fem av de elleve leilighetene på prospekt, men måtte ha et salg til for å komme i gang. Det ene avgjørende salget kom, og byggingen kunne starte. Men da markedet så at bygget kom opp og det ble bra, ble interessen plutselig stor.

– Det tok dessverre lenger tid enn vi håpet å komme i gang, og kundene ble avventende på grunn av det. Men da bygget kom opp, økte interessen. Vi solgte tre leiligheter rett før jul. Vi kunne sikkert solgt fem leiligheter til utfra interessen å dømme, sier daglig leder i UNU Kent Rune Bugjerde. Han har ansvar for prosjektet sammen med UNUs prosjektleder Tom-André Svoren.

Bugjerde trekker frem gunstig pris og sentral beliggenhet i et nabolag der det er kommet stadig flere leiligheter siste årene, som en grunn til responsen fra markedet.

– Kjøpergruppen er alt fra førstegangsetablerere til alenehusholdninger og eldre som selger enebolig for å bo lettvint, sier Bugjerde.

De elleve leiligheten har en salgsverdi på rett i underkant av 27 millioner kroner.

To leilighetsbygg i ett

Det om lag 800 kvadratmeter store Englundtunet i tre etasjer er bygget sammen med et cirka 1.200 kvadratmeter stort leilighetsbygg som selskapet Skala Eigedom har utviklet. De to selskapene opererer uavhengig av hverandre. Men arkitekten er den samme, slik at fasaden gir et inntrykk av helhet der fargekombinasjonen hvitt og brunt går igjen i form av MøreRoyal-kledning, malte betongelementer på Englundtunet og lyse fasadeplater på Skala-bygget. I Skala-bygget er det færre og større leiligheter, fra 95 til 197 kvadratmeter. Ifølge eier i dette selskapet, Geir Ove Åsebø, har de hatt et budsjett på cirka 15 millioner kroner for utviklingen av denne delen av bygget.

Han er tilfreds med det som har skjedd på nabotomten.

– Helt topp. Dette er bra for alle. Vi har ulike konsepter og er ikke i direkte konkurranse. Det er bra at vi har fått pusset opp i nabolaget, og at byggene har samme stil slik at det blir en helhet, sier Aasebø.

Bugjerde sier dialogen har vært god.

– Vi har hatt god dialog med både nabo og kommune underveis.

Næringsbygg ble boliger

På tomten tidligere stod det et forretningsbygg, eller i praksis to forretningsbygg som var bygget sammen. Skala-bygget er utviklet på betongkonstruksjonene fra det eksisterende forretningsbygget der det var glassmagasin og lekebutikk i en årrekke.

Utbyggeren av Englundtunet vurderte også en periode å bygge på eksisterende konstruksjoner, men ifølge Bugjerde i UNU viste det seg at konstruksjonene ikke var egnet. I dette bygget har det tidligere blant annet vært bank og garnbutikk. Navnet Englundtunet er en fortsettelse av navnet på bygget som ble revet.

Med handel som har flyttet til nye områder, ble næringsbygget av grå betongelementer stående tomt mot slutten, og var ikke pent i gatebildet. Det har endret seg med renovering og nybygging, slik at det nå fremstår som vellykket byfornyelse med et topp moderne leilighetsbygg til pryd for omgivelsene.

Omprosjekterte

Byggherre UNU Eiendomsutvikling AS er en knoppskyting fra entreprenørselskapet UNU AS med 30 ansatte. Selskapet ble etablert i forkant av utviklingen av Bryggen Panorama i nabobyen Måløy, der UNU også har kontoradresse.

Bryggen Panorama var en gammel sjøbod som ble omgjort til 27 eksklusive leiligheter. De stod ferdig i mai 2017. Prosjektet er tidligere omtalt i Byggeindustrien.

– I utgangspunktet var planen å bygge Englundtunet på samme modell som Bryggen Panorama med større og dyrere leiligheter. Men markedet responderte ikke på dette slik vi hadde håpet, og kjøperne ble også reserverte siden ting dessverre dro litt ut i tid. Dette skyldes mellom annet søknadsprosessen og at vi fikk krav om geotekniske undersøkinger som gjorde at vi måtte bore. I tillegg fikk vi konkurranse fra Sagaparken Panorama med beliggenhet i sjøkanten. Det viser seg å være marked for ulike kategorier og prisklasser i markedet her. Vi omprosjekterte og tok bort noen kostnader, slik at vi traff en ny kundegruppe, og det var vellykket, sier Bugjerde.

Solgt for 200 millioner på fire år

Boligene i Englundtunet har en kvadratmeterpris på cirka 35.000 kroner. De valgte blant annet bort fordyrende velferdsteknologi og fjordvarme, og reduserte arealet.

Nå er de i ferd med å gjøre den samme manøveren på et nytt byggeprosjekt – Bryggekanten på Bryggja, mellom Måløy og Nordfjordeid. Her er det et tidligere butikkbygg i sjøkanten og med utsikt mot Europas høyeste sjøklippe, Hornelen, som skal bygges om til elleve boliger. UNU Eiendomsutvikling går også løs på et prosjekt i Svelgen med ombygging av et gammelt sykehjem til 20 leiligheter. Dette er en satsing til 70 millioner kroner, der Bremanger kommune allerede har sikret seg halvparten av boligene.

– I løpet av fire år siden oppstarten har vi solgt leiligheter for 200 millioner kroner, sier Bugjerde.

Prosjektleder Svoren forteller at byggejobben startet med at de klipte opp eksisterende betongfundament i grunnen.

– Vi gravde ut nye groper og støpte nye fundament som bygget står på. Bygget er reist med betongelementer og med hulldekke som etasjeskiller. Byggetiden har vært cirka ett år, og ting har gått som planlagt. Vi er i rute til overlevering. Vi er veldig godt fornøyd med både prosessen og hvordan bygget ser ut, sier han.

En kvalitet med bygget er verandaer med gode solforhold på fremsiden. Størrelsen på uteplassene varierer fra sju kvadratmeter til det dobbelte på hjørner og gateplan. Spesielt verandaene i hjørneleilighetene er flotte siden de går på to sider av bygget. På baksiden har leilighetene inngang via svalganger.

Stryn Betongelement har levert betongelementene. En annen stor underleverandør er Caverion som har ansvar for både elektro, rørlegging og ventilasjon.

Støydempet fasade

E39 går forbi bygget på fremsiden, noe som gjør at det har fått ekstra støydempende isolasjon i både vinduer og betong. Nordvestvinduet har levert vinduer og skyvedører, med såkalt tre-/alu-løsning, en spesialitet fra denne leverandøren i nærområdet. Det vil si at produktene har trekjerne med aluminium utenpå.

Kjøkken og garderober er også produsert lokalt, av Bjarne Espe Trevarefabrikk.

– På gulvene i leiligheten er det trestavs eikeparkett. Veggene er malt gips, mens himlingen er treflisplater. Gulv og vegger på badene er flislagt, sier Svoren.

Oppvarmingen av bygget er elektrisk, med varmovner i leilighetene og varmekabler på bad.

– Det er en gunstig løsning for godt isolerte leiligheter på denne størrelsen.


Flere prosjekter