Nav har fått inn 100 tips om mulige misbruk av den nye permitteringsordningen. Bygg og anlegg er overrepresentert. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Jarl Fr. Erichsen NTB scanpix

Bygg og anlegg overrepresentert i tips om koronasvindel

Bygg og anleggsbransjen er overrepresentert i tipsene Nav og Skatteetaten mottar om misbruk av den nye permitteringsordningen.

Nav har ifølge Dagens Næringsliv fått inn 100 tips om mulige misbruk av den nye permitteringsordningen. I alt 87 av tipsene gjelder virksomheter, mens 13 tips gjelder enkeltpersoner.

– De fleste tipsene gjelder bygg og anlegg, varehandel og restaurant, sier direktør Ole Johan Heir i Nav kontroll til avisen.

Han sier tipsene nå vurderes og utredes i Nav, men at ingen av sakene er anmeldt så langt. Heir opplyser at trygdesvindel over 1G, altså rundt 100.000 kroner, ifølge høyesterett skal straffes med ubetinget fengsel.

– Superprofitt

Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo har tidligere advart om useriøse arbeidsgivere som misbruker de økonomiske tiltakene fra regjeringen. De er blitt tipset om flere tilfeller, som har sendt videre til A-krimsenteret i Oslo eller andre tilsynsmyndigheter.

– Kriminelle i byggenæringen vil misbruke alt som kan misbrukes. De ser at staten gir lønnstilskudd til permitterte fram til dag 20. Det er en enkel sak for svindlerne å melde inn permitteringer, men så la arbeiderne jobbe likevel. Da slipper bakmennene å betale lønn i 20 dager. Har de mange ansatte, betyr det en superprofitt, sa han til Byggeindustrien før påske.

30 tips til Skatteetaten

Også Skatteetaten har fått inn 30 tips knyttet til koronatiltak, ifølge Dagens Næringsliv. 15 av disse gjelder permitteringsreglene direkte. 

– Vi har også mottatt enkelte tips om mulig utnyttelse av permitteringsordningene knyttet til hotellvirksomhet og jordbruk. I tillegg har vi mottatt flere tips som dreier seg om utnyttelse av støtteordninger innenfor bransjer som bygg og anlegg og malervirksomhet, sier skattekrimsjef Erik Nilsen til avisen.