Viktig å stå oppreist i krisen - like viktig å stå med rak rygg etter krisen

Regjeringen og Stortinget har som en del av konsekvensene rundt koronaviruset lagt frem tiltakspakker som representerer veldig mange milliarder kroner for å holde næringslivet i gang og for å redde en rekke virksomheter fra å bukke under. Dette er selvsagt helt avgjørende for å sikre landets virksomheter, men det er dessverre også slik at enkelte utnytter disse ordningene.

Med så mange milliarder i omløp, og i en tid der man kan gamble på at kontrollfunksjonene er noe mindre rigide enn i en normalsituasjon, er det ikke overraskende at flere selskaper og enkeltpersoner ser sitt snitt til å svindle til seg noen kroner på statens regning. Det er heller ikke veldig overraskende at virksomheter tilknyttet byggenæringen ser ut til å være blant de som NAV har fått inn flest tips rundt i forbindelse med brudd på permitteringsreglene. Det er selvsagt likevel skuffende at denne typen tips allerede har begynt å komme inn. Før koronakrisen er over vil vi nok dessverre se at det er mange som har forsøkt å svindle til seg noe de mener er lettjente penger.

Med tanke på den dugnadsånden vi nå ser rundt om i næringen og samfunnet for øvrig, kan man selvsagt ikke godta denne typen svindelforsøk, og vi både forventer og regner med at dette vil bli slått hardt ned på. Vi kan selvsagt ikke godta at profesjonelle og organiserte kriminelle aktører utnytte støtteordningene som nå er lansert, og som i stor grad er basert på en felles tillit mellom partene.

De som blir tatt med buksene nede vil måtte møte relativt strenge sanksjoner, og dette er en utvikling Økokrim og NAV følger tett. I tillegg skulle man tro det ikke er spesielt hyggelig å kunne bli trukket frem som eksempler på at man har forsøkt å svindle til seg fra felleskassa i en tid som dette.

Ifølge NAV selv så har de blitt tipset om godt over 100 mulige misbruk av permitteringsreglene, og ifølge DN skal bygg og anlegg, varehandel og restaurantbransjen være overrepresentert.

Det er mange som trenger hjelp til å holde seg oppreist gjennom denne krisen. Mange virksomheter har fått inntektene rasert bort, av ulike årsaker. Det er derfor helt nødvendig med disse støtteordningene for å holde hjulene gående. Det er likevel meget viktig at tiltakene treffer dem de er tiltenkt. Det er ikke sikkert alle som har gjennomført permitteringer hadde et reelt behov for dette. Vi ser også at det finnes eksempler på selskaper som permitter, men lar de ansatte stå i arbeid for å så å betale dem svart.

Det kan også være at noen tilpasser seg vel mye en situasjon der det blir lettvint å motta støtte – og vi kan risikere at det ikke er de riktige virksomhetene som får hjelpen de trenger. Noen er kanskje for passive og lar staten rydde opp, mens andre snur og vender på alle steiner for å holde driften gående selv – uten å falle inn under kategorien til de som kan motta støtte.

Det er selvsagt helt nødvendig for mange virksomheter å kunne motta en nødvendig bistand for å kunne stå oppreist i denne krisen, men det er også viktig at alle tar en vurdering om man kan stå med rak rygg å se tilbake på denne perioden i etterkant - og slå fast man tok de riktige beslutningene.