Ill. Arkitektene Vis-a-Vis ASFoto: HENTFoto: HENT

HENT bygger Svanemerket skole i Melhus

Nye Gimse barneskole utføres som en samspillsentreprise mellom HENT og Melhus kommune. Den nye barneskolen vil få en kapasitet på opptil 450 elever.

I tillegg til de vanlige skolefasilitetene skal barneskolen også inneholde idrettshall og SFO. Skoleanlegget vil totalt utgjøre cirka 7.700 kvadratmeter og skal stå ferdig høsten 2022.

Samspillsfasen ble offisielt startet 11. februar, da alle involverte fra både Melhus kommune, HENT, arkitekt og rådgivere var samlet en hel dag for første felles gjennomgang av prosjektet.

- Deretter startet et løp med ukentlige «prosjektdager» der et tjuetalls deltakere møttes i egne lokaler i Melhus sentrum. Fra 12. mars måtte prosjektet, i likhet med resten av samfunnet, finne alternative måter å jobbe på. Bruk av digitale løsninger og videomøter på Microsoft Teams har vist seg å fungere utmerket, og prosjektet har klart å gjennomføre all nødvendig aktivitet for å holde planlagt fremdrift, heter det i en pressemelding.

Det pekes på at viljen til å utvikle et godt prosjekt har vært stor hos alle involverte. Arkitekt og rådgivere har sammen med HENT og byggherre tatt stilling til nærmere 100 forslag til endring/ optimalisering som nå implementeres i et komplett forprosjekt som skal leveres tidlig i mai.

- Situasjonen rundt koronaviruset og hjemmekontor gjør dette til en mer spennende og utfordrende prosess enn vanlig. Men med gode rutiner og godt samarbeid i prosjektorganisasjonen har ikke dette bydd på de store utfordringene, sier prosjektleder i HENT, John Olaf Solstad, i meldingen.

Sammen med øvrig prosjektorganisasjon, har HENT utviklet en egen strategi for Svanemerking av det ferdige bygget.

- Vi er glade for at Melhus kommune ønsker å Svanemerke skolen, og gleder oss til å ta fatt på prosessen. For å sikre at nødvendig fagkompetanse er tilgjengelig for prosjektet gjennom hele prosessen, vil våre interne energi- og miljørådgivere være aktive bidragsytere fra dag en. I sum vil dette sikre at barneskolen blir et bygg både for dagens brukere og fremtidige generasjoner, sier leder for Bærekraft i HENT, Lars Lægran.

Ordfører i Melhus kommune, Jorid Oliv Jagtøyen understreker det store miljøengasjementet som finnes i kommunen.

- For oss er bærekraft og miljø viktig i alt vi foretar oss. Det er en selvfølge at vi prioriterer dette når vi skal bygge en ny barneskole i Melhus som skal glede lokalsamfunnet i flere tiår, sier Jagtøyen.

- Ved hjelp av Svanemerket sikres hensyn til miljøet under hele byggeprosessen, fra råvare til ferdig bygg. Resultatet vil være at Gimse barneskole blir et svært energieffektivt skolebygg med godt inneklima, hvor strenge miljø- og helsekrav til produkter og materialer er oppfylt. I tillegg vil prosjektet bidra til lave globale klima- og miljøbelastninger gjennom reduserte utslipp av klimagasser og miljøgifter, effektiv ressursbruk, samt beskyttelse av biomangfold, skriver aktørene i meldingen.