Fungerende RIF-sjef Ari Soilammi. Foto: Nicolas Tourrenc / RIF

RIF ber om statlig finansiering av nye jordskjelvsoneringskart

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener NORSAR har gjort en samfunnsnyttig svært lønnsom jobb med de nye jordskjelvsoneringskartene og støtter NORSAR i innsatsen for å få det offentlige til å betale for kartene, slik at det kan tas i bruk av flest mulig, og helst bli en del av Norsk Standard.

Det skriver RIF i en pressemelding mandag.

Forskningsinstituttet NORSAR har utarbeidet et nytt, oppdatert soneringskart for jordskjelvfare i Norge. En Multiconsult-rapport basert på NORSARs arbeid viser at det kan være milliarder å spare på å bruke det nye kunnskapsgrunnlaget når samfunnskritiske bygg dimensjoneres.

‒ Minimal investering

RIF skriver i pressemeldingen at å gjøre grunnlagsinformasjonen om jordskjelvlaster tilgjengelig for alle byggeprosjekter, antakelig vil utgjøre en engangsinvestering for myndighetene på rundt ti millioner kroner og en årlig utgift på mellom to og tre millioner kroner.

‒ Gevinsten er at alle større offentlige og private byggeprosjekter i Norge kan få redusert byggekostnader med totalt flere hundre millioner kroner i året. Vi snakker altså om en minimal offentlig investering som gir en tilbakebetaling for det offentlige på ti til 20 ganger av investeringen ‒ hvert år, uttaler Ari Soilammi, fungerende administrerende direktør i RIF.

Stiftelsen NORSAR har tidligere søkt finansiering fra Justisdepartementet, og fått avslag. For øyeblikket er derfor NORSAR nødt til å selge dimensjoneringsgrunnlaget for jordskjelv for en svært høy lisenskostnad per byggeprosjekt, og dette utgjør en stor barriere mot at det tas i bruk, skriver RIF i pressemeldingen.

Til sammenligning er dimensjoneringsgrunnlag for vindlaster og snølaster tilgjengelig fra Standard Norge for en liten kostnad.

Ber departementet ta ansvar

RIF ber nå Kommunal- og moderniseringsdepartementet finne en løsning og bidra til at den nye jordskjelvsoneringen finansieres av offentlige midler og at det etableres en løpende finansiering for å holde plattformen og kunnskapsgrunnlaget oppdatert.

De ber også om at den nye soneringen blir en del av Norsk Standard.

‒ Dette kan løses på flere måter: Enten ved at Stiftelsen NORSAR blir gjort i stand til å overlevere nødvendig grunnlag til Standard Norge vederlagsfritt, eller at Standard Norge får nødvendige statlige bevilgninger til å utstede og oppdatere et endringsblad til relevant standarddokument slik at soneringskartene deretter kan utgis av Standard Norge, sier Soilammi.