Statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim møtte tirsdag Skanksa og BNL på Skanska-prosjektet Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud utenfor Oslo.Christopher Hjoberg (til venstre) og Simen Gabrielsen får begge oppdatert kompetansen sin i bygg- og anleggsnæringens bransjeprogram.Skanska-sjef Ståle Rød tok imot statsministeren på Politiets nasjonale beredskapssenter tirsdag.Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (i Høyre, fra venstre), statsminister Erna Solberg, tømrerbas Christopher Hjoberg, Skanska-sjef Ståle Rød, betongbas Simen Gabrielsen og direktør for samfunnspolitikk i BNL, Jørgen Leegaard.

Utvider kompetanseløft med 100 millioner kroner - statsministeren møtte Skanska-arbeidere som har vendt tilbake til skolebenken

Statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim møtte tirsdag Skanska og BNL på Skanska-prosjektet Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud utenfor Oslo. Onsdag legger regjeringen frem 100 nye millioner kroner til kompetanseheving i næringslivet.

I 2020 vil regjeringen utvide treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling med bransjeprogram for blant annet anleggsbransjen, elektro-, automasjon- og fornybar/kraftnæringen. Det er satt av 100 millioner kroner til i alt seks nye programmer og til å utvide bransjeprogrammet for industrien.

Skanska-tømrer og tømrerbas på utbyggingen av Politiets nasjonale beredskapssenter, Christopher Hjoberg, tok fagbrevet i 2012 og lærte aldri noe om den digitale byggeplassen i utdanningsløpet. Sammen med kollega Simen Gabrielsen, som er betongbas på beredskapssenteret, deltar han nå i «Den digitale fagarbeider for byggenæringen», som Fagskolen Oslo Akershus har utviklet i samarbeid med BNL og Fellesforbundet med midler fra regjeringen.

Tirsdag kunne de to Skanska-arbeiderne ta imot Erna Solberg og Henrik Asheim på prosjektet sammen med blant andre administrerende direktør i Skanska, Ståle Rød, og samfunnspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening, Jørgen Leegaard.

‒ Bransjen er i stadig utvikling. Hvis vi skal henge med, er vi helt nødt til å lære mer om disse verktøyene. Vi lærer det ikke på skolen – i alle fall gjorde ikke jeg det. Og det er fantastiske verktøy. Med VR og 3D kan vi se ting på helt ny måte, sier Hjoberg til Byggeindustrien.

En vei å gå

Digitaliseringen av byggenæringen har kommet langt siden Hjoberg tok tømrerfagbrevet i 2012, og han er glad for muligheten til å sette seg inn i ny kunnskap.

‒ Dette er kjempeviktig, og jeg har absolutt en vei å gå, smiler han.

Statsministeren understreker overfor Byggeindustrien at selv om det er mange dytige fagarbeidere som bygger Norge, har det kommet mye nytt av både nødvendig kunnskap og nye verktøy å lære seg de siste årene.

‒ I bunn har bygg- og anleggsbransjen i Norge god kompetanse med fagbrevene og utdanningen. Men det er mange i næringen som har et fagbrev fra en tid tilbake, og da trenger du påfyll. Når det skjer så mye teknologiutvikling som det skjer nå, er det kanskje ikke så mange årene vi må tilbake før man trenger å oppdatere seg på dette, sier hun.

Solberg er overbevist om at en utvidelse av bransjeprogrammene for kompetanseutvikling kan gi en bedre og mer lønnsom byggenæring.

‒ Når vi snakker om å få ned byggefeil og få ned byggekostnadene har vi alltid trukket frem godt fagarbeid som viktig, men godt fagarbeid må også ligge helt i spissen på ny kompetanse. Det kan dette bidra til, sier Solberg til Byggeindustrien.

Konkurransedyktig etter krisen

Under møtet på Politiets nasjonale beredskapssenter var det fokus på å holde en viss distanse mellom deltakerne av smittehensyn, men Skanska kan foreløpig melde om tilnærmet normal drift på de fleste av sine prosjekter.

Solberg påpeker også at byggenæringen så langt har klart seg bra i møte med koronaviruset.

‒ Men det vi snakker om i dag, bansjerelaterte etter- og videreutdanningsprosjekter, er en investering i tiden etter korona. Vi må bruke tiden nå på å bli mer konkurransedyktige og enda flinkere til det vi gjør. Vi må få kostnadene ned slik at vi kan løse enda flere av de samfunnsoppgavene som vi har, sier hun.

Lyttet til næringen

Bransjeprogrammet for anleggsbransjen er blant annet foreslått av Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Byggenæringen har kommet med flere innspill til regjeringen om hva de ønsker seg fra et program for kompetanseheving, og samfunnspolitisk direktør i BNL, Jørgen Leegaard, mener utvidelsen av bransjeprogrammene som lanseres denne uken, er bevis på at de har blitt lyttet til.

‒ Dette er ekstremt viktig, og det beviser at regjeringen har skjønt hva som er viktig for næringen, nemlig kompetansebygging. Vi gleder oss veldig til å lese meldingen som kommer i morgen om Lære hele livet. Den kommer til å trekke frem perspektiver for mange år fremover, sier han til Byggeindustrien.