Santiago Bernabeu i Madrid.Foto: AP Photo/NTB ScanpixLionel Messi, Andres Iniesta, Jordi Moix, Luis Enrique, president Josep Maria Bartomeu, Sergio Busquets og Javier Mascherano foran en modell av Barcelonas nye stadion. Foto: AP Photo/Manu FernandezFra mesterligakampen mellom Valencia og Atalanta på Mestalla i Valencia. Foto: UEFA via APLiverpools Mohamed Salah scorer mpt Tottenham Hotspur aunder mesterligafinalen i 2019 på Metropolitano i Madrid Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Spanske storklubber må sette stadionplaner på vent

Koronapandemien ser ut til å hindre oppussingen av Barcelona og Real Madrids stadioner. Også andre storklubber kan bli rammet av den spanske virusnedlåsningen.

Barcelona hadde mål om å ha sitt nye anlegg «Espai Barca» klart neste år, men nå ser det ikke ut til at utbyggingen engang kan starte før den tid. Klubbens byggeprosjekt, med en anslått prislapp på minst 700 millioner euro, kan også bli kraftig nedskalert, skriver nyhetsbyrået DPA.

I det opprinnelige budsjettet for stadionoppussingen fra 2014 lå kostnadene på 600 millioner euro, og planen var at utgiftsposten skulle deles på tre: 200 millioner skulle komme fra en navnerettighetssponsor, 200 millioner fra klubben som skulle ta opp et lån, mens den siste tredelen skulle komme fra framtidige kommersielle partnere.

For øyeblikket har Barca stadig ikke fått på plass den nevnte hovedsponsoren. Og situasjonen ser ikke lysere ut etter La Liga-president Javier Tebas' uttalelser tidligere i uken.

– Klubber som har planlagt byggearbeider på stadionene sine i sommer, og som har vanskeligheter med å bryte kontrakter verdt flere millioner euro, får problemer fordi de må bruke stadionene sine, sa han med henvisning til målet om å fullføre 2019/20-sesongen senere i år.

Real Madrid er i en lignende situasjon som erkerivalen fra Catalonia. Hovedstadsklubben tok i fjor opp et lån på 575 millioner euro som skal nedbetales innen 30 år. Det skal finansiere en planlagt «ansiktsløftning» på Santiago Bernabéu som kan ende opp med å koste nærmere 800 millioner euro. Summen tilsvarer 8,9 milliarder kroner etter dagens kurs.

Klubben informerte nylig om at den stadig planlegger at arbeidet på arenaen kan starte i sommer, gitt at bygningsarbeiderne kommer tilbake i jobb. Real Madrid vil blant annet øke kapasiteten på stadionet og bygge et avtrekksbart tak.

Naboklubben Atlético Madrid er i det minste ferdig med å bygge sitt Metropolitano-stadion. Men det betyr ikke at koronaviruset ikke får konsekvenser for klubbøkonomien. Atlético lånte om lag 200 millioner euro fra selskapet Inbursa, en sum som kan bli tøffere å betale tilbake ettersom utsiktene for den spanske økonomien er dystre.

En vrien situasjon er det også for Valencia, som må selge sitt stadion, Mestalla, for å få råd til å fullføre byggingen av sin nye storstue. Inntil videre er byggearbeidet stanset, og dagens usikre situasjon gir ikke ideelle betingelser for å få solgt den gamle arenaen.