Et av toalettene er plassert ut ved en rasteplass i Lyngen i Troms. Foto: Statens vegvesen

Sanitærløsninger off-grid

For dotrengende på steder der all infrastruktur ennå ikke er på plass, har MOMEK PT Modular AS utviklet fleksible toalettløsninger.

Mo i Rana-bedriften mener de lett transporterbare sanitærmodulene er løsningen for kommunale trafikkselskaper, havne- og veimyndigheter og alle som trenger å sette opp mer eller mindre selvstyrte toalettbygg på avsidesliggende plasser.

− Starten var et samarbeidsprosjekt med Statens vegvesen Region Nord, der vi leverte mer eller mindre autonome enheter med integrerte tanker for vann og avløp. Det var en rammekontrakt med modulleveranser som gikk over flere år, men nå har vi i egen regi videreutviklet produktene, forteller daglig leder Lars Egil Loe i MOMEK PT Modular.

En toalettmodul kledd i sibirsk lerk står ved Krokstrand sør for Saltfjellet. Foto: MOMEK PT Modular

MOMEK PT Modular leverer til Viken fylkeskommune i alt ni toaletter, beregnet på bussjåfører. Det første er allerede på plass Fjerdingby.

− Denne kontrakten omfatter to forskjellige typer. PT Modular 1.0 som kobles til både vann, strøm og avløp. Samt PT Modular 3.0 som kun kobles til strøm siden den har integrerte tanker for vann og avløp, forteller Loe.

Full av automatikk
I alt består sortimentet av fire forskjellige grunnmodeller, avhengig av i hvilken grad infrastrukturen på stedet er på plass. De kan altså plasseres langs vei, på rasteplasser eller ute i ødemarken. Sanitærmodulene er fullautomatiserte der temperaturer, fukt, forbruk, antall besøkende, alarmer og pumper kan kontroll- og systemovervåkes via nettet. Alle modellene er vinterisolerte og kan by på 20 graders innetemperatur.

Den mest avanserte modellen, PT Modular 4.0, er prosjektert for utplassering der hverken vann-, avløpsnett eller strøm er tilgjengelig. En dieseldrevet generator og/eller et solcelleanlegg står for strømforsyningen.

− Vi har inngått en partnerskapsavtale med kroatiske EUROmodul, som produserer modulene for oss innendørs. Bredden på byggene er optimalisert for transport på bil til Norge, forklarer Loe. Samarbeidet med EUROmodul innbefatter også leveranse av mange forskjellige typer modulbygg tilpasset for eksempel skoler, barnehager, studentboliger, hus og kontorer.

Fra container til toalett
Basert på den samme teknologien har MOMEK PT Modular også utviklet en prototype for Forsvaret. Utgangspunktet er en vanlig container som er bygget om til tre toaletter og et teknisk rom.

Den militære modulen har fått navnet M4.0 Concept og skal ikke kobles til vann og avløp eller strøm og skal aldri tømmes. I det tekniske rommet er det en generator, et dieselaggregat og en kraftig batteripakke.

På taket er det plassert et solcelleanlegg. Oppvarmingen skjer med et dieselvarmeranlegg. Vanntanken er på hele 2.600 liter, men vakuumteknologien gjør at det kreves lite vann ved nedskylling i toalettene.

− Det er en helt vanlig 20 fots shippingcontainer som vi har profilert og vinterkamuflert. Det er skåret tre åpninger for de tre toalettene på langsiden og med inngang til teknisk rom den ene kortsiden. Den er full av automatikk. For eksempel låses døra dersom et av toalettene er ute av drift, påpeker Loe.

Fikk kjørt seg
Denne modulen fikk sin ilddåp under NATO-øvelsen Trident Juncture i 2018. At den tålte maksimal døgnkontinuerlig kapasitet, vises i cirka 10.000 toalettbesøk i løpet av 21 døgn.

Alt avfallet forbrennes i containeren ved hjelp av et brennkammer. Etter tre ukers flittig bruk var det kun steril aske tilbake. Etter noen modifiseringer var den også i bruk under årets NATO-øvelse.

Loe ser for seg flere bruksområder for selskapets modulære sanitærbygg, blant annet i de typiske turisthavnene.

− Enkelte steder er dette et stort problem. Hvert år er det avisskriverier vedrørende toalettforholdene når det strømmer tusenvis av cruiseturister i land på steder der toalettkapasiteten er mangelfull. Her kan sanitærmoduler være en løsning, avslutter Loe.

Prototypen til Forsvaret er brukt flittig i to store NATO-øvelser. Foto: MOMEK PT Modular