Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: NTB Scanpix

Regjeringen vil forlenge koronaloven med én måned – men ikke lenger

Den såkalte koronaloven bør forlenges fram til 27. mai, mener regjeringen. Men ikke lenger.

– Jeg mener at en forlengelse av loven i én måned er nødvendig. Vi har sett at loven så langt har vært svært nyttig i arbeidet med å tilpasse samfunnet den nye situasjonen, til beste for enkeltpersoner og næringsliv, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Unntaksloven skal i utgangspunktet gjelde fram til 27. april.

– Stor forsiktighet

Mæland sier at de vil bruke loven med «svært stor forsiktighet» framover, og at behovet for å fremme forskrifter med hjemmel i loven er blitt mindre. Derfor tar regjeringen sikte på å avvikle den i slutten av mai.

– Vi ser ikke for oss at det vil være nødvendig med ytterligere forlengelser av loven enn denne, sier Mæland.

I tiden framover skal regjeringen finne et alternativt rettsgrunnlag for forskriftene som skal vare lenger enn til 27. mai, blant annet ved å fremme proposisjoner til Stortinget.

Utvidede fullmakter

Den såkalte koronaloven trådte i kraft 27. mars. Den gir regjeringen utvidede fullmakter under viruskrisen. Så langt er flere titalls midlertidige forskrifter er alt innført med hjemmel i loven, mens noen få er stanset av de folkevalgte.

Ifølge loven kan et mindretall på bare en tredel av stortingsrepresentantene sette ned foten for regjeringens forslag.

Et samlet Storting stilte seg bak loven da den ble vedtatt, men før påske gjorde Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad det klart at partiet ikke ønsker en forlengelse.

Regjeringen har hatt forlengelsen av koronaloven ute på høring og bedt om innspill på om varigheten bør forlenges med én måned. Høringsfristen gikk ut 8. april, og svarene tydet på at det ikke var noen kraftig motstand mot å forlenge fullmaktslovens levetid.