Hilde Waage, regiondirektør EBA Agder, melder et godt trykk i bygg- og anleggsmarkedet på Sørlandet, men at asfaltentreprenørene etterlyser flere prosjekter for drift og vedlikehold av vei. Arkivfoto: Svanhild Blakstad

Godt bygg- og anleggstrykk i Agder

– Hjulene ruller veldig bra for medlemmene våre, sier regiondirektør Hilde Waage i EBA Agder.

Hun understreker at EBA har et svært bra samarbeid rundt tiltakspakkene i forbindelse med koronakrisen med NHO-fellesskapet, samt NELFO og Næringsforeningen i Kristiansand.

– Jeg har jevnlig dialog med medlemsbedriftene, og har hatt ukentlige temperaturfølere ute i forhold til status på drift og prosjekter. Ut i fra det vi erfarer, er det godt trykk både i bygg og anlegg. Medlemmene våre hadde prosjektene gående allerede før krisen var et faktum, og enn så lenge har vi veldig få permitterte. Jeg vil også påpeke at medlemmene våre har veldig gode smittevernrutiner, sier Waage til Byggeindustrien.

– God dialog

Hun forteller imidlertid at asfaltentreprenørene etterlyser flere prosjekter for drift og vedlikehold av vei.

– Dette håper vi det også er lagt til rette for i tiltakspakkene for Agder fylke, og forhåpentligvis etter hvert for kommunene våre. Det har vært tidlig og god dialog mellom EBA og fylket, både fylkesordføreren og fylkesveisjefen, sier Waage.

– Kan forsere prosjekter

Agder fylke er tilgodesett med 200 millioner kroner fra eget 2020- og 2021-budsjett.

– Her bevilges det penger til en rekke fylkeskommunale bygg- og anleggsprosjekter. Agder har to prosjekter som kan forseres på fylkesveiene 456 Stokkeland bru i Søgne, og fylkesvei 415 i Åmli. Her venter fylket på statlige bevilgninger på 300 millioner kroner, sier Waage.

– Godt organisert

Hun forteller ellers at både EBA, NHO, Næringsforeningen i Kristiansand samt industri- og oljeklyngene i Agder grupperte seg tidlig for å gi et innspill til Kristiansand kommune om en tiltakspakke.

– Dette viser hvor godt organisert vi er i Agder på tvers av bransjene. På svært kort tid kom vi sammen frem til konkrete forslag, så vi har vært løsningsorientert for å få til dette. Fylkeskommunen har tatt innspillene våre til følge veldig raskt. Jeg vil også gi honnør til Kristiansand kommune for å ha vist stor imøtekommenhet, sier Hilde Waage, som samtidig påpeker at næringen nå går inn i en kritisk fase hvor prosjekter står i fare for å stoppe opp.

– EBA har derfor utarbeidet «Entreprenørenes 10 råd til kommune-Norge», informasjon og råd om hvordan kommunen kan bidra til å sikre sysselsetting i næringen. «Hold hjulene i gang» må være et felles motto og mål fremover, sier Waage.

– Imponert over innsatsen

Næringssjef i Kristiansand kommune, Geir Haugum, sier til Byggeindustrien at kommunen jobber proaktivt mot de ulike bransjeforeningene.

– Vi har blant annet hatt jevnlig dialog med EBA for å sikre at hjulene holdes i gang på anleggsplassene. Foreløpig går alle igangsatte prosjekter greit. Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger angående prosjekter som er under arbeid. Men det kan være utfordringer for entreprenører som har utenlandsk arbeidskraft på deler av prosjektene. Jeg er imponert over innsatsen de viser for å holde prosjektene i gang. Nå er det viktig at vi forholder oss til statlige anbefalinger. Vi skal være forsiktige med å iverksette tiltak utover disse, sier Geir Haugum.